Cinepolitica Extra Time

Între 23 şi 25 septembrie, la “Cinema Elvire Popesco” din Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film “Cinepolitica” îşi aşteaptă spectatorii la “Cinepolitica Extra Time”, un eveniment „off-season” cu câteva filme pe teme politice, unele în premieră în România.

Evenimentul “Cinepolitica Extra Time” se va deschide luni, 23 septembrie, de la 20.00, cu premiera „The Central Park Five”/ „Cei cinci din Central Park”, un documentar intens şi provocator regizat de Ken Burns, Sarah Burns şi David McMahon, care arată cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani şi un hispanic să fie închişi pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Prilej de dezbatere va fi şi documentarul care precede proiecţia filmului „The Central Park Five”, la ora 18.00 – „Tot ceea ce sclipeşte” / „All That Glitters”, în regia lui Tomaš Kudrna, despre soarta unor săteni din Kîrgizstan care se confruntă cu tonele de cianuri ale unei mine de aur exploatate de o firmă canadiană.

Secvenţă din The Central Park Five

Ziua de marţi, 24 septembrie, este rezervată pentru două dintre filmele care au avut impact la ediţia din primăvară a Festivalului “Cinepolitica”. De la 18.00, spectatorii pot vedea „Examenul” / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi să se denunţe între ei. Filmul a câştigat numeroase premii, printre care trofeul “Gold Hugo” la Festivalul Internaţional de Film de la Chicago.

Înaintea filmului „Examenul”, de la ora 17.30, autorul şi documentaristul Sorin Ilieşiu îşi va lansa cartea „Infernul vândut ca Paradis”, în prezenţa criticului Titus Vîjeu.

Eric Bana şi Rebecca Hall în Conspiraţia

De la 20.00, va fi proiectat „The Company You Keep”, filmul pe care Robert Redford l-a regizat la 76 de ani. Tot el deţine şi rolul principal, alături de nume ca Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Sam Elliott, Terrence Howard, Richard Jenkins şi Chris Cooper.

Eric Bana şi Ciaran Hands în Closed Circuit

Robert Redford joacă rolul unui avocat văduv, tată al unei fetiţe, a cărui viaţă este complet dată peste cap atunci când adevărata lui identitate e dezvăluită de către un reporter (Shia LaBeouf). Cu decenii în urmă, fusese membru al “The Weather Underground”, o grupare radicală acuzată de incendieri şi crime în timpul protestelor împotriva războiului din Vietnam. De teamă că va pierde tot, acesta fuge în căutarea celui care i-ar putea curăţa numele şi trecutul.

La închiderea evenimentului, pe 25 septembrie, de la ora 20.00, spectatorii vor putea urmări în avanpremieră „Conspiraţia”/ „Closed Circuit”, un thriller incitant regizat de John Crowley.

În „Conspiraţia”, un caz internaţional de terorism îi aduce laolaltă pe doi foşti iubiţi – interpretaţi de Eric Bana şi Rebecca Hall – care ajung să fie avocaţi ai apărării într-un proces intentat unui terorist. Cei doi îşi vor vedea curând vieţile puse în pericol, iar limitele loialităţii şi rezistenţei lor vor fi testate. Scenariul îi aparţine lui Steve Knight, scenaristul peliculelor „Dirty Pretty Things” şi „Eastern Promises”, iar regia este semnată de John Crowley („Boy A”). Filmul are o distribuţie selectă: alături de Eric Bana şi Rebecca Hall apar Ciarán Hinds, Riz Ahmed, Anne-Marie Duff, Kenneth Cranham, Denis Moschitto, Julia Stiles şi Jim Broadbent.

Pelicula „Closed Circuit” va intra în cinematografe în luna octombrie, distribuit de “Ro Image 2000”.

Evenimentul “Cinepolitica Extra Time” este organizat de Asociaţia “Cultură şi Imagine”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.