CEDO are nevoie de respect mai mult decât de reforme

La initiativa eurodeputatei Renate Weber (PNL), coordonatoare a grupului ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), un numar de 57 de parlamentari europeni au semnat un apel prin care isi exprima ingrijorarea profunda cu privire la mai multe propuneri de reformare a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Desi unele masuri de reforma reforma sunt binevenite, incluzand cresterea responsabilitatii statelor pentru implementarea hotararilor Curtii si imbunatatirea procedurilor pentru selectarea candidatilor la nivel national, altele ar afecta drastic dreptul persoanelor de a se adresa CEDO, explica cei 57 de europarlamentari in scrisoarea care a fost trimisa astazi guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei, ai caror reprezentanti se reunesc zilele acestea (18-20 aprilie 2012) la Brighton (UK), pentru a discuta propunerile de reformare a CEDO.

Eurodeputata Renate Weber precizeaza ca „propunerile de reforma initiate de Marea Britanie prezinta un risc grav pentru capacitatea Curtii de a proteja democratia, statul de drept si drepturile omului, in special fiind vorba de limitarea dreptului persoanelor de acces la CEDO. Aceasta limitare vine in contradictie chiar cu scopul aderarii UE la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care este de a creste gradul de raspundere si de a ne asigura ca victimele care nu pot obtine o reparatie la nivel national, pot avea o cale de atac eficienta”. „Impactul unor astfel de masuri va fi, in mod special, daunator pentru victimele din aceste tari fara un sistem judiciar independent si eficient” – avertizeaza Weber.

Parlamentarii europeni explica, in scrisoare, ca „in timp ce numarul cererilor aflate in asteptarea unei decizii a Curtii este inacceptabil de mare, reformele introduse de Protocolul nr. 14 la Conventie au depasit asteptarile in ceea ce priveste accelerarea in solutionarea cazurilor”.

Prin urmare, cei 57 de deputati solicita guvernelor „sa nu continue cu noi reforme ale Conventiei la acest moment, ci mai degraba le incurajam sa permita reformelor in curs sa produca efecte depline si, de asemenea, sa sprijine Curtea prin resurse adecvate si punerea corecta in aplicare a hotararilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.