China provoacă României cel mai mare deficit comercial

De la 7.000 de kilometri distanţă, China provoacă României cel mai mare deficit comercial dintre ţările partenere: 4 miliarde de euro/an.

În primele patru luni din an (ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică) România a exportat în Germania – partenerul principal pentru exporturile şi importurile ţării – produse comerciale de 5,3 miliarde de euro. A importat produse de 6,67 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,37 de miliarde de euro, scrie ZF.

În aceeaşi perioadă, România a exportat în China produse de 335 de milioane de euro şi a importat produse de 1,8 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,5 miliarde de euro, în doar primele patru luni din an. Dacă Germania rămâne pe primul loc şi la import şi la export, China este, în relaţia cu România, pe locul 17 la export şi pe locul cinci la import, dar provoacă, asemenea anilor din urmă, cel mai mare defict comercial – 22% din deficitul din 2020 (4 mld. euro).

Deficitul comercial al României va atinge în 2021 21 – 22 de miliarde de euro, după cum lasă să se întrevadă datele la jumătatea anului.

Consumul creşte – un plus de 13,4% în primele şase luni din an al consumului cu amănuntul faţă de aceeaşi periodă a anului trecut şi acesta majorează deficitul comercial, în absenţa unei oferte adecvate din piaţa internă. Un deficit comercial de peste 20 de miliarde de euro nu a mai fost înregistrat în România de la criza precedentă, din 2009 -2011.

Deficitul comercial este cauza principală a avansului deficitului de cont curent, care va depăşi în acest an 5% din PIB. BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,25% dar, dacă deficitele (comercial şi bugetar) cresc puternic, lucrurile se vor schimba.

Este prea devreme, pe datele la patru luni din 2021, pentru o concluzie. Dar se poate anticipa pe datele de anul trecut. Relaţia cu China a provocat în 2020 un deficit comercial de 4 miliarde de euro – 22% din întreg deficitul de 18 miliarde de euro. Dacă din China România importă chinezării – lucruri ieftine – din Ungaria importă mâncare. Ungaria este ţara în relaţiile comerciale cu care România are al doilea deficit comercial, după China: 2,8 miliarde de euro în 2020. Urmează pe podium Polonia şi Germania, ambele cu 2,6 miliarde de euro. Asemenea Ungariei, Polonia bate România pe zona de produse agroalimentare. Turcia, în relaţia cu care România era pe excedent în urmă cu câţiva ani, a adus anul trecut un deficit de 1,4 miliarde de euro (exporturi de 2,1 miliarde de euro şi importuri de 3,5 miliarde de euro).

România a mai avut un defict de 1,1 miliarde de euro cu Austria, iar cu Olanda de 900 de milioane de euro. Şi aşa deficitul comercial a ajuns la peste 18 miliarde de euro în 2020, antrenând creşterea deficitului de cont curent, care va sări în acest an de 5% din PIB şi, fără discuţie, va pune presiune pe cursul de schimb.

Sunt însă şi ţări în relaţie cu care România are excedent comercial. România are de ce să regrete plecarea Marii Britanii din UE. În toţi anii din urmă, România a fost pe excedent în relaţia cu Regatul Unit – un excedent de 800 de milioane de euro în 2020 (exporturi de 1,9 mld. euro şi importuri de 1,1 mld. euro). În relaţia cu Franţa, România este pe excedent (exporturi de 4,17 miliarde de euro şi importuri de 3,7 miliarde de euro anul trecut, graţie, îndeobşte, exporturilor Dacia – Renault). La fel şi cu Statele Unite – un excedent ceva mai mititel, dar excedent: exporturi de un miliard de euro în 2020 şi importuri comerciale de 890 mil. euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. Ce e de facut ?

    Ar fi 3 variante :

    A ) – Revitalizarea Industriilor care pot crea 1 500 000 locuri de munca
    B ) – Renuntarea sau macar reducerea la 25% din importurile chinezesti .
    C ) – Nimic .

  2. Aveam Dacia Pitesti. Toate piesele se faceau in Romania si dam de munca la muncitorul roman. Acum totul se aduce din feantza, motoare cutie viteze, bordul, scaune, parbrize, roti, frane . In Romania doar se asambleaza si statul castiga bani doar din manopera de asamblare. Securistii tradatori in frunte cu securistu de director au dat fabrica la straini aducand paguba Romaniei doar sa aiba el salariu de 1 mie euro atunci.
    Solutia erea cumparare de licenta oricat ar fi costat. Dupa cum vedeti masinile de azi sunt toate varza si urate.

  3. In toate cazurile in care exista deficit,Romania joaca rolul unei proaste lacome!
    Ce exporta Romania :
    Locul 1: Dacia cu auto

    Locul 2: SC Rompetrol Rafinare, petrol si produse derivate

    Locul 3: Ford Romania

    Locul 4: OMV Petrom .
    Locul 5: Grupul industrial american Honeywell Technologies
    Locul 6: Dupa multi ani, o companie din industria alimentara a reusit sa intre in top 10 exportatori. Subsidiara locala a Alfred C Toepfer International
    In ordine, celelalte locuri sunt ocupate de Flextronics Manufacturing Europe, care ofera servicii de inginerie, design si productie pentru industria auto, Continental Automotive Products (anvelope), Continental Automotive Systems (componente auto) si ArcelorMittal Galati (combinat siderurgic).

    Ce importam:

    1.carne de 127 milioane de euro din Ungaria (dupa ce Comtimul s-a desfiintat si productia s-a mutat dincolo de granita,in Ungaria)
    2.importam de aproape o jumatate de miliard de euro cereale de la vecinii unguri si bulgari. Precum si fructe si legume din celebra producatoare Olanda sau cacao si preparate din cacao din Bulgaria.
    3.Petrochimia, marea durere a comertului exterior sector care ne-a adus anul trecut 86% din deficitul comercial.

    Aproape 7 miliarde de euro pe minus reprezinta factura distrugerii chimiei romanesti, trecuta in mainile sectorului privat in cautare de profit de moment, fara a-si onora investitiile de mediu ulterioare sau pe post de paravan pentru interese strategice, care merg pana la a afecta siguranta nationala.

    apar in lista produselor de import pe 2016 produse farmaceutice in valoare de 2,4 miliarde de euro, desi plasarea Ungariei pe locul 3 in topul tarilor de provenienta ne spune ca puteam evolua si altfel cu acest sector strategic pentru sanatatea cetatenilor (Presa)
    etc,etc,luxul si prostia se platesc!

  4. China a fost plănuită a fi cea mai mare fabrică, poate singura la unele lucruri, de zeci de ani.
    Este pe undeva un interviu cu ultimul director de la fabrica de corpuri de iluminat din Fieni parcă. Acesta spunea că după ce a văzut, anii 1980, cu ce prețuri mici, dumping, vin chinezii la un tîrg de specialitate din Anglia și-a dat seama atunci că zilele fabricii erau numărate.

  5. Solutia pentru china este VAMA. Elvetia importa din China la pret chinezesc dar in magazine vinde la pret elvetian. Adica statul elvetian ia vama si de 10 ori pretul pana aduce produsele la pretul de fabricatie din Elvetia. Un exemplu o bicicleta chinezeasca de 200 euro se vinde in Elvetia cu 1500 euro.
    Asa se protejeaza fabricantul autohton. Banul din vama se da ca ajutor pentru producatorul autohton.

  6. @ELVETIA A GASIT SOLUTIA:
    Hello! Calitatea in elvetia nu se compara cu cea chineza din Romania!
    Apropo de Sun ectul acesta: ati intrat iar pe fenta! Sa si motivez:
    Legislatia in Romania este prost facuta intentionat(inlesniri=parandarat pe banda rulanta) si nu marile firme sau tari prejudiciaza bugetul oricarui stat! Perindatii in parlament si guvern in cei 31 ani sunt vinovati de toate porcariile care se intampla in Romania.

  7. ca ardelenii nu participa cu mai nimic la PIB, si ca doar consuma pagubos. Alo, ăia cu pianul pe scari…

  8. Problema noastra e ca noi nu muncim iar chinezul munceste. Ca sa nu mai vorbim de educatie.

  9. Retelele de retail occidentale care au ocupat comercial Romania distribuie toate tampeniile posibile. Marketingul acestor retele este focusat pe prostirea si inselarea vizuala/olfactiva a masselor de consumatori. In timp ce „verzii” Kapitalului Occidentului fac circ mediatic legandu-se cu lanturi de vreun copac, pragmatistii speculatori ai finantelor si ai comertuluieuropean importa din China toate ciurucurile si kit-urile de nimicuri ca sa le vanda profitabil in UE lumpen-proletariatului! Pestii Marilor si Oceanele, porturile Noii OrdiniMondiale nu mai au liniste de atata vuiet commercial, de atata tranzit al cargo-urilor chinezesti, grecesti sau de aiurea. Cat timp mai curge petrol in rezervoarele mega-corporatiilor, madeinPRC se raspandeste peste tot, ca si virusulWuhan…

  10. Sa speram ca China va reusi sa finanteze mai multe miscari separatiste din Rromania

  11. Cu China e cu schepsis. Extrem de multe produse de marca occidentala sunt importate din …China. Ptr ca acolo sunt produse. Inclusiv Dacia Spring !!! Asta este globalizarea, nu?

  12. Păi bre,.China nu ți-a PROVOCAT nimic. Toate ți le-ai făcut singur singurel, cu mânuța ta bleagă de român.. Ai importat, iar de contrapartidă nu ai decât păduri, bușteni.. Ergo, firește de nu vrei să rămâi la teleguța cu măgar și praz, apoi te fudulești cu al altora,.Cumperi, iar asta evident costă..

  13. @Valahul,

    Speri degeaba de la China, incearca mai degraba de la Ungaria si Rusia, jigodie tradatoare!

    @manufactured only in PRC,

    Daca in loc de barbarismul „focusat” foloseai neaosul „focalizat”, te dureau degetele?

  14. normal ca pe anglia, franta eram pe excedent ca exportam la pret de dumping, in fapt faceam gaura in bugetul finantelor si al firmelor romanesti, facem export de profit pentru evitarea impozitelor autohtone. iar de importat importam ieftin ca sa iasa loan ul si impozitele mici.

  15. @Prostia ingroapa Romania
    Din pacate niciuna din acele tari nu a acceptat sa ajute economic Frontul Valah, asa ca imi pare rau sa te dezamagesc

  16. Wuhannis și sleahta sa de pupincuriști sunt de vină. Mulți ani vom trage ponoasele de pe urma politicii gunoaielor care conduc acum țara.

  17. Occidentul a facut-o puternică pe China! Marile firme europene si americane in goana nebună dupa profit au relocat producția in China si odată cu aceasta si transferul de tehnologie. Au contribuit direct si puternic la dezvoltarea Chinei.
    Acum se vede si reversul medaliei!
    LĂCOMIA,lipsa de viziune și prostia se plătesc scump!
    Ce important noi din. CHINA? ADUC CU VAPOARELE MII SI MII DE CONTAINERE PLINE CU TEXTILE,INCALTAMINTE,FEL DE FEL DE NIMICURI DE PROASTĂ CALITATE.
    VEDEM IN PIETE,TARGURI,MAGAZINE ACESTE GUNOAIE PLATITE CU VALUTĂ.

  18. Deci cei care muncesc de le sar capacele provoacă cel mai mare deficit comercial celor care NU muncesc!
    Putorile balkanice obeze vor să-și plimbe cîinii la ora amiezii, în timpul programului plătit la „serviciu” prin primării și instituții ale Statului, și vin nesimțiții ăia de chinezoi emaciați, de 1 metru înălțime, și le strică balanța comercială!
    VENI, VIDI, DICI :
    https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-imi-place-romania-nu-e-asa-haotica-cum-ne-vede-un-indian-stabilit-in-bucuresti-3678052?utm_source=gsp.ro&utm_medium=referral
    Să vedem cum sunt văzuți bukaleții de un indian:
    „-Despre oamenii de aici ce părere ai?
    -Românii [bukaleții, n.r.] sunt destul de asemănători cu indienii. M-au acceptat foarte repede, şi lor le place mult să vorbească, la fel ca indienilor”…
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

  19. Oana, nu e vorba de profit, ei au în mână toate băncile centrale, tiparnițele cu bani.

  20. Asa-i ca tu pronunti ”servici” si ”salar”, bo zz gorila?

  21. Nu China provoaca deficit Romaniei,Romania are deficit in relatie cu China,ceea ce inseamna altceva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.