Cel mai dur comunicat din istoria OMV Petrom

Titlurile OMV Petrom au raportat pierderi de aproape 13% în data de 19 decembrie ca urmare unei hemoragii care a cuprins toată bursa de valori de la București. În consecință, compania energetică a emis cel mai dur comunicat din istoria sa. „Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor. Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată. Investiţiile joacă un rol fundamental în creșterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate. Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, susțin reprezentanții OMV Petrom. Compania deține în acest moment jumătate din producția de gaze din România, are proiecte de explorare în Marea Neagră, alături de americanii de a ExxonMobil, controlează toată producția de țiței, are în jur de 10% cotă pe piața de producție de energie electrică și dispune de cea mai mare rețea de stații de alimentare cu carburanți.
Conform reprezentanților OMV Petrom, producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor. Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu. Importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aproximativ 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.
Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat. În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi. „Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă”, se mai arată în comunicatul OMV Petrom.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4564 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Hai sifon, bai omv. Vinzi la preturi umflate, duci profitul in străinătate si mori tu acum de grija consumatorului! Cu ce sa se alimenteze bugetul de stat daca nu poate sa va ia impozit pe profit? Si daca in buget nu ajung bani, cu ce sa acopere guvernul creșterea salariul minim pe economie? Plătiți unde incasati, lacomilor!

  2. Baietii destepti. Voi luati din resursa tarii, avgeti pret derizoriu la extractie (muncitori ieftini, nu mai zic de redevente pe care domunul stat a uitat 10 ani sa le actualizeze) si profituri maxime la vanzari. Eu zic ca asa trebuie sa faca un guvern. Sa vada interesul omului. Va luati de mana cu bancile. Bancile daca nu au bani lichizi, cresc ROBORUL si uite asa produci bani din nimic si prostul, cetateanul plateste. Ma baieti, asta e furt pe fata. Asa ca acest guvern va cam indreapta pe calea cea buna. De ce nu plecati voi de aici. Bancile au cel mai mare profit din bancile UE.

  3. OMV – nu va convine, carați-vă! Are balta pește, profitori de 2 bani ce sunteți ..

  4. Siktir, nesimțiților!nu va convine, plecati acasa, insa dupa ce returnati statului proprietatile voastre cu acelasi preț cu care le-ati cumparat.

  5. si cam cat era pretul gazelor acum 10 ani (in euroi), fata de jaful pe care-l practicati voi acuma; de plangeti atata de „grija” consumatorului?
    plecati invartindu-va!

  6. Este evident ca nu doar băncile au cartel ..el se extinde și uite cum tipa crește Robor-ul guvernul și protestele sunt de vina ….acum cresc gazele …guvernul e de vina …și acum vai firmele … firmele sunt făcute să le fie bine persoanelor fizice …adică ne e bine pe persoană fizică dar nu e bine pe firma sau cum ? Asta este piata europeană ? Un mare cartel care vrea sa cumpere tot ? Și după sa urce preturile la dobânzi la gaze la curent ? Daca guvernul este puțin mai social și nu cântă cum vor dirijorii de la Bruxelles …creștem euro …creștem rata ..creștem gazu ..scumpim untul ? Și dam guvernul jos ? Urma să ne plătească și pensii ..

  7. Iar au băgat-o p-aia cu „distorsionează concurența”! Care concurență zdrențelor! Uite ce zice un senator al României, Daniel Zamfir:

    „Ce am aflat azi, după audierea președintelui Consiliului Concurenței:
    În 2008 prețul barilului de petrol era 140 de dolari iar prețul la pompă era 3 lei. In 2018, prețul barilului e 70 de dolari, deci la jumătate, iar prețul la pompă e 6 lei, adică dublu!!! Asta în condițiile în care taxarea e la un nivel scăzut față de media europeană și mai avem și ceva rezerve de petrol. Cum o fi asta? Am convenit ca în luna ianuarie să finalizeze un raport cu privire la eventualele practici neconcurențiale. I-am solicitat de asemenea să finalizeze și raportul cu privire la practici similare în sistemul financiar bancar. E momentul să oprim jecmănirea românilor sub umbrela economiei de piață! #vremdreptate”

  8. Stiti foarte bine ca aceste decizii nu vor puse in practica.Este numai o manevra a guvernului pentru a da impresia ca doreste sa loveasca in capitalul privat iar pupulatia va cere cu lacrimi in ochi sa nu se puna in practica, iar hotararea va fi luata la cerea opiniei publice. Adevarul este ca vor fi consecinte dramatice, iar acum nu este decat inceputul .Se pare ca actualul guvern a inceput sa-si dea seama de privatizarile proaste facute in enegie, de fatul ca avem o piata a energiei electrice neconcurentiala si ca nu eram pregatiti pentru liberalizarea pietii gazelor.Sa nu spuneti ca intr-o economie de piata corecta nu va ganditi sa va distrugeti toti concurentii,este o lege nescrisa.Din pacate in Romania nu este nevoie ca va ajutat statul , care acum incearca sa dreaga busuiocul, e cam tarziu dupa ce ai invatat ursul la miere.

  9. în 3 iulie 2017, spuneam: de acord cu impozitul pe profit, dar unde e profitul? Esenţa capitalismului este profitul, dar se pare că România reprezintă o excepţie, fiind o ţară în care multinaţionalele nu fac profit, ci desfăşoară doar afaceri perdante, în timp ce în ţările de origine companiile mamă nu mai ştiu ce să facă cu profitul. E vorba despre dosarele preţurilor de transfer neanalizate de anaf şi de complicitatea bnr, care se opune pe faţă impozitării/taxării transferurilor de fonduri din conturile acestora din România în ţările de origine. E simplu şi atâta vreme cât un terorist ca isărescu se află la butoanele bnr şi dacă executivul nu pune piciorul în prag, nu se va întâmpla nimic bun pentru noi…Făceţi-vă datoria şi nimeni nu va mai cere impozitarea cifrei de afaceri…înregistraţi intervenţiile factorilor de influenţă străini sau români şi daţi-le pe post, făceţi-vă datoria…ce ziceam în 2017, rămâne valabil şi azi…

  10. cel mai bine postati parerile dvs intr-un email si dati send catre OMV,gasiti adresa pe net

  11. mai ce de viteji peaicea, v-a excitat discursul lui livake? poate se supara si pleaca renault, mittal,aia cu cablaje auto, confectii. o sa ramanem cu steagul rosu, pionierul si tanara garda. iar iresponsabilii darius, orlando vor fi departe, cu bani cu tot.

    • Aici nu e vorba de Renault, de mittal si cablaje auto, ci se refera la OMV si la bancile care lucreaza „in pierdere” pentru a nu plati niciun impozit la stat. Schema e simpla: sucursala din Romania acorda imprumuturi rommanilor cu 6-7 %, folosind fonduri pe care „le imprumuta” de la firma-mama cu 17%, asigurandu-si o functionare „pe pierdere”, pentru a nu lasa niciun leu statului roman sub forma impozitului pe profit. Din aceasta cauza romanul plateste o dobanda la credite de 6-7 ori lai mare ca in occident. Pai o fi bine, domnu’ chestor? … ca sa-l citez pe eternul Base.

  12. Adica vine omv-ul in curtea ta si se face stăpânul pe fântâna ,el stabileste cata apa si la ce pret ti-o dă,apoi ameninta ca pleaca.Drum bun cale batuta,directia austria si extrageti de acolo cat petrol vreti voi,iar in drum luati_l si pe klaus ca tot va tine isonul….

    • Dacă românul e şi a fost prost….aşa se întâmplă….de lăcomia lui Năstase şi DIPul nici nu mai amintesc…..nu ne vindem țara a lui Iliescu avea tentă comunistă….şi mafia capitalistă a câştigat definitiv !

    • Istoria OMV a început pe 3 iulie 1956, cand compania cunoscută atunci sub numele “Österreichische Mineralölverwaltungs Aktiengesellschaft” a fost înregistrată oficial în Registrul Comerțului. [3] Astfel, Soviet Mineral Oil Administration (Sowjetische Mineralölverwaltung, SMV), o companie formată în zona de ocupație sovietică din Austria postbelică, devine “Österreichische Mineralölverwaltungs Aktiengesellschaft”.deci e firma KGB

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.