CE: România poate îngheţa fără probleme preţul carburanţilor

„Posibila îngheţare a preţului pentru carburanţi, anunţată de Guvernul României, nu încalcă nici una din regulile concurenţei din Uniunea Europeană”, a declarat Marisa Gonzalez Iglesias, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale Concurenţă din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.

Din punctul de vedere al regulilor antitrust, blocarea preţurilor pentru benzină la un anumit nivel nu ridică niciun fel de probleme.”Regulile competiţiei ar putea fi teoretic încălcate doar dacă îngheţarea pretţrilor nu s-ar aplica tuturor companiilor de pe piaţă şi ar oferi un avantaj unei societăţi cu capital de stat, dar nu este cazul în România”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Concurenţă al CE Marisa Gonzalez Iglesias, în exclusivitate pentru ProTV şi incont.ro. Astfel, Comisia Europeană dă undă verde Guvernului de la Bucureşti să treacă la îngheţarea preţului carburanţilor, spunând că din punctul de vedere al unui ajutor de stat şi pe baza informaţiilor disponibile la această oră, măsura nu pare să se califice ca ajutor, aşa cum este definit acesta în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, pentru că nu sunt implicate resurse ale statului.

„Mai mult decât atât, din câte am înţeles măsura nu va fi selectivă, ci se va aplica tuturor proprietarilor de staţii de benzină”a mai zis Marisa Gonzalez Iglesias.

În România preţul benzinei bate record după record. Zilele trecute Rompetrol, Petrom şi OMV au majorat preţurile pentru benzină cu 7 bani pe litru. Cauza este avansul înregistrat de cotaţiile internaţionale pentru barilul de ţiţei, explică petroliştii. Astfel, cel mai scump sortiment de benzină este vândut de OMV cu 6,11 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.