Cîmpeanu: Au fost consecințe grave

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este optimist că elevii vor putea să termine semestrul al doilea al anului școlar în bănci. Sunt două condiții: scăderea ratei de infectare și o vaccinare de succes. Analiza se va face peste două săptămâni.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, la Digi 24, că aproape 2 milioane de copii au putut merge la școală miercuri.

Este vorba de elevii din învățământul primar și de preșcolari, precum și de elevii din clasele a cincea, a șasea, a șaptea, a noua, a zecea și a unsprezecea din localitățile care au rată de infectare mai mică de 1 la mie, adică din peste 2.000 de localități: „Luni (lunea viitoare – n.r.) vor reveni la școală toți elevii claselor terminale și clasele terminale din învățământul profesional și liceal, alți 370.000 de elevi. Se vor apropia de 2,4 milioane de elevi care pot reveni la școală cu prezență fizică în aceste zile”.

Ministrul speră ca și ceilalți elevi să revină în bănci.

Analiza se va face în două săptămâni și ar urma să confirme trendul descrescător epidemiologic și mersul vacinării.

„Ministerul Educației își dorește să poată formula propunerea de deschidere cu prezență fizică a tuturor școlilor. Peste două săptămâni vom face această analiză”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În aceste condiții, de scădere a ritmului de infectare și a creșterii ratei de vaccinare, rămân încă 5 săptămâni de școală.

Sorin Cîmpeanu este mulțumit de colaborarea cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și este optimist în privința întoarcerii elevilor la clase: „Trebuie să recunosc că doamna ministrul Mihăilă a dovedit o înțelegere conformă sistemului de educație, pentru că ordinul comun este cel care a făcut posibilă prezența la școală în acest fel încă de astăzi (miercuri -n.r). S-a renunțat la înjumătățirea claselor terminale, un lucru foarte important, s-a permis prezența elevilor din școlile speciale (…). A înțeles și iată de astăzi toți acești copii au putut merge școală și a înțeles importanța orelor remediale și ordinul comun permite prezența, indiferent de clasă și de scenariu, a tuturor elevilor înscriși în programul național de ore remediale. Nu știm nici că da, nici că nu (va scădea atât de mult infectarea cu SARS-CoV-2 în țară – n.r.), dar am dreptul să sper, am dreptul să îmi doresc această scădere și am spus că dacă se va confirma această scădere, Ministerul Educației va face această propunere”.

Întrebat dacă nu există un risc prea mare ca un copil să meargă la clasă cu un profesor nevaccinat, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că este evident că riscul e mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat.

Dacă merită acest risc, ministrul Cîmpeanu a spus că „e un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”.

„Din punctul meu de vedere, atunci când evaluezi risc-beneficiu în favoarea sistemului de educație, nu riști nimic, nu riști să pierzi. Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că beneficiile educației în școală sunt enorme, fără să își dorească să vorbească despre excluziunea socială sau despre faptul că această perioadă în care nu s-a putut merge la școală au fost generate angoase, anxietăți, deficit de atenție, dezechilibre psihice, dincolo de lacunele de cunoaștere, dezechilibre emoționale, dezechilibre emoționale.

„Au fost consecințe foarte grave. De asta insist să se meargă la școală cu prezență fizică”, a mai spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Din antologia cinismului și imposturii politice :” Din punctul meu de vedere, atunci când evaluezi risc-beneficiu în favoarea sistemului de educație, nu riști nimic, nu riști să pierzi. Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”… Ce pacoste continua cu acești ” miniștri”-interpreti stridenți și falși în jocul acesta ” sanitar_ politic” pe cât de sinistru, pe atat fără minte. Dacă ne vacsinăm măcar 5 milioane până la 1 iunie, ne mai taie guwernerii din restricții și, de la 1 august, scăpăm de mască. Cine sunt acești indivizi ridicoli și mereu amenințători ?
    Profesorii,părinții,elevii,studenții au ajuns să fie jucăriile_ cobai pe care orice politruci_sanitari agramati ii pot trata după bunul plac!?. Prea multi dintre oamenii maturi privesc în gol și acceptă orice experiment social ce se încearcă pe viața lor și a propriilor copii.

  2. Nu e problema ca au fost consecinte grave, problema e deja acutizata fara sanse de recuperare!

  3. Tâmpenie maximă.. Păi bine bre ministru,. Tu nu pricepi că este al doilea an in care nu faci școală și ai trecut elevul ?? Chiar nu-ți dai seama de ce urmări poate avea ?? Nu pricepi semnificația învățământului, a cetățeanului școlit, cu niște cunoștințe de cultură generală însușite pe viață, din care poate fi apt și bun de promovat in alte situații de răspundere, de conducere, sau chiar executive ?? Fără acești ani importanți din școală lipsă, cum crezi că va putea evolua și fi ceva competent de suport național ??

  4. Ilustrativ, o poza cu o scoala din Franta… Pentru ca era greu de gasit o poza cu o scoala romaneasca, te pomenesti!
    Ce-a facut, ce-a zis? Invatamantul? A,da. Invatamantul. Cu cat el este de mai proasta calitate si mai bazat pe memorare repetitiv-imbecila si nu pe gandire, intiativa si creatie proprie, cu atat succesul stapanilor de sclavi e asigurat. Cum? Lipsesc deja aproape doi ani din programa scolara a acestei generatii de elevi? Cu atat mai bine, ganditul oboseste, lasati-i sa se tampeasca pe telefoane cu World of Warcraft si Call of Duty, ca si asa trebuie sa-i convingem sa fie carne de tun intr-un viitor razboi.
    Si apoi, dupa ce lucrurile se vor fi asezat asa cum le vrem, cum spune Tudor Gheorghe in poezia „Papusarul a hotarat”, dupa ce totul va fi cum vrem noi, sa incepem sa guvernam….

  5. @Marele Urs = Marele Hun :Baa..de sovinismul tau obraznic antiromanesc ne-am saturat la fiecare postare!.EMIGREAZA !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.