Cele 955 de cazuri de Covid care provoacă îngrijorare!

Covid in handcuffs on gray background with copy space

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat joi că, până la data de 18 aprilie, au fost raportate 1.502 secvenţieri şi au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Potrivit informării săptămânale, până la data de 18 aprilie au fost raportate la INSP – CNSCBT 1.502 secvenţieri.

Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau” şi CRGM al SCJU Craiova.

Au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care cu varianta britanică (B.1.1.7) – 948, cu varianta sud-africană (B.1.351) – 5 şi cu varianta braziliană (P.1) – 2.

La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. De asemenea, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia, precizează INSP.

Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) şi mutaţia E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din judeţul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut.

Conform INSP, până la data de 18 aprilie rata de confirmare cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 64%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

Bilanțul la zi

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în România 2.989 de cazuri noi de Covid și 150 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus. Testele au fost însă relativ puține.

Până joi în România au fost confirmate 1.039.998 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 959.126 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 536 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până joi, 26.943 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 150 de decese (91 bărbați și 59 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

140 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.168. Dintre acestea, 1.405 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.203.810 teste RT-PCR și 818.639 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.867 de teste RT-PCR (14.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.476 la cerere) și 12.075 de teste rapide antigenice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Repet. In ultimii 10 ani am avut o medie de 50.000 de morti de cancer, adica aprox. 137 pe zi. N-a intersat pe nimeni, ba dimpotriva, erau si sunt lasati fara medicamente si azi. Nu prezinta interes, sunt prea putini, pe cand vaccinul, e visul de aur al Big Ph. 2-3 poate chiar 4 doze pe an.

  2. Bai nebunilor, relaxati tot ce se poate si nu mai obligati cetatenii sa poarte masca in aer liber! Doar asa se subtiaza numarul, bai necioplitilor! Preferati sa imbolnaviti cetatenii purtand acea carpa la gura, carpa care te forteaza ca in primele minute sa iti curga nasul! Cum inspira oamenii aerul curat pur pentru plamani si nu numai, daca au masca la gura de inspira si expira printro carpa umeda care deja este umeda si infectata de respiratie? Halooo! Se aude medicinistilor? Inteleg obligativitatea in spatii inchise, mijloace auto, gari, statii autobuz dar nu in aer liber cand circuli!

  3. vor sa scoata si din piatra seaca lacrimi, angoase, ar fi bine sa stiti: ”cea ce semanati aceea veti culege”

  4. Păi, ai cam de toate.. Și mă intreb ce faci ?? Mai ales atunci când știi că vaccinul e ineficient in aceste cazuri ?? Poate nu știi că de când ai descoperit câteva, acum ai de fapt poate câteva mii de cazuri. Deci, ce faci bre ? Normal e de carantinat imediat zona. E de impus o strictețe a deplasărilor pentru oricine in zonă.. Dar, românu prostănac, inconștient ce face ?? Așteaptă să fie plină țara de cazuri imposibil de vindecat .. De fapt autoritățile care nu iau măsurile imediate și cele mai severe, de fapt produc crime, produc genocid.. Asta e,..

  5. @ Pandele. E atat de greu de priceput ca o boala precum cancerul nu blocheaza spitalele? Ca in Italia, Franta, Germania, Texas nu au umblat niciodata salvarile in jurul spitalelor cu bolnavi de cancer pt ca nu aveau locuri??? Dar ca in cazul covid ii lasau sa moara in parcari si pe holuri?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.