Cât ar putea valora leul peste un an

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,96 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,33%, potrivit Asociatiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,89 lei/euro.

“Peste 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608, in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1000. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,33%”, transmit analiştii CFA.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA pentru luna iunie, acesta a scăzut fata de luna anterioara cu 1,9 puncte pana la valoarea de 34,1 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 16,8 puncte, evoluţie datorată in special componentei de anticipatii a Indicatorului.

“Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 2,7 puncte, pana la valoarea de 22,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut in luna iunie cu 4,2 puncte pana la valoarea de 40,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 5,9 puncte) ”, spun analiştii CFA.

Este de remarcat faptul ca, peste 74% dintre participanti (record istoric al sondajului) considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate.

Începând cu luna aprilie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei de COVID-19, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020, evoluţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata şomajului la finalul lui 2020.

Răspunsurile centralizate arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului care se va resimti puternic pana in T1/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,4%, PIB-ul va scădea cu 4,4% în timp ce rata şomajului va creşte cu 7,3% până la finalul anului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Depinde cat se mai imprumuta „alesii” si o vor face pentru ca PRADURIREA ROMANIEI ESTE SEMNATURA DE PE CONTRACTUL GLOBALIST DE FEDERALIZARE, de cat se fura si se fura la greu si asta fac TOTI POLITRUCII ROMANIEI – RUSINE NOUA ! – si pe cat se cedeaza Romania SI SE CEDEAZA PAS-CU-PAS. Populimea nu mai conteaza. Suntem carne de tun, inerta si spalata pe creieri cu botnitzele pe fate.

  2. Daca leul ar avea acoperire in aur…adica tiparesti moneda cat au ai atunci leul ar avea valoare mai mare. Pentru asta trebuie sa arati aurul. Cum aurul nostru e la rusi si englezi ….si cred ca nu-l mai vedem…LEUL O SA VALOREZE O LIRA GAURITA.

  3. Avand in vedere extraordionar de buna guvernare a Guvernului Meu Mandolina si masurile colosal de inteligente si rapide ptr redresarea economica luate de acest admirabil guvern, eu cred ca peste 1 an, 1 leu va valora minim 5 Euroi.
    5 Euroi in cel mai pesimist caz!……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.