Ce sfaturi dă României celebrul negociator FMI Jeffrey Franks

Celebrul negociator al Fondului Monetar Internațional (FMI) din vremea crizei economice, Jeffrey Franks, s-a întors după patru ani în România și a ținut un discurs în cadrul unei dezbateri organizată de Ministerul Finanțelor Publice în care a spus că observă îmbunătățiri evidente în economie, dar a adăugat că e preferabil să vadă o creștere economic de 3,5% pe an pe o perioadă de 10 ani decât o creștere de peste 4,5% pe cinci ani și apoi să vină iar o criză.

“România trebuie să ia măsuri pentru a-şi asigura creşterea economică pentru câteva decenii, în loc să privească doar de la un an la altul. Eu aş prefera să văd România crescând cu 3,5% pe an timp de zece ani, decât să o văd crescând cu 4,5% timp de cinci ani şi apoi să vedem o criză economică. Acesta este pericolul cu care ţara se confruntă acum”, a declarat marţi Franks.

Conform acestuia, economia României poate să crească şi cu 4% anual, însă, pentru ca această creştere să fie sustenabilă, autorităţile trebuie să stimuleze investiţiile, să crească rata de absorbţie a fondurilor europene şi să rezolve problemele din companiile de stat, prin privatizare sau prin alte modalităţi de a atrage capital privat la acestea. Franks consideră că România este pe punctul de a repeta greşelile făcute în trecut. “Creşterea economică în România nu este acum atât de mare cât a fost în perioada pre-criză. Dar nu ne dorim să fie la fel de mare, pentru că atunci s-a dovedit a fi nesustenabilă. Întrebarea cu care ne confruntăm acum este dacă unii din paşii care au fost făcuţi în domeniul taxelor şi salariilor în ultimul an conduc la menţinerea stabilităţii sau vin în contradicţie cu aceasta. Cred cu adevărat că trebuie să fim atenţi să nu repetăm aceleaşi greşeli în România făcute în trecut”, a mai spus reprezentantul FMI. Franks a spus că în 2009, după perioada de boom, economia României a fost în colaps, cu un deficit bugetar de peste 7% din PIB, un deficit de cont curent de peste 10% şi cu o inflaţie de aproape 10%, ceea ce a prăbuşit economia. În acest moment, a afirmat fostul negociator, situaţia economică a României este mult mai bună, este stabilizată, dar trebuie făcut ca politicile economice să fie prociclice, iar România să aibă rezerve suficiente pentru a putea face faţă unor eventuale crize, a menţionat el.

El a dat ca exemplu Coreea de Sud sau Singapore, ţări care au avut politici economice sustenabile multe decenii şi au reuşit să aibă economii performante. Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, care a făcut parte din echipa FMI în perioada de criză, a susţinut la conferinţă că această creştere economică a României de acum este sustenabilă. Doctor in economie la Harvard, masterand la Oxford și Princeton, Jeffrey R. Franks reprezintă prototipul „băieților deștepți” de la FMI. A venit să „salveze” România după ce, anterior, a fost în Argentina, Ecuador și Ucraina, în timpul crizelor financiare.

În Argentina are o imagine devastatoare după ce a fost acuzat că ar fi contribuit la falimentul țării din 2001. Franks a avut un mandat de peste trei ani în România, început în 2009 și terminat în luna mai 2012. România a încheiat în 2009 un acord de 20 miliarde euro cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, care a fost prelungit în 2011 cu unul de tip preventiv de 5 miliarde euro. La plecarea sa din funcția de negociator șef cu România, Jeffrey Franks, a spus că părăsește țara noastră cu sentimentul realizării unor progrese, dar şi cu păreri de rău pentru unele eşecuri cum ar fi întârzierea privatizărilor şi a numirii managerilor privaţi la companiile de stat, în timp ce eternele arieratele rămân o mare problemă pentru România. Pe parcursul primului acord, Franks s-a remarcat printr-o anumită flexibilitate în negocierile cu autorităţile române, susţinând în mod constant acordarea de derogări pentru neîndeplinirea ţintelor legate de reducerea arieratelor.

La categoria rezultate favorabile ale acordurilor cu FMI Franks a amintit stabilitatea macro, creşterea rezervei valutare a BNR, constituirea unui buffer consistent de lichidităţi la Finanţe, dar şi ajustarea deficitului bugetar. În cazul absorbţiei fondurilor europene, progresele sunt minime, după cum constată şi oficialul Fondului. După primul acord cu FMI, parafat în 2009 şi finalizat în primăvara anului 2011, marea dezamăgire a lui Jeffrey Franks era faptul că economia nu a revenit pe creştere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.