Centenarul Marii Uniri, celebrat la Istanbul

Inima Reginei Maria

Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează joi, 27 septembrie, la ora 19.00, o expoziție extraordinară, dublată de vizionarea unui film documentar de impact al Televiziunii Naționale Române.

În anul în care sărbătorim Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ICR Istanbul are alături importanți parteneri naționali și locali pentru organizarea acestui dublu eveniment: Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Primăria Atașehir. Expoziţia va fi prezentată pe 20 de panouri, iar documentarul este impresionant prin acuratețea poveștii și prin imagini.

Evenimentul de la Istanbul include expoziţia foto-documentară Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria și documentarul Inima Reginei, de Camelia Csiki, singurul jurnalist român care a filmat vreodată inima Reginei Maria.

Municipalitatea Atașehir pune la dispoziția ICR Istanbul sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, unde vor avea loc atât vernisajul expoziției, cât și prezentarea filmului documentar.

Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 7 octombrie, urmând ca apoi să fie prezentată la sediul ICR Istanbul, până pe data de 14 octombrie.

Pentru realizarea expoziţiei foto-documentare Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, curatorii, dr. Cornel Ilie, Muzeul Național de Istorie a României și Monica Negru, Arhivele Naționale ale României, propun un excurs documentar despre contribuția femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roșii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociații înființate cu scopul de a-i sprijini pe refugiații și orfanii de război.

Fragmente importante din expoziție îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuție la organizarea Crucii Roșii Române și a serviciului de ambulanță a fost esențială. Expoziția documentează și abnegația cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front și în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaților și al răniților, în ciuda condițiilor deosebit de dificile. Totodată, expoziția propune și o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofițer, avocat, adevărate excepții în epocă, infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor etc.

Documentarul Inima Reginei, care va întregi evenimentul, a fost realizat în 2007 de Camelia Csiki. Materialul prezintă în exclusivitate traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1940-1970. După 44 de ani, timp în care s-a aflat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în 2015, Regele Mihai a decis în numele Casei Regale ca locul inimii Reginei Maria să fie Salonul de Aur din Castelul Pelișor, locul în care inima Reginei Maria a încetat să bată la 18 iulie 1938.

Testamentul Reginei a devoalat dorința suveranei de a i se scoate inima din piept pentru a fi depusă la Balcic, pe malul mării, acolo unde a rămas până când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, în 1940. La peste şapte decenii de la moartea Reginei, familiile regale din România, Bulgaria şi Austria au mers la Balcic pentru a o comemora.

Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, penultimul copil al Reginei Maria, a vizitat pentru prima oara Balcicul. „Mama mea şi-a petrecut mult timp aici, a fost şi în luna de miere. Vorbea mereu despre Balcic”, şi-a amintit Arhiducesa. ASR Principesa Margareta: „Pentru mine este ca un loc… nu vreau să spun sfânt, dar spiritual, cu amintiri despre Regina Maria, şi aşa cred că pot să o cunosc mai bine. Un loc magic, special, unde ea şi-a lăsat şi sufletul, asta m-a emoţionat foarte adânc”.

Camelia Csiki este jurnalist, producător și realizatoare a documentarului Inima Reginei. Printre filmele documentare realizate de ea, amintim: Regele Mihai – 93 de ani de istorie , octombrie 2015; Un diplomat la curțile dorului, iunie 2015; Mihai I al României, premiu APTR 2011; Nunți princiare; Din iubire pentru țară, 2010; Din culisele unui Summit Nato, 2008, premiu APTR, documentar politic; Regii României, 2008; Întoarcerea Regelui, 2008; Destinul Principesei Mărioara, 2007, producător, realizator; Inima Reginei, 2007, premiu APTR 2008 și alte premii şi Regina Bahai.

Proiectul Regina Maria – omagiu la Istanbul a fost gândit astfel încât să celebreze Centenarul Primului Război Mondial şi să prezinte în faţa publicului turc, și nu numai, contribuţia femeilor la efortul de război, prezentând pe larg, prin imagini şi text, activitatea acestora pe toată durata conflictului, ca sore de caritate şi ca infirmiere ale Crucii Roşii, sub coordonarea Reginei Maria.

Odată cu derularea acestui proiect, ICR Istanbul face cunoscută o parte importantă a istoriei României în context internațional. Prin acest proiect se continuă o colaborare solidă cu un prestigios partener local, Centrul Cultural Mustafa Saffet, din districtul Atașehir. Un alt element important îl constituie marcarea Centenarului Marii Uniri și familiarizarea publicului local și internațional cu istoria contemporană și recentă a României. Se stabilesc astfel noi punți pe plan cultural, dar și încurajarea colaborărilor între reprezentanți ai celor două țări, România și Turcia. Totodată, vorbim despre construirea şi menţinerea unei imagini pozitive, pline de dinamism şi vitalitate a produsului cultural românesc pe piața locală. Evenimentul asigură astfel un mediu propice pentru promovarea istoriei, a artei românești în general, și a unor nume de succes din peisajul audio-vizualului, mai ales că este vorba despre un segment extrem de important.

Centrul Cultural Mustafa Saffet se află în zona asiatică a Istanbulului și are mai multe săli de concerte, un spațiu expozițional, săli de proiecție filme etc. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii.

Influențe orientale în arta plastică românească după formarea României Mari

Astăzi, de la ora 19:00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul îi așteaptă pe iubitorii artei să asiste la prelegerea Reprezentarea naturii și a culturii turcilor și tătarilor din Dobrogea în arta plastică românească după formarea României Mari”/ Romanya Devletinin Kuruluşundan sonra Dobruca’daki Yöresel Kültürün ve Doğanın Romen Resim Sanatına Yansıması”.

Proiectul se va desfășura la sediul ICR Istanbul și va fi susținut de conf. dr. Dalila Özbay, artist plastic, originară din România. În cadrul evenimentului vor fi prezentate imagini care evidențiază tema prelegerii și face parte din seria de proiecte și programe dedicate Centenarului Marii Uniri, ocazie prielnică pentru a face cunoscută publicului turc evoluția artei plastice românești după Marea Unire și reminiscențele culturii otomane în picturile artiștilor români.

De asemenea, proiectul este parte integrantă a seriei de evenimente academice organizate anual de ICR Istanbul, care îşi propune ca, prin prelegeri, conferinţe şi colocvii, să promoveze cultura română, cadrele didactice universitare și artiștii plastici din România sau de origine română.

Prelegerea oferă, de fapt, o analiză a modului în care influența Imperiului Otoman se reflectă în pictura românească în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Născută în Constanţa, Dalila Özbay este absolventă a Universitǎţii de Arte Plastice Mimar Sinan, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, promoţia 2004, Istanbul. A fost lector la Universitatea Tehnicǎ İstanbul, Secţia de Arte Plastice, iar în prezent este lector universitar la Universitatea Namık Kemal, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, Tekirdağ. Membră a Asociației Artiștilor Plastici din Târgu-Mureș și colaboratoare a revistei Vatra Veche, Dalila Özbay a realizat multe expoziții personale și colective în România, Republica Turcia și în străinătate.

Câteva dintre gravurile sale se găsesc expuse și în România, la Muzeul de Artă din Constanţa și la Muzeul Florean din Baia Mare.

Partenerul ICR Istanbul în acest demers este Universitatea Namık Kemal din Tekirdağ.

Pornind de la studiile privind istoria picturii românești, de la poziția geo-politică a României și de la imaginile din viața turcilor și tătarilor din Dobrogea și din Cadrilater, așa cum au fost dezvăluite în pictura sec.XX, prezentarea este axată pe schimbările aduse în pictura românească în anii 1920 de acei pictori români care, după ce au studiat în Europa, au făcut un pas extrem de important și au reușit să inoveze arta românească.

Printr-o analiză a lucrărilor semnate de artiști ca Alexandru Satmary, Ipolit Strâmbu(lescu), Nicolae Dărăscu, Ștefan Dimitrescu, Dumitru Ghiață, Lucian Grigorecu, Iosif Iser, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Popescu, Vasile Popescu, Sabin Popp, Ion Theodorescu – Sion, Jean Alexandru Steriadi, Francisc Șirato, Nicolae Tonitza, Samuel Mutzner, Micaela Eleutheriade, Dalila Ozbay va explica influența Imperiului Otoman asupra poporului român, cu precădere în regiunea Dobrogei.

În secolul al XIX-lea, ca urmare a romantismului și orientalismului, o nouă tendință – impresionismul – a deschis noi perspective în arta plastică românească. După Marea Unire, Dobrogea a fost redescoperită și pentru că a fost ferită de industrializare și a păstrat vie puritatea naturii. Astfel, artiștii români au descoperit atât acea lumină reală mult căutată, elementul primordial pentru iluminiști, cât și o nouă tipologie a portetului impusă de prezența turcilor și tătarilor în picturi.

Prin organizarea acestei prelegeri, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul continuă susţinerea proiectelor cu caracter academic şi ştiinţific, celebrează Centenarul Marii Uniri și contribuie la lărgirea perspectivei poporului turc asupra culturii române. Totodată, este un moment prielnic pentru promovarea istoriei, culturii și artei românești pe teritoriul Republicii Turcia, dar și o ocazie de a identifica și a evidenția puncte comune, legăturile istorice și culturale între România și Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.