Ce meserii aveau deţinuţii înainte de a intra la închisoare

Peste 60% dintre deţinuţii din închisorile româneşti erau şomeri la momentul la care au fost arestaţi pentru comiterea faptelor.

Pe de altă parte, o bună parte dintre ei aveau o meserie atunci când au ajuns în penitenciare, fiind agricultori, zidari, muncitori sau şoferi.

Conform unor date furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), 17.596 dintre cei 28.115 oameni aflaţi în detenţie în închisorile româneşti nu aveau o ocupaţie atunci când au fost arestaţi.

Alţi 775 erau agricultori, 522 zidari, 440 muncitori şi 371 şoferi.

Alţi 79 dintre deţinuţii români erau ospătari şi 78 bucătari la momentul arestării pentru diferite fapte penale comise.

Alţi 31 erau croitori, 28 frizeri, câte 19 erau muzicanţi sau fochişti, 16 erau pescari şi zece tapiţeri.

Există şi oameni care înainte de a intra în închisoare aveau meserii care necesită, în principiu, studii superioare.

Avocaţi şi operatori PC

Astfel, în închisorile româneşti există şase programatori, tot atâţia operatori de computere, zece avocaţi, tot atâţia asistenţi medicali, 12 profesori, opt electronişti, şapte directori comerciali şi şase directori generali.

În statistica ANP apar şi oameni care la încarcerare aveau meserii precum motostivuitorist (şapte deţinuţi), florar (şase), recepţioner (trei) sau chiar bijutier (doi deţinuţi).

Există în închisori şi doi deţinuţi care au fost pictori, doi care au fost actori profesionişti, dar şi doi foşti acari, patru foşti ziarişti, un fost detectiv sau un fost disc-jockey.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.