Omul din umbră, dar la vedere

Cine este generalul care a coordonat funeraliile Majestății Sale

Sâmbătă, 16 decembrie 2017. A fost ziua în care toți ochii lumii au fost ațintiți asupra României, care și-a condus ultimul rege pe ultimul drum. A fost o ceremonie plină de simboluri, cu o încărcătură emoțională deosebită, precum și de o mare importanță politică şi socială. Un eveniment care trebuia să iasă perfect. Și așa a fost. Totul a decurs șnur.

Cel care a coordonat aceste activități a fost generalul Gelaledin Nezir (foto), în prezent șeful de cabinet al ministrului Apărării, Mihai Fifor. Gelaledin Nezir a ocupat, succesiv, funcții importante în Ministerul Afacerilor Interne, la MApN sau în Ministerul Justiției. Și-a început cariera de ofițer în 1987, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, unde a fost, pe rând, comandant de pluton, locțiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat „Călugăreni“, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanța, ofițer cu probleme de evidență și mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, șef al compartimentului de Relații Publice al Statului Major General, director al Direcției de Comunicare și Relații Publice a MApN, consilier al șefului Statului Major General, consilier al ministrului Apărării, locțiitor al comandantului Școlii de Aplicație pentru logistică „General Constantin Zaharia“. În anul 2013 a avut loc o cotitură în viața sa. „Decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliţie domnului comisar-șef de poliţie Gelaledin Nezir din Ministerul Afacerilor Interne“, se arată în documentul semnat de președintele de atunci, Traian Băsescu. Motivul trecerii lui Nezir de la MApN la MAI a fost un salariu mai bun. În luna martie 2016, generalul Gelaledin Nezir a trecut în rezervă din funcțiile de secretar de stat şi director al Direcției de Secretariat și Protocol a MAI.
Sursele noastre au afirmat că, după moartea Regelui Mihai, reprezentanții Casei Regale au avut o discuție cu autoritățile române. Cu această ocazie, au cerut în mod expres ca generalul Gelaledin Nezir să fie cel care să coordoneze funeraliile regale, pentru că tot el a fost cel care a coordonat funeraliile Reginei Ana.

Nezir a fost decorat de cinci ori în cariera sa: Semnul onorific „În serviciul Patriei“, pentru ofiţeri, XV ani de activitate – 2002; Ordinul Naţional „Pentru merit“ în grad de Cavaler – 2004; Semnul onorific „În serviciul Patriei“, pentru ofiţeri, XX ani de activitate – 2007; Emblema de Onoare a Armatei României – 2007; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre – 2008. Abia după 26 de ani de carieră bătuți pe muchie, Gelaledin Nezir este înaintat la gradul de general. Contactat telefonic, acesta, cu modestia care îl reprezintă, nu a vrut să comenteze pe marginea acestui subiect: „Nu eu! Toată lumea a făcut să fie perfect! De la premier, ministru, la ultimul militar participant. Am vrut ca vreme de patru zile să repunem România pe harta și în istoria lumii. Sperăm că am reușit! Pentru români și România!“, a spus generalul Nezir.

Istoria a prezentat „Onor la Rege“

În cursul funeraliilor regale, o prezență insolită, dar cu totul deosebită, a fost un grup de militari care au prezentat „Onorul“, echipați în uniforme purtate cândva de militarii Armatei Române. Ei au reprezentat acolo Asociația „Tradiția Militară“, un grup de voluntari care doresc să dea viață istoriei militare a României, istorie pe care să o retrăiască ei înșiși, pentru, după cum spun ei înșiși, „a o putea reda publicului, în semn de omagiu pentru generaţiile ce ne-au precedat şi care prin priceperea, eforturile şi sacrificiul lor ne-au asigurat nouă un viitor. Reprezentăm o punte între trecut şi prezent, între militari şi civili, între români şi străini“. Mircea Emilian Stoica, președintele acestei asociații, a declarat că, în cadrul funeraliilor, această punte a fost constituită din 20 de membri ai asociației care au purtat uniformele Trupelor terestre, navale și aeronautice.
– Batalionul de Gardă Regală, echipat în uniforma de paradă, inclusiv coif nichelat, exact așa cum arăta ea în 1930, atunci când Batalionul a fost înființat, din ordinul Regelui Carol al II-lea.
– Batalionul 1 Vânători de Munte, înființat în anul 1916. Acesta avea cazarma la Sinaia. Acolo a fost locul unde Regele Mihai a depus jurământul de fidelitate față de țară.
– Regimentul 21 Infanterie IV – Linie, înființat în anul 1830, odată cu Armata națională română.
– Regimentul 4 Dorobanți – Argeș. Și aceștia au purtat echipamentul militar de paradă al vremurilor trecute. Spre deosebire de alte categorii de arme, acest tip de echipament nu diferea prea mult de echipamentul de instrucție obișnuit.
– Batalionul de Infanterie Marină. Înființate pe la începutul secolului XIX, aceste forțe armate s-au făcut remarcate în Primul Război Mondial.
Prezența Asociației „Tradiția Militară“ a fost solicitată inițial de către Consiliul Județean Argeș, dai aceasta a făcut de gardă în fața catafalcului atât la Palatul Regal, cât și la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Eduard Pascu 

Vasile Surcel

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

24 de Comentarii

  1. Jos palaria domnule general. A fost perfect. Multumim ca ne-ati dovedit ca tara asta inca mai are oameni adevarati, profesionisti. Toti militarii prezenti au fost impecabili. Felicitari.

  2. O organizare la inaltimea sublima a momentului istoric prin care un Rege si-a servit Patria si cand a trecut in Eternitate…

  3. Imnul de stat al Romaniei, nu este un imn comunist, scris de un comunist, este un cantec scris la 1848 de Anton Pan, multumim domnule general ca, la Curtea de Arges, organizarea a fost „sublima !!!”, distinsele fete regale au stat pe scaune la „prezentarea onorului de catre garda de onoare si intonarea Imnului de stat la Romaniei”, ridicandu-se in picioare doar la intonarea fostului imn regal, orice prost stie ca acesta este un gest de dispret la adersa simbolurilor unui popor. Pana si pe stadioane, la intonarea imnului de stat, celebrii ultrasi violenti se ridica in picioare !. Domnule gerenal, dumneavoastra stiti cumva ce „simbolizeaza imnul de stat al unei tari ?, al tarii tale de exemplu si care trebuie sa fie atitudinea mai ales al oficialitatilor care participa la un ceremonial oficial ???, nu cred !. Nu cred ca reprezentati interesele „marii majoritatii a poporului roman”, ci ideile unei minoritati !. Pentru un militar, drapelul si imnul de stat reprezinta „cele mai scumpe simboluri, esenta existentei lui !”, dar dvs nu stiti aceasta.

    • Nu ai dreptate pseudofilosofule, a fost vorba de un alt marxist nu Pann despre care vorbesti, care „a mers in popor” precum narodnicii rusi.Nici la 1848 mamaliga nu a facut explozia pe care o preconiza internationalistul Marx. Cu greu,
      „Generalul”(adica Engels)a incropit o trupa de mercenari care au colindat Europa fara ca vreo mamaliga sa reactioneze!
      Intereseaza-te prin ce tara au mai existat niste Pann-i( nu ma refer la Polonia). Tehnica inflacararii agresivitatii
      „revolutionare”prin cantece a fost aplicata prima oara in 1792 cand deja francezii se lamurisera cu GHILOTINA si era
      necesara revigorarea spiritului rebel. Atingerea unei coarde sensibile pentru ca masele sa fie convinse sa mearga in
      moarte, nu si „compozitorii”. Internationalistii au folosit orice mijloc pentru a incita la nationalism, pentru ca nu
      aveau altfel carne de tun si popoarelor trebuia sa le iasa PE NAS NATIONALISMUL…

  4. E foarte recomandat de reusita pentru urmatoarele inmormantari!Poate fi numit „Gropar National in grad de General „,in asteptarea fostilor presedinti,prim -ministrii si la oricare altul la care se va simti natiunea …

  5. Respect Domnule General .. dar nu pot sa observ ca in „General ” noi Romanii la ingropat morti ne pricepem cel mai bine orice fel ….doar morti sa fie .. in rest muta sanatate …

  6. Umorul negru al romanului …”care aprecieaza mai mult sau mai putin o inmormantare ” depinde acum si de statulul social al mortului … nu vreau sa duc in ridicol .. dar sa felicitam un General pentru o inmormantare .. haideti sa recunoastem ca este cel putin comic .. Nu contest ceea ce a facut acest om si ca nu are merita .. dar laudele si emisiuni de televiziuni dedicacate strict acestui eveniment … se duce in penibil … tipic presei de CAN CAN cu Tabloide .. este total nevinovat acest General care si-a facut treaba bine … indiferent daca ma intelegi gresit pentru mine tot comic este …

    • Esti tare!Trebuie sa observ ca nu a plouat generalul si nici nu a pus mana pe lopeti,in rest nimic de reprosat!Un minus a fost ca nu i-a fript un bulan peste cocoase lui manechin, sa il faca atent ca a stricat un moment solemn,stand jos cand trebuia sa stea sus,in nesimtirea care il caracterizeaza!

  7. GROAZNIC DAR ELOCVENT PENTRU ROMANIA. UN REGE STRAIN, UN GENERAL STRAIN CARE SE OCUPA DE FUNERALIILE REGELUI STRAIN SI A SOTIEI SALE CARE NU STIA VORBI ROMANESTE. ESTE UN TABLOU FIDEL AL PERIOADEI MONARHICE IN ROMANIA. IMI PARE RAU MIE IMI ESTE RUSINE. FFFFFF RUSINE. IMI PLESNESTE OBRAZUL DE RUSINE.

    • Sa-ti fie rusine postaca securista amorala! Alogenii marxisti plebei care ne conduc de 70 de ani nu-ti provoaca accese de rusine…
      Dar, tare ma tem ca aceasta „Maria” nu este cea reala de pe Forum.

  8. IMI ESTE RUSINE PENTRU CEEA CE AU FACUT ROMANII. IMI ESTE RUSINE DE ADUNATURA DE ROMANI STRANSI LA FUNERALII. IMI ESTE RUSINE. IMI CRAPA OBRAZUL DE RUSINE.

  9. Ciiiiiiiine eeeeeeeste gereralulllllllllll! Parcă ați fi Orban în campanie.

  10. Desigur, a fost afișat tot arsenalul dizgrațios de osanale, preamăriri și prost gust. Care merite? Ce mare om de stat? Ce iubitor de țară? Poate ar trebui să fie scoasă în evidență și impostura. Când a condus Mihai România? Când a iubit-o și care sunt faptele sale de vitejie? Să amintim episodul trădării, când a fost arestat mareșalul Antonescu, în cârdășie cu comuniștii, și prizonierii români ajunși în lagărele sovietice, despre soarta unora neștiindu-se nimic nici în ziua de astăzi? Să amintim că soața lui, Dumnezeu să o ierte, nu a învățat boabă românește? Că fetele lui abia de îngână românește? Că a preferat să trăiască în Elveția, în loc să se mute în România, după ce a dobândit, mulțumită tov. Iliescu, o avere imensă? Că a beneficiat permanent de sinecură de la statul Român? Vremea euforiei propagandei monarhiste deșănțate a cam trecut, este necesar să aflăm și adevărul, chiar dacă ne convine sau nu.

    • … doua vorbe, trei prostii.
      Nici nu meriti sa iti spuna cineva ce gresesti; daca nu gandesti, daca nu stii …. nu are rost.

    • Uite, „escu” a venit cu niste idei, tu, „… doua vorbe, trei prostii”.

  11. Felicitari dlui General .
    Am urmarit cit s-a putut . Cu aceasta precizare , trebuie sa spun ca n-am vazut in protocol prezenta Cavalerlori Ordinului Mihai Viteazul . Rog pe cei care au remarcat prezenta lor sa ma contrazica . Multumesc !

  12. Profesionalism, cinste Domnului General!
    Pacat ca nu se crestineaza, …. dovedeste insa ca Dumnezeu, bine l-a facut pe om.
    Bunatatea – incluzand seriozitate, pricepere, rabdare, dedicaztie… – este „din fire” si cele incluse au fost aratate cu modestie si distinctie de catre Domnia Sa, rezultatul fiind de cea mai inalta clasa!
    Multumesc!

    • Acest general turc ne-a aratat de ce a tremurat Europa 400 ani in fata otomanilor. Si nici azi nu-i cade prea bine Turcia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.