Ce s-a întâmplat înaintea atentatului de la Kabul

Ce se întâmpla chiar înaintea atacului talibanilor în care a murit cetățeanul român membru al misiunii noastre diplomatice? The New York Times îl citează pe Samsor Dawlatzai, un lucrător cu ziua afgan. Luni seara, Samsor s-a așezat să ia masa și îl privea la televizor pe trimisul special al președintelui SUA în Afganistan, Zalmay Khalilzad, care spunea că a ajuns la un acord de pace de principiu cu talibanii. Chiar atunci când Khalilzad rostea ”de principiu”, casa s-a prăbușit peste Samsor și familia sa. Explodase cisterna cu combustibil, prima fază a atacului taliban. Samsor a avut ghinionul de a locui în așa-numitul Green Village din Kabul, zona fortificată unde se află mai toți străinii din capitala afgană și unde avea să-și piardă tragic viața și cetățeanul român. Au mai murit cinci cetățeni nepalezi. Restul sunt afgani.

Cetățeanul român care și-a pierdut viața în urma atacului talibanilor făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice a României, a declarat ministrul român de Externe. Cel mai probabil, și nepalezii care au murit făceau parte din echipe de securitate. Un articol din 2016 arăta că nepalezii asigurau paza reprezentanțelor britanică și canadiană. Lucrau pentru o cunoscută firmă privată de securitate și erau plătiți cu 650 de euro pe lună. ”Până acum, mii și mii de nepalezi s-au angajat în firme private de securitate și în armate private. Motivul principal este sărăcia”, spunea managerul firm,ei G4S din Nepal. În 2016 au murit 15 nepalezi în Kabul, după care au cerut vehicule blindate și o mărire a soldei cu 200 de dolari. Firma privată pentru care lucrau i-a refuzat.

”Despre ce pace vorbești, omule?”, i-a transmis Smasor lui Khalilzad, prin intermediul The New York Times. Khalilzad informase guvernul afgan, cu câteva ore inainte, că ajunsese la un acord ”de principiu” cu talibanii, inamicii guvernului de la Kabul. De ce a trebuit guvernul să fie informat despre aceste negocieri? Pentru că guvernul afgan nu participă la ele, ci doar talibanii și Statele Unite. Din dușmanii de moarte ce au fost în ultimii aproape 20 de ani, cei care îl adăposteau pe Osama bin Laden, talibanii au ajuns acum prietenii americanilor, scria nu năduf comentatorul Robert Fisk, pentru The Independent. Iar asta peste capul unui guvern afgan ales atât de democratic cât se poate în acea țară. După ce va fi fost semnat acest acord, va urma retragerea rapidă a 5000 de militari americani din totalul de 13.000.

”Știm că au loc negocieri de pace, însă trebuie să înțeleagă că nu suntem slabi și ca nu vom intra în negocieri decât de pe poziții puternice”, a spus purtătorul de cuvant taliban Zabinhullah Mujahid, imediat după atacaul de luni. A spus că atacul este un răspuns la raidurile SUA împotriva forțelor talibane. A regretat că au murit civili afgani, însă le-a transis că nu ar trebui să locuiască atât de aproape de tabăra străinilor. ”Trebuie să înțeleagă că nu-i pot opri pe talibani. Măcar acum sa inteleaga”, le-a spus Mujahid americanilor.

Khalilzad nu a suflat o vorba după atacul talibanilor de luni seara. Khalilzad, 68 de ani, este de origine afgană. A copilărit la Kabul când Afganistanul era condus de șahul Mohammed Zahir, când guvernul afgan vorbea de crearea Pashtunistanului și ajungea la cuțite cu guvernul din Pakistanul vecin. Khalilzad este unul dintre vârfurile de lance ale neoconservatorilor de la Washington: a fost ambasador al SUA la ONU, în Afganistan și în Irak în timpul presedintilor George W. Bush si Barack Obama. Zilele astea, Khalilzad împlinește un an de când a devenit trimisul special al președinteului Trump pentru Afganistan, acel trimis care să-i transforme pe talibani din dușmani în prieteni ai SUA, care să-i convingă să lupte împotriva teroriștilor organizației Stat Islamic refugiați în Afganistan, care să permită revenirea soldaților americani în SUA suficient de repede cât să influențeze și rezultatul alegerilor prezidențiale de aici.

Ce a obtinut Khalizad din partea talibanilor? Doar o ”promisiune” că vor lupta cu Statul Islamic și vor discuta cu guvernul ales al Afganistanului. Atacul de luni arată cât valorează această promisiune. Desigur, talibanii sunt scindatț în grupări diverse, unele moderate, altele radicale și nu poate fi exclusă o încercare a celor din urmă de a sabota negocierile.

Ce s-a întâmplat însă cu mult, mult înainte de atacul taliban? Negocierile dintre talibani si SUA nu au adus în discuție, cel mai probabil, greaua moștenire britanică – linia Durand – frontiera ilogică și revoltătoare de mai mult de 2000 de kilometri pe care Sir Mortimer Durand a trasat-o în 1893 între India Britanică (acum Pakistan) și Afganistan, după cum o numea Robert Fisk. Ca toate frontierele coloniale, linia separa popoare, triburi, familii. Împărțea casa poporului pashtun – Pashtunistan – iar talibanii de azi sunt pashtuni. Este un lucru asupra căruia trebuie să reflectăm. Daca va fi să fie un stat Pashtunistan, va trebui luată o bucată din Afganistan și o bucată din Pakistan pentru a-l crea.Prin urmare, indiferent de abilitatile lui Khalilzad, pacea e inca departe.

Imperiul britanic a purtat trei războaie in Afganistan, ultimul încheiat cu pacea din 1919, care a dus la independența Afganistanului. În 2001 a inceput al patrulea război, între talibani și SUA. În 1893, cand a fost trasată linia Durand, după al doilea război anglo-afgan, Imperiul Britaic era la apogeul său, iar România se lupta să-și construiască un sistem de căi ferate și să-și modernizeze porturile, cu scandaluri de corupție și mite oferite de concesionarii emglezi, francezi, germani. Acum, în 2019, România mai încearcă încă să construiască o autostradă care să treacă Carpații, tot cu scandaluri de corupție, cu concesionari, cu aceeași luptă pentru porturile sale,  dar acum și cu cetățeni români dându-și viața într-un război dus de continuatorii Imperiului Britanic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Eu inteleg un singur lucru: talibanii i-au prins cu chilotii in vine pe americani si le-au dat de i-au julit rau! Din pacate si pe noi, ca aliati ai invadatorilor!
    Bai, ma uit pe strada,e vreun afgan sa ma atace prin Bucuresti? Nu. E vreun român la Kabul sa instaureze Noua Ordine Mondiala Basinoaso-Americanoasa? Evident, da!
    Nici macar in ’68 romanii NU au cotropit alte tari, desi am avut mult de patimit din oartea rusilor, dar am ramas dârji, si nu am opresat pe nimeni, asa cum o facem azi la cheremul unora care ne rapesc si violeaza minorele!
    Aferim, bre, suntem râșii râșilor din intreaga lume, până si statul Mali le-a dat reject tuturor americanilor pe termen nelimitat din pricina de tentativa de lovitura de Stat! Bai, Mali, auziti ce spun, nu vreo mare putere mondiala!

  2. Acesti militari patrioti si-au riscat viata/si au murit pentru o pensie de 6000 ron/luna pe cand tortinarul Lazar care l-a salvat pe Johannis de la puscarie si a baut cafele negre la umbra primeste 40.000 ron net/luna! Felicitari stat roman condus de tradatori de neam si tara!

  3. Nici babuinii nu cred ca americanii CHIAR VOR pace in Afganistan si retragerea trupelor. Dorinta UNICA a americanilor, PESTE TOT IN LUME, este SA EXISTE FOCARE DE CONFLICT care sa le permita lor SA-SI TINA TRUPE peste tot.

  4. Un guvern patriot ar retrage imediat trupele romane din Afganistan. Talibanii au fost creati de SUA si Pakistan, cu banii Arabiei Saudite si a Emiratelor Arabe unite, etc. Vad ca pe Dancila nu o intereseaza aceasta masacrare absurda a soldatilor romani, nici pe familiile soldatilor, nici pe #rezist. De vandalul mioritic cu sapca primita de la celalalt bufon nici nu mai vorbesc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.