Ce au în comun Vladimir Putin şi Marine Le Pen

Preşedintele rus Vladimir Putin este un “patriot” cu care lidera Frontului Naţional din Franţa, de extrema dreapta, împărtăşeşte valori comune. Marine Le Pen a făcut această declaraţia duminica, 18 mai, într-un interviu acordat cotidianului austriac Kurier, în plina campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, unde partidul ei este cotat cu 26-27%, un procent fără precedent, care i-ar putea duce pe naţionalişti pe primul loc.

“Lui îi pasa de suveranitatea poporului său. Are conştiinţa că apărăm valori comune. Sunt valorile civilizaţiei europene”, a declarat Marine Le Pen. Aceste valori sunt “moştenirea creştina” a civilizaţiei europene. “Probabil că el nu vede aceste calităţi, curajul, respectul identităţii şi a civilizatiei la alte mişcări politice franceze”, a spus Le Pen, subliniind că Partidul Socialist aflat la putere nu împărtăşeşte aceste valori.

Când i s-a cerut părerea despre democraţia din Rusia şi fraudele electorale, Marine Le Pen a explicat că “în privinţa fraudării votului, Franţa a făcut-o foarte bine la al doilea tur al prezidenţialelor din 2002”, când tatăl sau, Jean-Marie Le Pen, a obtinut 17% din voturi, faţă de cele 83% ale lui Jacques Chirac.

Marine Le Pen a fost sfătuită de consilierul său de politica externă să se apropie cât mai mult de Rusia lui Vladimir Putin, Astfel, ea a fost primită, la jumătatea lunii aprilie, în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, unde a declarat că federalizarea Ucrainei este cea mai înţeleaptă şi echilibrată soluţie pentru criza din această ţară. Le Pen, membră a Parlamentului European, a declarat atunci: “În situaţia actuală, decizia de a se organiza un referendum pentru federalizare este cea mai înţeleaptă. Este crucial ca toate partidele să se aşeze la masa negocierilor”.

Le Pen mai declarat atunci că “ideea federalismului ar trebui să determine diferitele regiuni ucrainene să obţină o autonomie largă şi să-şi determine singure viitorul. Pentru ca aceasta să se întâmple, partidele trebuie să elimine influenţa extremiştilor care ar putea ruina aceste negocieri”.

Revenind la interviul pentru Kurier, Le Pen a declarat că îşi doreşte dezintegrarea UE. “Cred într-o Europă a naţiunilor libere şi suverane. Aceasta este Europa care a lucrat la Airbus sau la programul rachetelor Ariane, o Europă a oamenilor care sunt liberi să decidă asupra participării lor la proiecte care le servesc intersele. Este imposibil să transformăm actuala UE într-o Europa democratică”, a spus Le Pen.

Lidera FN a fost vizibil pusă în încurcătură când a fost întrebată despre priorităţile partidului în noua legislatură europeană. Le Pen a declarat doar că doreşte să organizeze un referendum pentru ieşirea Franţei din UE, în cazul în care va fi aleasă preşedinte şi a adaugat că, în contextul actualelor alegeri europene, nu înţelege de ce socialistul Martin Schulz trebuie să vină în Franţa. “Domnul Schulz trebuie să discute cu doamna Merkel. Nu vad ce caută el în Franţa.”

Întrebată care ar fi primele acţiuni în calitate de preşedinte al Frantei, Le Pen a declarat că “trebuie să fie luate măsuri imediate în politica imigraţiei. Este nevoie urgentă de patriotism economic, de impunerea unui protecţionism inteligent.”

Frontul Naţional nu este singurul partid extremist european care se apropie de Rusia, pe fondul campaniei europarlamentare. Preşedintele Partidului Libertăţii din Austria, Heinz Christian Strache, l-a comparat pe Putin cu un “democrat pur, dar cu un stil autoritar”.

Într-unul din ultimele discursuri electorale, Le Pen a declarat, la Lens, că, pentru a se proteja în faţa imigraţiei, francezii trebuie să facă cât mai mulţi copii. “UE cere tuturor statelor membre să primească în următorii ani circa 50 de milioane de imigranţi, pentru aşa-zisa luptă împotriva îmbătrânirii populaţiei. Noi nu vedem decât o modalitate simplă de a lupta cu îmbătrânirea, să facem copii francezi.”

“Ne vedem potopiţi de imigraţie. Imigraţia a devenit considerabilă”, a spus Le Pen. “Este evident că trebuie să ieşim de Schengen şi să avem propria noastră politică a imigraţiei, să recăpătăm pârghiile pentru a lupta împotriva imigraţiei”, a spus lidera FN.

Discursul Marinei Le Pen este aproape identic cu cel al liderului naţionalist britanic Nigel Farage, mediatizat chiar cu mândrie de unele televiziuni din România, doare pentru mesajul său eurosceptic. Cu totul altă imagine a oferit Farage în momentul în care euroscepticismul său şi-a arătat faţa xenofobă, românofobă, dupa cum stau mărturie declaraţiile sale de aici sau afişele electorale de aici.

Cât priveste atitudinea naţionaliştilor francezi faţă de Rusia, ea nu este total diferită de cea a socialiştilor aflaţi la guvernare sau a gaulliştilor din opoziţie. Nu trebuie uitat că Franţa regimului Sarkozy a fost de acord cu încheierea unui contract pentru transfer de tehnologie militară NATO şi construirea a trei portelicoptere Mistral pentru Rusia, în contextul invaziei ruse din Georgia, în 2008. La fel, Franţa presedintelui Hollande este de acord cu livrarea acestor nave, în contextul crizei din Ucraina. Iar în Germania cancelarului Merkel, compania Rheinmetall a încheiat, în 2011, un acord cu Rusia pentru construirea unui centru ultramodern de antrenament militar, lucrare încheiată în plină criză în Ucraina.

Formaţiunile extremiste par a duce însă şi mai departe ideea “apropierii” de Rusia, după cum arată cazul europarlamentarului ungur, din partea Jobbik, Bela Kovacs, împotriva căruia Parchetul General de la Budapesta a început urmărirea penală pentru infracţiunea de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.