Ce înseamnă de fapt creșterea salariului minim

Ministerul Muncii a anunțat că salariul minim diferențiat, în funcţie de studii superioare şi pentru cei cu vechime în muncă de peste 15 ani, va fi introdus odată cu majorarea salariului minim pe economie, adică de la 1 decembrie 2018. „Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 lei se va aplica lunar începând cu data de 1 decembrie 2018; Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.350 lei se va aplica lunar începând cu data de 1 decembrie 2018 pentru personalul încadrat pe funcţii cu nivel de studii superioare cu vechime în muncă de cel puţin un an şi pentru personalul cu vechime în muncă peste 15 ani”, se arată într-o adresă înregistrată la ministerul condus de Olguța Vasilescu. Ce înseamnă de fapt această creștere? Statul va lua mai mulți bani de la cei care muncesc pentru că aproximativ un sfert din forța de muncă a țării lucrează pe salariu minim și pentru că taxele pe muncă în România sunt foarte mari, 45% din muncă mergând la stat. Astfel, orice modificare a acestuia duce la o creștere a încasărilor pe termen scurt. 90% dintre cei care au în prezent salariul minim vin din zona privată. Există însă pericolul ca unii dintre angajatori să nu mai dorească mărirea salariilor minime iar consecințele vor fi scăderea contractelor de muncă. În luna august, de exemplu, a scăzut numărul de contracte de muncă cu 0.5% față de luna anterioară, asta după ce în luna Iulie am avut o scădere mai mare de 0.9%. De altfel, Camera de Comerț Germană a avertizat asupra riscului ridicat de haos și impredictibilitate atunci când un investitor se uită la România. Ce înseamnă asta mai clar? Desființarea locurilor de muncă a unora din cei mai vulnerabili români.

Creșterea anticipată a salariului minim de la 1.900 de lei la 2.080 de lei va acoperi o parte din pensiile speciale de pe ultima lună a ale anului. Pentru decembrie, suma destinată pensiilor speciale se ridică la 600 milioane de lei. Creșterea salariului minim de la 1 decembrie va aduce la buget o sumă suplimentară de 155 milioane de lei. Astfel, printr-un singur artificiu statul și-a rezolvat un sfert din grija plății pensiilor speciale pe seama companiilor private. Mai exact, un salariu minim neimpus de condițiile de piață nu este altceva decât o formă de impozitare a sectorului privat, în condițiile în care 90% din salariul minim se găsește în economia concurențială. Conform unor calcule simple, salariul minim va crește de la 1 decembrie cu 180 de lei. Din această sumă, 41,5% rămân la buget, adică impoztul și contribuțiile puse pe seama angajatului). La aceasta se mai adaugă 2,25%, partea angajatorului.
În total, statul va obține în plus 79 de lei pentru orice salariu minim crescut. Cum în țară există în jur de 2 milioane de angajați, rezultă că bugetul va încasa suplimentar 158 milioane de lei pe lună, adică 1,9 miliarde de lei pe an. Peste 148.000 de oameni au încasat în luna iunie pensie specială, potrivit informaţiilor pe care Casele de Pensii le-au transmis Economica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. SISTEMUL BUGETAR ESTE FULL.SALARII FOARTE MARI SI MUNCA ……IOC.
    SA SE FACA O RESTRUCTURARE LA SANGE SI ATUNCI TARA V-A AVEA BANII SUFICIENTI
    PLUS ELIMINAREA PRIVILEGIILOR PENTRU TOTI PUTUROSII INREGIMENTATI POLITIC

  2. Corecta analiza. In principiu e de doua ori bine cand creste salariul minim: pentru salariati si pentru buget. Daca s-ar desfiinta si pensiile speciale ar fi chiar perfect: am avea un sistem de pensii nu numai echitabil ci si sustenabil. Asta trebuie sa fie pasul urmator.

  3. Restructurări în aparatul de stat,dar imediat!
    În acest fel se mai taie din apetitul românilor de se angaja doar aici.În plus,resursa umană s-ar mai orienta și către privat,motorul economiei.
    De fapt,e un fel de a lua de la cei săraci(privat)și a da la cei deja bogați(stat).
    Să ne înțelegem,sunt foarte mulți oameni la stat care își merită din plin salariile și să nu generalizăm.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.