Cazul actorului Florin Busuioc, semnal de alarmă pentru oltenii cardiaci

Actorul Florin Busuioc a făcut infarct în timpul unui spectacol susţinut pe scena Filarmonicii din Craiova. Din fericire, acum situaţia sa este stabilă şi are şanse mari să treacă peste această cumpănă a vieţii sale. Din păcate însă, cazul său readuce în discuţie problemele grave legate de indiferenţa autorităţilor faţă de spitalele din România.

Spitalul de Urgenţă din Craiova, cunoscut ca spital judeţean, fiind în realitate unul regional, în care sînt aduse cazurile grave din întreaga Oltenie, este cel mai bun exemplu despre această atitudine iresponsabilă a tuturor guvernelor.

În anul 2002, fiind directorul unui post local de televiziune din Craiova, am fost sesizat de directorul economic de atunci al spitalului în legătură cu faptul că fondurile pentru Clinica de Cardiologie au fost tăiate din proiectul de buget pentru anul următor, ceea ce, practic, însemna desfiinţarea acesteia. Am iniţiat atunci o campanie teribilă pentru sensibilizarea opiniei publice şi, în cîteva zile, deja se strînseseră vreo 20.000 de semnături pentru un protest uriaş pe care craiovenii erau dispuşi să-l facă zilnic.

Încă din anul 2000, fusese adus de la Bucureşti profesorul universitar Dan Dominic Ionescu, care a fost numit director general al Centrului de Cardiologie, deşi acesta nu exista, căci era doar un proiect aflat în etapa în care se pregăteau cîteva cadre medicale ce urmau să devină specialişti în cîţiva ani. Cînd totul părea să devină doar un vis eşuat, Dan Dominic Ionescu se pregătea să se întoarcă în Capitală, dar a vrut să mai spere o dată.

În acel moment, toţi parlamentarii din Dolj, indiferent de partidele din care făceau parte, au decis să meargă la prim-ministrul Adrian Năstase, obţinînd pe ultima sută de metri reintroducerea în bugetul naţional a proiectului Clinica de Cardiologie! Nu vă puteţi imagina ce bucurie a provocat această decizie, cu care aveam să mă mîndresc ani de zile, pînă cînd guvernul Boc avea să ia decizia desfiinţării acestui Centru de Cardiologie!

În 2003, fotbalistul Petre Deselnicu, o legendă a echipei Universitatea Craiova, a suferit o „disecţie de aortă“, dar, pentru că acel Centru de Cardiologie era abia în faza de procurare de tehnică medicală, nu s-a putut face la Craiova decît o stabilizare, astfel încît să poată fi transportat cu o ambulanţă la Bucureşti, unde a murit pe masa de operaţie. Presa a consemnat că alături de el a fost Ilie Balaci, căruia i-a spus: „Ce faci, Ilie, ai venit să mă transferi la arabi?“. Ultimele cuvinte ale lui Deselnicu aveau să fie tot o glumă, adresată medicului: „Hai să-ți dau un autograf“! Din păcate, chiar pe masa de operaţie, Petre Deselnicu avea să-şi încheie viaţa, iar întrebarea pe care şi-au pus-o toţi a fost: dacă la Craiova ar fi fost gata Centrul de Cardiologie, nu cumva viaţa lui Deselnicu ar fi putut să fie salvată?

Au fost urgentate atunci operaţiunile de punere în funcţiune a Centrului de Cardiologie, astfel încît bolnavii din cele cinci judeţe ale Olteniei au beneficiat în anii următori de un tratament de specialitate, cu medicii pe care profesorul Dan Dominic Ionescu i-a format, pe care-i trimisese la specializare pe baza relaţiilor sale cu clinici mari din Europa şi SUA.

Din păcate, în 2011, politica criminală în domeniul sănătăţii a guvernului Emil Boc a dus la HG nr. 105 /2011, prin care Centrul de Cardiologie din Craiova devenea o secţie oarecare a Spitalului Judeţean, fiind practic desfiinţat! În semn de protest, profesorul Dan Dominic Ionescu a părăsit Craiova!

De curînd, Ilie Balaci, simbolul fotbalului craiovean, a suferit un infarct şi a decedat sub ochii medicilor, după opt ani de cînd asistase neputincios la moartea lui Deselnicu. Acum, la Craiova s-a inaugurat Clinica de Cardiologie, care are aparatură de ultimă generaţie, dar nu are medici şi funcţionează doar ocazional!

Aşa cum relatează presa, cînd actorul Florin Busuioc a fost adus de pe scena unde suferise un infarct, şeful clinicii, dr. Octavian Istrătoaie, cel care trebuia să autorizeze efectuarea operaţiei, nu a fost de găsit, astfel încît a fost nevoie de acordul managerului general al spitalului, care şi-a asumat întreaga responsabilitate. Florin Busuioc a fost astfel operat de doi medici foarte tineri, Eugen Ţieranu şi Paul Traşcă, primul fiind cel care i-a montat stentul, deşi nu este angajat al spitalului:

Din fericire, viaţa actorului Florin Busuioc a fost salvată, acesta urmînd să fie transportat la Bucureşti, unde va beneficia de asistenţă de specialitate complexă.

Rămîne însă aceeaşi mare problemă de ani de zile, adică trecerea sănătăţii între preocupările principale ale autorităţilor din România, înaintea spectacolelor şi a petrecerilor pe care se aruncă zeci de milioane de lei, renunţîndu-se şi la pomenile electorale costisitoare, cum sînt gratuităţile nelimitate pentru transportul studenţilor sau scutirea de taxe pentru IT.

Fără considerarea sănătăţii ca prioritate naţională, înaintea oricăror preocupări de imagine din partea factorilor de decizie, viaţa cîtorva milioane de oameni va fi mereu în pericol, depinzînd doar de noroc. În cele cinci judeţe ale Olteniei locuiesc peste 2,1 milioane de oameni a căror viaţă depinde de deciziile luate în legătură cu spitalul regional din Craiova. Pînă cînd se va face noul spital va mai curge apă pe Jiu, aşa încît Guvernul şi Consiliul Judeţean Dolj trebuie să se gîndească la ce trebuie făcut acum, căci viaţa nu aşteaptă să ne trezim din indiferenţă.

Dar, dacă pentru Cardiologie sînt ceva semne de îndreptare, veţi vedea că la secţia Oncologie lucrurile sînt de-a dreptul dramatice la Craiova! Vom reveni.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Oh, chiar nu cred asa ceva, ce atata dramatism!
    Vine Olguta diseara la Antena 3 si o sa va faca praf, e bine, e foarte bine la Craiova si in Oltenia, in general!
    Mai ales, SARACIA se simte foarte bine, Regiunea de Sud-Vest, a Olteniei e „campioana la saracie”!
    „În regiunea sud-vest Oltenia sunt puțini salariați, șomeri mulți, pensionari cu venituri mici, precum și salarii sub media pe țară. Indicii sărăciei arată că zona este una dintre cele mai afectate din România. GdS a analizat datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj și a scos la iveală care sunt cele mai sărace județe din Oltenia și cum se situează regiunea față de altele din țară. În urma analizei reiese că sărăcia este strâns legată de LIPSA locurilor de muncă, dar și a marilor investiții. De asemenea, se poate observa că o duc cel mai bine românii care trăiesc în zonele puternic industrializate.”
    http://www.gds.ro/Local/2015-03-23/oltenia,-campioana-saraciei-din-romania/

    https://jurnalul.antena3.ro/bani-afaceri/economia/regiunea-de-dezvoltare-sud-vest-oltenia-in-frunte-cozii-la-saracie-746913.html

    https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/romania-disparitatilor-are-doua-regiuni-in-top-10-cele-mai-sarace-din-ue-si-una-singura-cu-un-pib-capita-peste-media-uniunii-17044850

  2. Dam bani sa construiasca biserici nu spitale popii au castig de cauza vai ce guvernanti avem de s ar duce cu popi

  3. Pe mosia baronului PSDist de Vrancera, Marian Oprisan e mai rau:
    „VIDEO Cum arată în 2018 Spitalul Focșani, secția TBC: igrasie, găuri în pereți, saltele pătate de sânge, băi fără lumină.
    Igrasie, găuri în pereți, saltele pătate de sânge, pacienți care se încălzesc la radiator, băi fără lumină, acestea sunt condițiile în care sunt nevoiți să se trateze bolnavii internați la secția TBC a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
    Filmarea făcută de o rudă a unui internat în această secție spune totul despre starea sistemului de sănătate din Vrancea.
    Spitalul Județean Vrancea e condus de directorul Constantin Mândrilă, CONDAMNAT la închisoare cu suspendare în 2005 pentru că a furat conserve de carne din Rezerva de stat pe când era secretarul Prefecturii Vrancea.
    https://realitateadevrancea.net/video-imagini-dezolante-din-spitalul-focsani-sectia-tbc-igrasie-gauri-in-pereti-saltele-patate-de-sange-bai-fara-lumina/?fbclid=IwAR1w2TPjoDbkgcsUrMt-ZdX2hQn0a0D6lo1a6JGjhKq9oTZOLlshfq9A4Ow

  4. Dr. Octavian Istrătoaie, cel care trebuia să autorizeze efectuarea operaţiei, nu a fost de gasit si pt.asta doamna ministru a sanatatii care in acest moment este intr-o mica excursie in Katar cu doamna premier Dancila ,cind se va intoarce in tara ,sa il demita de urgenta pe acest doctor.
    Atunci cind esti intr-o functie de raspundere indiferent unde esti, obligatia ta este sa raspunzi la telefon atunci cind apare un caz deosebit si este nevoe pt. decizia ta .Acest doctor trebue destituit imediat din functia de sef al Clinicii din Craiova.

  5. Din banii cheltuiți de SRI și DNA de adorații postacei lili pentru ascultarea dnei. Olguța Vasilescu și a colegilor ei din Prmăria Craiova se putea dota Spitalul cardiologie din Craiova mai ceva decât cel din Ierusalim. Iar pe banii dați “ascultătorilor” și “procesatorilor” materialelor inregistrate” din SRI precum și procurorilor din DNA se puteau forma și plăti specialiști deosebiți în chirurgie cardiacă. Oamenii mor cu zile și cei de sus ca și gură cască care comentăm ne luptăm să fim cel mai tare din parcare. Jalnic și iresponsabil.

  6. Felicitari celor doi medici tineri! Problema nu e la ei, nici la spitale in fond, ea e la noi, cei care dramatizam, inutil si de dragul barfei, al povestilor la gura sobei, numite si ratting acum, lucruri pe care, altfel, ar trebui sa le luam drept firesti si sa nu bucuram cand medicii, mai ales cei tineri, duc la bun sfarsit astfel de interventii!

  7. Păi cum , oltenia e altă țară ??!! Se pare că DA,. Acolo in deșertul oltenesc altfel sunt securiștii,.. Mai posesivi,In rest oricne poate fi bolnav,. iar de constatat cum niște maghiari , inteligenți care au făcut prima intervenție pe cord deschis din romania, au invățat pe studenții lor, cum că nu boala se tratează, ci pacientul, Azi românu doctor, nu știe,. ci abia aștesaptă să plece din spital,..la bar și preteni,.

  8. @lili: dumneata politizezi totul! din acest motiv sa fii atenta cand te internezi in spital ca nu care cumva sa fie de garda vreun medic pesedist, intreaba, chestioneaza-i pe toti ce preferinte politice au si cum au votat si apoi te interneaza! nu este de acceptat ca o personalitate ca dumneata sa ajunga la mana pesedeului medical! macar sa fie de la romania mare…

  9. Doamna ministru a spus ca a contactat medici romani,din strainatate sa-i aduca la Craiova,[a mintit],acum spune ca nu angajeaza ca trebuie sa urmeze anumite proceduri,anumiti pasi.Sa-si dea demisia.Iar oltenii isi merita soarta,toti sunt individualisti, isi rezolva fiecare cu relatii si bani problemele de sanatate.Cand sunt probleme comune,generale ,toti spun ca sunt ocupati si niciodata nu participa la vre- o actiune pentru comunitate,daca momentan sunt sanatosi.Ar trebui toata lumea sa protesteze pentru ceea ce se intampla la Craiova ,la Spitalul de Urgenta ,unde stai cate 10 ore sa te preia cineva.

  10. Huuo! Scoala de medicina din Craiova este cea mai slaba din tara! Huuo banditilor pe bani foarte multi! Craiova maxima! Huuo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.