Cehii de la CEZ au găsit cumpărător pentru afacerile din România

Grupul CEZ, din Republica Cehă, a ajuns la un acord de vânzare a activelor sale din România către fonduri administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets („MIRA”), potrivit unui comunicat. Activele cuprind șapte companii, inclusiv rețele de distribuție a energiei electrice, furnizarea de energie și parcul eolian Fântanele-Cogealac, printre altele. Închiderea tranzacției este condiționată de primirea aprobării din partea autorităților europene antitrust și a Consiliului Suprem al Apărării Naționale din România. La rândul său, Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”) a anunţat că un consorţiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (“MEIF6”) a ajuns la un acord privind achiziţia unui portofoliul de active CEZ din România de la ČEZ Group. Activele CEZ România au fost vizate și de consorțiul românesc Hidroelectrica/Electrica/SAPE, iar autoritățile române chiar au dat o mână de ajutorr acestuia în perioada situației de urgență. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a suspendat prin ordonanța militară 8 procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, dând astfel timp suplimentar Hidroelectrica, compania perlă a energiei românești, deținută de Ministerul Economiei, să acceseze un credit necesar achiziției activelor CEZ. Tentativa a eșuat.

Se vând 86.665 de km de reţea de distribuţie a energiei electrice la nivel naţional şi operaţiuni de distribuţie de electricitate şi gaz cu 1,4 milioane de conexiuni rezidenţiale şi industriale în sud-vestul României. Totodată, CEZ este in România unul dintre principalii dezvoltatori şi operatori de proiecte de energie regenerabilă, cu putere totală instalată de 622 MW în parcurile eoliene preponderent terestre, pe care intenţionează să le dezvolte în continuare.

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”, a declarat Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA. La rândul său, Ondrej Safar, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România, a declarat: „Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialişti de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susţinerea transformării digitale şi urmărirea unei strategii care a pus in centrul atentiei clientul. Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului”.

MIRA administrează operaţiunile şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite. MIRA este de asemenea un investitor major în energie curată, administrând investiţii în surse de producere a energiei verzi cu o capacitate cumulată de 12,4 GW la nivel mondial, în parcuri eoliene, solare, centrale hidro, geotermice terestre şi maritime, respectiv facilităţi de refolosire a deşeurilor.

Termenii acestei tranzacţii nu au fost dezvăluiţi. Finalizarea tranzacţiei depinde de primirea aprobărilor din partea autorităţilor antitrust.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre principalii manageri de active alternative din lume. De mai bine de douăzeci și cinci de ani, MIRA a colaborat cu investitori, guverne și comunități pentru a gestiona, dezvolta și îmbunătăți activele pe care se bazează mai mult de 100 de milioane de oameni în fiecare zi. La 31 martie 2020, MIRA gestiona active în caloare de aproximativ 120 de miliarde de euro, care sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă a economiilor și comunităților, incluzând: 151 de companii de portofoliu, ~ 500 de proprietăți imobiliare și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.

MIRA face parte din Macquarie Asset Management, brațul de administrare a activelor Grupului Macquarie, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și risc și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și este listat la bursa australiană de valori mobiliare, conform Financial Intelligence..

CEZ din Republica Cehă deține la Fântânele-Cogealac un parc eolian de 600 MW, ridicat în urma unei investiții de 1,1 miliarde de euro. Este cel mai mare parc din Europa continentală. De asemenea, cehii dețin compania de distribuție din Oltenia, compărată de la statul român în 2005 când a plătit 166 milioane de euro pe 51% din capitalul a ceea ce era atunci filiala Electrica Oltenia. CEZ este reprezentată în România prin nouă companii: Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Distribuție Energie Oltenia asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. În 2011, CEZ a achiziționat 4 microhidrocentrale în Caraș-Severin și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu.

Noua strategie a CEZ se va concentra asupra activelor sale nucleare și cărbune, modernizarea distribuției și dezvoltarea activității de servicii energetice pe piața cehă și în țările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4599 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Guvernul criminal al Romaniei, care a vandut catre CEZ, pe nimic, constata acum ce a vandut, adica o retea la care cehii nu au facut practic mai nimic, dar au incasat si apoi audezvoltat alte afaceri in Romania! Parcul eolian a fost construit cu bani romanesti! Cine a fost intiatorul vanzarii comapniilor de distrubutie electricitate si gaze din Romania , este cel mai mare tradator al neamului! Sigur, am fost „impinsi” de altii(straini), dar macar nu-i lasam sa-si bata joc de noi! Dupa privatizare n-au facut decit sa repare pe ici pe colo, au adus tehnologie veche( transformatoare), au marit pretul si au platit influeta, intrucit nu au respectat contractul de privatizare! Acum baga in tara un fond de investitii, care habar nu are de domeniu! Tot slugile romane vor face munca!

  2. Daca CEZ Romania ajunge pe mana americanilor,este o alta vanzare de tara,la sirul atator vanzari,debutate cu petrolul catre OMV
    Americanii nu au tata nu au mama,ne trezim ca vand Rusiei sau Ungariei,care numai despre dezvoltarea Romaniei nu au vise..

  3. In continuare,trebuie spus:Sa nu uitam niciodata ca Guvernul Nastase a vandut pe nimic companiile de utilitati care OMV,ENEL ,CEZ,etc
    Dan Ioan Popescu este milionar astazi traitor in Italia,Buzaoianu milionar traitor in Elvetia si in anul 2000 erau neica nimeni,dar au fost ajutati atat de un Tariceanu,cat si cu atat mai mult, de Nastase..
    Sa nu impui vanzarea catre consortiul Hidroelectrica-SAFE este Tradare Nationala ..

  4. Si noi indigenii, nimic? Dar avem parlament, avem institutii bine platite, bugetari gras platiti. Dar economia e in mainile colonistilor.

  5. Retelele de tradatori pot face atat de mult rau unei Natiuni. Politica guvernelor a fost pas cu pas acaparata de marionete sustinute de asasini economici straini, fonduri de investitii, banci , corporatii… Capitalul strain, fondurile de investitii de aiurea, poseda activele strategice ale Romaniei, speculeaza cele mai importante active economice pe care le-au realizat prin munca sustinuta ultimele generatii de români in perioada socialista. Nădejdea ca România in care ne-am nascut să mai rămână în picioare ca Stat al românilor, a fost comercializata de „clasa politică” antiromaneasca, de retelele tradatorilor politici formati si sustinuti de interese anti-nationale…Indiferenta, neimplicarea sociala, dezbinarea nationala prin massmedia detinuta de firme straine, sunt atitudini care ne-au adus in situatia actuala, ca Stat si ca Natiune, la abuzurile guvernantilor corupti si la manipularile nesanctionate ale tradatorilor de țară. Nu ne putem apara fara atitudini naționale serioase la nivel de Stat împotriva acestor retele economice straine si a agentilor lobbysti, firmelor de avocatura ce acționează perfid în Romania, beneficiind de legislatie cu dedicatie, de guwerne obediente, fentand Constituția si subminand capacitatea Statul național român de a se pastra unitar și indivizibil.

  6. Dupa Marin Preda:
    Tzara ca o prada. Strainii vand Romania bucata cu bucata. Restul ne-o vindem noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.