Cel mai periculos loc de muncă de la stat

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informații, acesta a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și polițiștii fac cercetări la fața locului. Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.

Acesta este al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori. De asemenea, Mihai B., maistru de vânătoare la Ocolul Silvic Borca din cadrul Direcției Silvice Neamț, a fost victima unei agresiuni duminică, 15 septembrie a.c., în timpul unei acțiuni de observare a faunei și de verificare a punctelor de monitorizare pe raza Fondului cinegetic 23 Sabasa. Acesta a fost oprit seara, în jurul orei 20:00, pe un drum forestier, de către un grup de peste zece persoane, în urma agresiunii fizice fiindu-i furată arma de serviciu. Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, amenințându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reușit să se refugieze în pădurea alăturată și a apelat numărul de urgență 112, când a intrat în aria de acoperire a rețelei de telefonie mobilă. Ulterior, arma de serviciu a maistrului de vânătoare, o carabină, a fost predată la Postul de Poliție al orașului Frasin, în județul Suceava.

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.
De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Această agresiune survine la câteva zile după ce un alt angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Răducu G., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Pașcani, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Campania de denigrare a personalului silvic din România, susţinută de grupuri de interese, printre care se află şi politicieni, trebuie să înceteze şi e nevoie să se acorde atenţia cuvenită pădurii şi activităţii pădurarilor, a declarat recent Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor. „România este într-o situaţie de criză profundă, iar cetăţenii acestei ţări au de suferit, pentru că nu se dă atenţia cuvenită slujbaşilor silvici, pădurarilor şi, implicit, nici pădurii. Cazul de omor de săptămâna trecută de la Iaşi nu este altceva decât o confirmare a faptului că autorităţile, începând cu Preşedinţia şi Parlamentul, nu dau atenţia cuvenită rolului şi activităţii silviculturii şi pădurii. Va veni vremea când toată lumea va realiza, şi sperăm ca foarte curând, că pădurea are un rol extraordinar în atenuarea schimbărilor climatice. Preşedintele Comisiei Europene va da acest semnal că e nevoie să avem o altă atitudine faţă de pădure. Este exact ce lipseşte în România. Trebuie să înceteze această campanie de denigrare a personalului silvic din România susţinută de grupuri de interese. În această campanie sunt implicaţi şi politicieni, iar unii chiar reuşesc să dea idei şi să susţină proiecte de acte normative prin care proprietatea forestieră a statului să fie diminuată. Se ştie că în România, ca peste tot, numai statul poate să apere pădurea. Pădurea nu este o investiţie din care profitul se obţine imediat, ci trebuie să aştepţi 2-3 generaţii”, a menţionat Stoicescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Oameni buni,chiar credeti ca acesti criminali executa ca asa au chef ei,doar sa intre in puscarie? Eu nu cred! Au in spatele lor cativa mari capi pe care se bazeaza! Problema e alta! Deja avem destui criminali feroce in tara,se perfectioneaza in ucideri sub mantia marilor capi si cand se enerveaza,se drogheaza, pot ucide profesionist,apoi merg la psiholog si scapa de pedeapsa! Nu cumva e mai bine sa ii trimita in afganistan,siria sau irak pentru „la comanda” sa scapam de ei?

  2. Ganditi putin…politia cand se duce sa prinda un infractor trimite politistul dezarmat si singur???? Eu zic ca nu….asa si cu paduraru …el pazeste si poate fi omorat deci il trimiti patrula inarmata cu pusca de vanatoare cate doi cu drept de a trage la picioare daca infractorul este inarmat sau il ataca. Pe timpuri paznicii aveau pusca cu sare….buna si aia decat deloc.

  3. Dar despre agresori nu ne spuneți nimic? Sunt cercetați probabil în libertate și vinavat este mortul, care chiar dacă era în exercițiu funcțiuniii fiincă tâlharii nu trebuiau să-i inoportuneza pe agresori.

  4. Jaful padurilor aduce bani pt guvernanti ! Fiecare padurar trebuie sa cotizeze cu o anumita suma la ocolul silvic .Fiecare ocol silvic depune sumele adunate in teschereaua ministerului mediului , apelor , padurilor , etc prin intermediul asaziselor echipe de control .De ani de zile , presa si multi cetateni reclama jafurile efectuate sistematic de catre talharul austriac ( cunoscut foarte bine si de catre Johanis )si de catre multi baroni locali . Daca este prins vreun amarastean care fura din disperare niste crengi sau lemnisoare , i se face dosar penal , face parnaie , se face mediatizare , presa scrisa , tv,etc sa vada lumea cum lupta organili si guvernantii cinstiti pt apararea si salvarea bietelor paduri ! Padrarii au ingrata si periculoasa pozitie dintre cele doua categorii opuse ; hotii statului care fura pt imbogatire , protejatii de de legi , functii si amarastenii care fura pt supravietuire . Si iata rezultatele !

  5. Mai oameni buni ai este vorba de mafia pădurarilor cu firmele de lemne de pe raza targu lapus baia mare și sunt câteva firme care au furat foarte multe lemne inpreuna cu pădurari. Știe asta și lumea da nu au ce face ca legea tine cu ei singura soluție este la baiut o bariera la intrare in comuna păzită de jandarmi dar nu corupți acolo firmele care se ocupa cu tăierea lemnelor sunt de vina cu moarte lui cel mai mult care a furat lemne in baiut este firma gricon din Tg lapus

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.