Ce servicii va deconta statul pe asigurarea de sănătate

Guvernul a aprobat sâmbătă Hotărârea pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022. Aceasta va intra în vigoare pe 1 iulie.

Potrivit autorităților, „măsurile cuprinse în acest act normativ au ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor. De asemenea, noul Contract-cadru urmărește să susțină inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate, și reducerea internărilor nejustificate pentru pacienți care ar putea fi tratați în condiții de siguranță în ambulatoriu sau de către medicii de familie.”

Printre noile reglementări se numără și asigurarea unui pachet de prevenție comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizarea pacienților. Pentru a asigura accesul la investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acestea pot fi efectuate de furnizori aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și peste valoarea de contract.

De asemenea, a crescut numărul consultațiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultații/an pentru bolile cronice).

Cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Totodată, a fost introdusă o nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Pacienții cu afecțiuni cronice pot beneficia în continuare de consultații la distanță acordate de medicii de familie și de medicii de alte specialități din ambulatoriul clinic. De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate și la distanță.

Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienți după infecția cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar și cardiac, medicii specialiști cardiologi și pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuți, precum și de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, mai explică reprezentanții CNAS.

Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități

„Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienții au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul și analiza, împreună cu toți partenerii, măsuri mai substanțiale în sistemul de sănătate pentru anii următori”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Va mai amintiti de magarul Nicolaescu ot Giurgiu la Ministerul Sanatatii? 2006. TOT LABARAL! Un contabel de doi bani, cu-gura-mare, ajuns bine-‘nteles (turnator trimis de Secu) pe la Banca Mondiala a stolojanului mason sorosist. Ca menestrel a inventat un cupon de sanatate, la fel bazat pe „preventie”, adica pe dat bani la laboratoare (alea erau la moda atunci, si de atunci incoa’ n-au reusit sa-si puna la punct calificarea personalului si dotarea cu aparatura si reactivi, de gresesc si acum o simpla analiza de urina, da’ acu’ fac analize aRTi-PiSiaR kompetinte da CoVizi-2000 si nouaspe!) si la doftorii care atunci isi faceau viloaiele din salarii mici (nu ca alea de azi, asigurate de PSD) de bujetari si aveau mare nevoie de SPAGI DE LA BOLNAVI! Jumatate din cupoanele alea (tiparite pe bani grei, erau mai sofisticate si cu sisteme de siguranta la falsificare mai ceva decit bancnotele) trimise prin posta la TOATA populimea adulta, AU RAMAS NEFOLOSITE. Multi bani. Acum, sluga lor Jiorjita di la Argesi arunca la gunoi 600000 de doze de vaxcin. Cine-i pune sa plateasca din banii lor proprii pe papagalii astia ai limberarilor, slugi sorosiste, pentru incompetenta si rea-credinta? Nicolaescu are un dosar penal, de multi ani, pentru delapidare si abuz in functie, da’ Ambasada i-a facut dosaru’ „uitat” prin sertare. De-aia vrea Stelica de la Giustizia ‘lii sa desfiinteze SIIJ : pentru ca hotiile labarale foste, actuale si viitoare sa poata fi ingropate de parchete si instante corupte! Tatarul analfabet cind va fi anchetat de DeNeAua pentru vinzarea mastilor „la negru” in farmacia proprie (fotografii si declaratii, in ziarul local)?

  2. Medicina intrata pe mainile mafiei medico-farmaceutice a ajuns o afacere ,ca si afacerea cu importurile de gunoaie din „tarile dezvoltate ale Occidentului UE”…Efectele politicilor din sistemul de sanatate trecut la capitalismul salbatic sunt similare cu efectele pe termen lung constatate la pacienți după infecția cu virusul SARS CoV-2, precum miocarditele severe. https://www.activenews.ro/stiri/Student-de-22-de-ani-din-Cluj-Napoca-victima-reactiilor-adverse-ale-vaccinului-Pfizer.-Cum-a-dezvoltat-Bogdan-Dragoteanu-o-miocardita-care-putea-sa-l-ucida-167625 Medicii „specialiști” de tipul Gheorghita sau Baciu au ajuns coordonatori de vanzari nationale si alte servicii conexe concernelor Pharma. Pacientii sunt tinte vii pe care se testeaza „acte medicale vacciniste” furnizate de colective medico-politice iresponsabile.

  3. Chestia asta cu ,,decontarea,,e o manevra a ,,guwernului mieu,,pentru a prinde de nas sistemul privat de sanatate,in schimbul banilor vor conduce de facto privatii obligandui astfel sa primeasca cazurii de covid la urmatorul val 4 programat pentru septembrie.Pas cu Pas.Tantalaii din sistemul de stat o iau cu lamaie amu,au preferat sa puna botul la laude gen ,,eroii din prima linie,,si stimulente ,,guwernului mieu,,fara sa protesteze ,cu rare exceptii,in strada pentru bolnavii non-covid pentru care au depus un juramant la angajare,preferand sa aiba in multe cazuri spitalele goale si cu lefurile platite in continuare fara sa faca NIMIC luni de zile la rand.Amu a venit nota de plata,totii ,,eroii din prima linie,,tremura ca ultimele gaini cufurite ,e logic ca urmeaza concederii masive din sistemul sanitar de stat si doar pilosii,neamurile si incompetenti vor trage sforirele pentru a ramane in continuare pe posturi ,si care automat v-a duce sistemul sanitar de stat in cap din lipsa de profesionalism si incompetenta.Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  4. Cautati in librarii Manualul MERCK Pentru Diagnostic si tratament publicat in limba romana… Prefer editia XVIII aparuta in 2009 in Romania (2006 in engleza)… Poate prietenii stiu de ce anumite tratamente utilizate anterior au fost ulterior actualizate… Sau gratis si direct de la sursa… pe net… https://www.merckmanuals.com

  5. Eu propun ca medicii din spitalele de stat sa fie plătiți la numărul de consultații/operatii fiindcă se bat de musca și prostii se duc la privat!

  6. In primul rind cresteti cu 300% exigenta fata de pregatirea si activitatea medicilor de familie care habar nu au de sarcinile si misiunile ce le revin, de multe ori sint impotenti profesional si, astfel, sint un pericol pentru pacienti.
    Medicul de familie este inca o ”valoare” importata la ordin si aplicata execrabil !!!

  7. medici de familie ..?? o gluma buna ..!in afara de bilete de trimitere , si acelea de multe ori gresite , – luna trecuta a trebuit ca ptr reteta compensata sa revin de trei ori la m de familie , farmacia refuzand eliberarea medicamentelor din cauza retetei complectate gresit – ! da , astia-s aia ,, din prima linie ,,..,, ieroii ,,…!

  8. Asa cum industria de armament ajuta la mentinerea pacii, tot asa industria farmaceutica vizeaza sanatatea muritorilor de rand!

  9. Aduceti medicii de familie in Policlinica. Eu nu am mai fost la medicul de familie de 15 ani. In policlinica daca ai vre-o afectiune te pot trimite la medic din policlinica specialist cardiolog sau radiografie oase plamani…etc.
    Construiti POLICLINICI .
    Medicii de familie e risipa de bani si cadre medicale.

  10. PAS-CU-PAS CA IN SUA, DISTRUGEREA SISTEMULUI NATIONAL DE SANATATE SI UCIDEREA PERSOANELOR FARA POSIBILITATI. HAI SIKTIR. CAND TE TREZESTI ROMANE??

  11. Nu ne-a plăcut noua găselnița pe postul de președinte CNAS, Adrian Gheorghe , sigur o ruda a vreunui fost securist , de fapt el fiind lansat de fostul ministru Voiculescu. Școlit in UK , pe banii nostrii,
    taman pe asigurări de sănătate , care dupa cum rotea meșteșugit Explicațiile , a uitat tot ce a învățat in Occident si e ,,bun “ pe post. I se umple ,,țigănește “ buzunarul cu techini si gata, se gândește ce o sa ,,agonisească”. Referitor la o prevedere a HG, privind perceperea unei contribuții de sănătate a pacientului care accesează serviciile unui spital PRIVAT in relație contractuala cu CNAS, treaba funcționa si in 2020 , statul asigurând 10% din cheltuieli. O banala hernie inghinală fiind taxată cu 10.000 lei , plus toate analizele preoperatorii plătite din buzunar, încă 900 lei.. Dar ce sa vezi, un amănunt . Spitalul renumit, achiziționa plasa care se pune , dar din fondurile private , astfel ca factura s-a mărit. In concluzie unde vrea sa se ajungă ? Sigur se vrea ca ,,privații “ ale căror imagistica si toata aparatura , 90% este ,,transferata “ de la stat, sa crape de bani si astfel sa crească si banii negrii la partide si la toate celelalte ,,organili” care trebuie si gura lor sa mănânce. Mai e unul venit de la BBC, Striblea , la Radio Europa FM care e obedient pana la extrem cu regimul FSN, uitând regulile occidentale.

  12. PRIVATIZAREA SANATATII = CINISMUL SI LACOMIA ALOGENILOR !

  13. La stat: „creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate, și reducerea internărilor nejustificate pentru pacienți care ar putea fi tratați în condiții de siguranță în ambulatoriu sau de către medicii de familie.”
    La privat: „Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități”

    deci… se reduce finantarea ptr spitalele de stat dar creste la privat. Evident la privat prin contributie personala nereglementata, care deobicei este foarte mare. Scapa cine are bani, ptr restul vestea buna de la guwerneranti este ca inmormantarile sunt (inca) subventionate.
    Sa ne traiesti mai iohannis! Toate cele bune acestui popor „ghinionist”.
    Si nu uitati, votati ioahnnistii, prima lor grija sunteti voi „dragi romani”, mai ales cei mai saraci si expusi, PENSIONARII.

  14. VA minunati ca STATUL… PRIVATIZEAZA ‘SANATATEA’ … ERA GRATUIT INAINTE… STATUL CAPITALIST DE AZI NU-SI MAI PERMITE CHELTUIELILE CU SANATATEA PE CARE STATUL SOCIALIST LE EFECTUA… O cautare pe web… cuvinte cheie „smithfield investeste comtim” … IN 1989 ROMANIA NU AVEA DATORII… APOI STATUL ROMAN S-A INDATORAT PERMANENT TOT MAI MULT SI MAI MULT…ARE DATORII DE MILIARDE SI TOT N-A FOST CAPABIL SA-SI PRODUCA HRANA PENTRU PROPRII CETATENI… https://romanialibera.ro/economie/finante-banci/- smithfield-foods–investeste-850-milioane-de-dolari-in-ferme-de-porci– 47736 Destructurarea economiei si a gospodariilor agricole romanesti au determinat migratia si dezradacinarea romanilor si a facut loc altora… .care aveau tractoarele lor, camioanele lor, fabricile si tehnologiile lor… si isi tipareau banii lor… Dupa 2004… ERA BASESCU… am aderat la NATO… FARA REFERENDUM EXPLICIT… pentru ca strainii sa-si poata pazi ceea ce-i al lor… dupa trei ani am aderat la UE… De atunci…tot ceea ce ii incurca pe straini trebuie eliminat…?!? Cum trebuiau serviti micii in Pata Obor din Bucuresti… cu scobitoarea sau cu seringa ?!? Carnea si serul sunt produse amandoua folosind capitalul unor firme straine… din ce tari…. ? Se scumpeste carnea de porc.. si gaina face oua mai scumpe de cand…. mancarea pentru animale e mai scumpa…. ??? PENTRU CA, DUPA 1989, POLITRICII AU VIZAT DISTRUGEREA AGRICULTURII SI ECONOMIEI ROMANESTI IN DETRIMENTUL ROMANILOR SI IN FAVOAREA ALTORA… PENTRU ACAPARAREA TERENURILOR TREBUIAU SA DISPARA CAP-URILE, TRACTOARELEM CAMIOANELE, AGRICULTURA SI INDUSTRIILE AFERENTE… IAR RETROCEDARILE NU TREBUIE ANCHETATE… NICIODATA ??!?? ODATA CE ECONOMIA ROMANEASCA A DEVENIT ECONOMIE CAPITALISTA… „SANATATEA ROMANILOR” E DOAR PENTRU CEI CARE DISPUN DE CAPITALUL NECESAR… Daca romanii dispar treptat… migratia, natalitatea, demografia indica dezastrul… nu ramane mai mult pentru altii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.