Avocat: Ce anume a făcut posibilă frauda de 2,2 miliarde de euro pe care o anchetează Kovesi

Imensa fraudă carusel de 2,2 miliarde de euro pe care Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, o anchetează a apărut ca urmare a unui regim tranzitoriu de TVA păgubos, este de părere avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș.

Conform acestuia, frauda caursel ar putea dispărea dacă TVA s-ar baza pe taxare inversă în B2B. ”Ne spune dna Kovesi că această imensă fraudă carusel (2,2 mld euro, probabil de-a lungul mai multor ani) nu era posibilă „fără implicarea mai multor grupuri de crimă organizată cu înalta specializare”. Așa e, dar nu ne spune și ce anume a făcut posibilă această fraudă (și multe altele asemenea)…
Spun eu (…):
– fraudă carusel nu ar există dacă nu am avea acest păgubos regim tranzitoriu de TVA, constând în plăti fracționate ce coexistă cu taxare inversă;
– fraudă carusel ar dispărea complet dacă TVA s-ar baza pe taxare inversă în B2B. Adică dacă am aplică tratamentul de la achizițiile intracomunitare și la achizițiile pe teritoriul național (că doar zicem că avem piață comună)…
De ce nu se întâmplă asta? Cine nu vrea? Follow the money, vezi cine câștigă și începi să înțelegi…

Singurii câștigători ai actualului sistem sunt mafiile (de peste tot) și birocrația.
Taxarea inversă ar scoate pur și simplu banii din „conducta” pe care acum circulă anual mii de miliarde (cash-flow reprezentând TVA colectat/deductibil în tranzacțiile B2B) și la care mafiile au acces extrem de facil.

Dispărând frauda carusel, dispare și toată birocrația (bine plătită!) necesară „combaterii” acestui tip de fraudă. Mai mult, dispare și toată birocrația asociată rambursărilor de TVA (că ar dispărea și nevoia rambursărilor)… La noi, cam 50% din inspectori (au fost și 80%!) verifică cereri de rambursare în loc să se uite acolo unde sunt cu adevărat problemele (evident, nu au timp, sunt ținuți ocupați cu rambursări, care rambursări sunt cerute doar de cei corecți care investesc, produc, exportă, că evazioniștii nu cer inspecții!)…

Mai mult, ar dispărea mii (doar la noi) de dosare de evaziune țin ocupați procurori și instanțe… De ce să fie bine , când poate să fie rău? De ce să eliminăm cauzele, când suntem bine plătiți să combatem efectele?” spune Biriș.

Parchetul European, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, a desfășurat, marți, măsuri de investigare simultane, inclusiv peste 200 de percheziții, în legătură cu o schemă complexă de fraudă în materie de TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare.

Această acțiune a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovacia. În cadrul acestei operațiuni emblematice a EPPO, au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia la 12 și 13 octombrie 2022.

”Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciile estimate în cadrul operațiunii Admiral se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro. Au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate imediat ce vor fi cunoscute.

În aprilie 2021, autoritatea fiscală portugheză din Coimbra cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA. Când EPPO (Parchetul European, n.r.) și-a început activitatea, în iunie 2021, în conformitate cu obligația lor legală, autoritățile portugheze au raportat cazul către EPPO.

Din punct de vedere național, pe baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă. Cu toate acestea, procurorii delegați europeni portughezi au decis să investigheze în continuare. Lucrând împreună la nivel transfrontalier, procurorii europeni, procurorii europeni delegați, analiștii în domeniul fraudei financiare ai EPPO și reprezentanții Europol și ai autorităților naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între societatea suspectă din Portugalia și aproape 9 000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice situate în diferite țări. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO scoate acum la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă de tip „carusel” în materie de TVA investigată vreodată în UE.

Activitățile infracționale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO, precum și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, precum și în țări terțe, inclusiv Albania, China, Emiratele Arabe Unite, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

Implicarea grupurilor de crimă organizată

Dincolo de mărimea prejudiciilor, ceea ce face ca această fraudă de tip „carusel” în materie de TVA să iasă în evidență este complexitatea extraordinară a lanțului de societăți. De la societățile care acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice și cele care solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online unor clienți individuali – și care ulterior canalizează veniturile obținute din aceste vânzări în străinătate, înainte de a dispărea ele însele – până la cele care spală veniturile obținute din această activitate infracțională.

Aceste activități nu ar fi posibile fără implicarea mai multor grupuri de crimă organizată cu înaltă calificare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul schemei globale. Lucrând la nivel transnațional, aproape cu o logică industrială, acestea evită de ani de zile să fie detectate.

Capacitatea EPPO

Pe baza celei mai recente estimări ale Europol, frauda de tip „carusel” în materie de TVA, sau frauda intracomunitară a comerciantului lipsă (MTIC), este cea mai profitabilă infracțiune din UE, care costă anual aproximativ 50 de miliarde de euro în pierderi fiscale pentru statele membre. Transfrontalieră prin definiție, odată ce atinge un nivel de complexitate comparabil cu cel observat în cadrul operațiunii Admiral, acest tip de fraudă este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională.

Utilizând sistemul central de gestionare a cazurilor EPPO, accesul la bazele de date naționale și europene, cu sprijinul capacității analitice și de investigare a Biroului central al EPPO, precum și al Europol și al actorilor naționali de aplicare a legii, procurorii europeni au reușit să conceapă și să pună în aplicare o abordare comună de investigare a unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată”, se arată în comunicatul Parchetului European.

Ce presupune taxarea inversă

Într-un text publicat la începutul anului în Revista de actualitate financiară, Gabriel Biriș explică ce presupune taxarea inversă:

– ”TVA nu mai circulă efectiv între companii (B2B). Dacă cumpărătorul are drept de deducere, compensează suma de plată cu suma deductibilă, prin decont. Dacă cumpărătorul nu are drept de deducere, plătește taxa direct la buget. Companiile fără drept de deducere sunt în general companii cu risc fiscal scăzut (bănci, companii de asigurări, unități medicale sau de învățământ), în niciun caz nu pot fi fantome;
– TVA va fi colectat în retail sau alte forme de B2C și plătit bugetului de stat. În condițiile în care în B2B am avea taxare inversă și vânzătorul în B2C nu are input TVA, se poate ușor apela la mult hulitul “split TVA”, pentru ca sumele colectate de comercianți să nu poată fi folosite în alte scopuri;
– Interzis taxarea inversă în retail (inclusiv e-commerce), iar pentru cash and carry impuse limite ridicate (minim 5.000 lei) pentru a evita situațiile în care cumpărăturile pentru uzul personal al gospodăriilor sunt făcute prin intermediul companiilor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pe urSULĂ când o anchetează kukuveaua pentru vaxx-urile 100% EFICIENTE și SIGURE ??

  2. Lamurire: firmele fantoma din Romania, care „importa” tone de gunoaie si deseuri periculoase – fara sa justifice necesitatea acestor gunoaie, si fara sa confirme ca poseda unitati de incinerare/depozitare conforme cu Legile UE, intrebare, nenorocitii astia platesc impozite la Buget, sau cu tupeu tziganesc, reclama returnari de TVA ?! Cum avizeaza autoritatile din Romania, infiintarea firmelor de import gunoaie si deseuri periculoase, fara garantii de necesitate, depozitare/ incinerare legale ?!

  3. Cate portite din astea, de supt bani, vor fi fiind la nivel european si al Romaniei in acesta iepoca de aur capitalista post 1989!
    Se pare ca abia acum s-a lamurit misterul vizitei dnei Kovesi in Rromanistanul mioritic, iar motivul este departe de intentia de a candida la presedintie.
    Trebuie totusi sa admitem ca daca frauda aceasta ciclopica a fost descoperita (cam tarzior) de Parchetul European, ar fi o nota buna ptr dna Kovesi……[Rumburak]

  4. Subscriu cele spuse de ,,JE,, Cati bani incaseaza firmele de importuri deseuri periculoase,cati bani cheltuie cu substantele de neutralizare a acestori deseuri,[daca cheltuie ,cine verifica?]cine sunt patronii acestori firme din occident [romani ,straini] care expediaza deseurile la noi? Niciodata ,nici un nume de firma,nici un nume de patron,nici o confiscare de tir,de vapor ,nici o arestare ,nimic.Se stie ca este o mafie foarte bine organizata[politicieni,milionari, oameni sageti,patroni de firme,romi] care castiga miliarde de pe urma acestor afaceri si care ne imbolnavesc zi de zi,fara ca multi dintre noi sa realizeze cauza.In afara de un procuror din Constanta care se lupta de unul singur,cu aceasta mafie ,in rest nimeni ,nimic, nici in tara ,nici din UE. Oare ce acorduri am semnat cu UE in privinta deseurilor importate ,de sunt toti acoperiti de legi ?Ce face Parchetul European?

  5. De ce inainte de 1989 in RSR nu s-a intamplat asa ceva si nici nu se putea intampla?
    Societatea capitalsita este societatea junglei si a hotiei. Daca ati intreba orice mare magnat si baron actual, niciunul nu va spune cum a facut primul milion (nu de Lei)……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.