Ce sentinţă riscă Valeriu Zgonea

Tribunalul București ar putea da o sentință în dosarul de trafic de influență al lui Valeriu Zgonea în data de 27 ianuarie, la ultimul termen de judecată procurorul anticorupție cerând închisoare cu executare pentru fostul președinte al Camerei Deputaților.

Luni, la Tribunalul Municipiului București (TMB) au avut loc dezbaterile finale în dosar în care Zgonea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat.

La acest ultim termen pe fond, Valeriu Zgonea a pledat nevinovat și a solicitat achitarea. În schimb, procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), prezent în sala de judecată, a cerut pedepse cu executare, orientate spre minimum prevăzut de lege.

O decizie în acest caz ar putea fi dată în 27 ianuarie. Măsura nu va fi definitivă, căci va putea fi atacată la Curtea de Apel București.

În ianuarie 2018, dosarul lui Valeriu Zgonea a ajuns pe masa judecătorilor.

„În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”, notau procurorii DNA.

Ulterior, arată sursa citată, Valeriu Zgonea ar fi primit de la Dobrică contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei.

„La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii au pus sechestru în acest dosar pe bunuri în valoare de 62.143 lei.

În același dosar, Dumitru Dobrică, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Aaaa, e din PSD. E normal. Astia din PSD toti au facut trafic de influenta, da astia din PDL si mai nou PnDL nimic. Astia sunt curati. Parca era unul Flutur, unul Berceanu, unul Blaga, una Anastase, si toata gasca lor. Auziti ceva de ei? Hei DNA, se aude. Cum e cu traficul de influenta, e de dreapta sau e de stanga? 😀 Pe bune! Uite asa functioneaza justitia asta. De asta primesc si procurorii si judecatorii pensii speciale. Muncesc pentru propasirea patriei, pentru dreptatea de dreapta 😀

  2. – Vezi diferentia ?! Vezi-ti mutra, esti cam speriat ! Candva haladuiai ! Vezi ca nu este bine sa faci altfel decat normal/firesc/omeneste ?! // A fi om e lucru mare. // Tu si altii ca tine sanatosi sa fiti, dar de ce ma ma d reaku’ aiasta tara trebuie sa suporte sparcuiturile voastre, micimanilor !!!

  3. cat timp 95% din functiile publice se obtin pe baza de pile,rubedenii,amantlacuri, zgonea este nevinovat!

  4. Dragă, Andrei! Cred că ești tinerel și nu te-ai deprins cu dedesubturile politicii
    de pe-aici. Zgonea a crezut că dacă linge clanțe la US Embassy și toarnă tot ce știe,
    va fi favorizatul sistemului. Naivul Zgonea s-a convins pe pielea lui, cam târziu,
    că slugărnicia e drumul spre pierzanie.

  5. Ce mizerabilă poliție politică acest “trafic de influență” . Cine în țara asta nu rugat un prieten, sau cunoștință ajuns în post de decizie să-l ajute într-o problemă, unde putea intervini ca să deblocheze lucrurile și drept mulțumire nu a dus o sticlâ de țuică? Nu că ar fi fost o persoană simpatică domnul Valeriu Zgonea. Începuse bine, era “marcant”, bățos bătăios în limite “parlamentare”, se voia obiectiv, dar după o vreme începuse să creadă că are destin de președinte. Oricum mai slab ca președinte al României ca domnul Iohannis nu at fi fost și sigur respecta Constituția. Crezând că are spate asigurat l-a prins fronda, neînțelegând că sistemul care l-a promovat nu permite inițiativă. Stai în banca ta și primești ordinele. Pacat, încă un român terfelit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.