Cheltuielile făcute de PSD la prezidenţiale, în atenţia DNA

Procurorii DNA au cerut de la PSD documente legate de achiziţiile din campania pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu.

Actele ar fi fost cerute şi altor partide.

Întrebat de MEDIAFAX dacă Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aceste documente, Romaşcanu a confirmat, dar a spus că nu are detalii, încă.

„Ştiu că sunt cerute, nu am detalii, le voi afla în curând. Nu a fost în agenda partidului chestia asta”, a declarat Romaşcanu.
La rândul său, fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost înştiinţată de existenţa unei anchete a DNA privind achiziţiile din campania prezidenţială, care implicit ar viza-o. Ea afirmă că nu s-a ocupat de partea financiară, ci acest lucru a fost în atribuţia secretarului general şi trezorierului partidului.

„Eu, personal, nu ştiu să existe o anchetă privind derularea campaniei prezidenţiale a PSD. (…) Vreau să subliniez, fiindcă am văzut că au apărut foarte multe speculaţii, mulţi oameni care au venit cu acuzaţii nefondate, nu m-am ocupat, în calitate de preşedinte, de partea financiară sau de contracte. Toate au fost semnate de secretarul general şi semnate de trezorierul partidului şi cred că aceşti oameni nu au încălcat legea”, a spus fostul premier.

Dăncilă spune că a respectat legea, iar când a plecat de la şefia partidului, a lăsat totul în ordine.

„Într-adevăr, din câte ştiu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte ca eu să devin preşedinte al partidului. Ca preşedinte de partid şi ca premier, am respectat întotdeauna legea. Am lăsat lucrurile în ordine, atunci când am plecat din fruntea partidului. Deci, activitatea financiară cred că s-a derulat corect. Acest lucru a fost confirmat şi de faptul că AEP a deblocat banii pentru subvenţia cuvenită PSD. Ştim că a existat şi un control al Curţii de Conturi şi nu s-au găsit nereguli”, a motivat ea.

În urma alegerilor europarlamentare, au existat probleme privind rambursarea sumelor cheltuite de partid, care îi vizau pe fostul trezorier al partidului Mircea Drăghici şi fostul premier Viorica Dăncilă.

„Legea spune că atribuţiile mandatarului oficial sunt de a depune cererea de rambursare şi lista de candidaţi, semnată de către reprezentantul legal al partidului, potrivit statutului propriu. Potrivit statutului propriu, reprezentantul legal, la data depunerii cererii, era preşedintele Executiv, doamna Dăncilă, şi nu era semnătura doamnei Dăncilă. Autoritatea a cerut, printr-o serie de patru adrese, clarificări, şi în niciuna dintre adrese, nu a rezultat împuternicirea de semnatar al acelei adrese de către domnul Drăghici, prin semnătura doamnei Dăncilă”, spunea preşedintele AEP, Mituleţu Buică, pe atunci.
Ulterior, AEP nu a găsit probleme, iar rambursarea a fost realizată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Dar cheltuielile lui Base, sau joianis, cand se cerceteaza? Iar o comanda politica!

  2. Dacă actelele au fost solicitate şi de la alte partide ce în titlu, cu litere de-o şchioapă, referirea este doar la PSD_???? Nu era mai corect să scrieţi „DNA solicită acte de la partide politice….”

  3. Cheltuielile facute de FDGR, microbusele cu grămezi de baxuri de carton ce popseau la curțile unor membrii ai Forului în ajunul alegerilor prezidențiale sunt normaltate. “Atenția” DNA, SRI, STS și Curțile de apel vizează strict pe români. Ca să nu fie discriminare ci numai împilare.

  4. DNA își caută de lucru unde nu e cazul. Și USR a fost vizată anul trecut de o sesizare tot pe o chestiune legată de cheltuirea banilor în alegeri, dar nu a sărit nicio autoritate să verifice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.