Întâlniri Regale

Miercuri, 18 septembrie, sunteţi invitaţi să îi uraţi „La mulţi ani!” Majestăţii Sale Reginei Ana a României cu ocazia aniversării venerabilei vârste de 90 de ani. Alături de Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, “Curtea Veche Publishing” vă propune o seară deosebită în jurul cărţii ce a adus mai aproape de public un model de frumuseţe interioară şi exterioară – „Ana. Portretul Reginei”. Evenimentul va avea loc de la ora 18.30 în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (intrarea dinspre Calea Victoriei, nr. 88) şi va include un moment muzical susţinut de Corul Regal sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos.

De-a lungul istoriei României, monarhii ţării au ştiut să fie alături de poporul român atunci când acesta a avut cea mai mare nevoie; în ultimele două decenii, Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au fost mai aproape de români decât oricând altcândva în viaţă. Iar acum, când Regina Ana a devenit cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României, este momentul ca toţi cei apropiaţi de Familia Regală a României să fie alături de Majestăţile Lor Regale, pentru a-i ura Reginei Ana “La mulţi ani!”. Deşi locuieşte în Elveţia, Majestatea Sa a fost şi este întotdeauna cu sufletul alături de poporul român, iar de ziua sa de naştere cu atât mai mult.

Regina Ana şi Regele Mihai la nuntă

“Lipsa nedreaptă a Reginei Ana din prim-planul societăţii româneşti timp de zeci de ani ne-a răpit şansa la un model de eleganţă, demnitate, dârzenie, frumuseţe interioară şi exterioară, iată de ce acest superb album îmi provoacă nu doar o imensă bucurie, ci şi o mare tristeţe”, mărturiseşte Iren Arsene, Manager “Curtea Veche Publishing”.

Volumul „Ana. Portretul Reginei” de ASR Principele Radu al României este un album cu fotografii de familie, înfăţişând-o pe Regină. Informaţiile ce însoţesc fotografiile sunt foarte personale: nici literatură, nici istorie, textul ce însoţeşte fotografiile Reginei, din copilărie şi până astăzi, sunt însemnări de familie ce scot la iveală frumuseţea şi farmecul, spontaneitatea şi eleganţa, dar şi firea energică a Majestăţii Sale, toate sfidând parcă destinul ce nu a ferit-o de suferinţă.

Regina Ana şi Principesa Margareta

Fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, în data de 18 septembrie 1923. Arătând încă de mică o preferinţă pentru activităţile potrivite, în acele vremuri, mai mult bărbaţilor, viitoarea Regină a României a îndrăgit cu deosebire geografia şi istoria, fiind mereu un om de acţiune.

Principesa Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit la Palatul Regal din Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Cele câteva luni de confuzie şi pribegie de după plecarea Regelui din România, la 4 ianuarie 1948, nu au fost decât începutul unui şir de decenii în care Regele Mihai I şi Regina Ana şi-au clădit încetul cu încetul viaţa de familie, care a constituit mereu, pentru ei, un refugiu împotriva vitregiilor sorţii.

În anii exilului, Majestăţile Lor s-au bucurat de farmecul şi liniştea vieţii de la ţară, pe frumosul domeniu Bramshill, proprietatea de lângă Londra a Lordului Brockett. Mai târziu, au locuit, tot în Anglia, într-o altă proprietate, numită Ayot St. Lawrence. Regele şi Regina au găsit cele mai neobişnuite formule de a-şi câştiga existenţa. În răstimpul şederii lor în Marea Britanie, în anii ’50, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie. Regele şi Regina s-au mutat în Elveţia în anul 1956, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, în România, simbolul Coroanei, al demnităţii şi al libertăţii confiscate. De la Versoix a venit Regina Ana în România, la începutul anilor ’90, când Regelui Mihai i se refuza prezenţa în ţară.

Proiectul “Cărţile copilăriei“ continuă

ASR Principele Radu la o întâlnire cu elevii

Începutul de an şcolar înseamnă pentru “Curtea Veche Publishing” şi Casa Regală a României reluarea eforturilor de promovare a lecturii în rândul copiilor, de data aceasta prin proiectul “Cărţile copilăriei în şcoala ta”. Ziua de luni, 16 septembrie, a însemnat pentru ASR Principele Radu al României întâlnirea cu sute de elevi şi părinţi din Adjud şi Buzău, unde Alteţa Sa a asistat la deschiderea de an şcolar şi a vorbit despre importanţa cititului. Acestea sunt doar primele evenimente din seria de întâlniri la care Familia Regală va participa pe tot parcursul anului şcolar 2013-2014.

Fiecare dintre întâlnirile din şcoli la care ASR Principele Radu participă în calitate de Ambasador al proiectului include şi un moment de lectură din “Cărţile copilăriei”, susţinut de un actor cunoscut pe plan local sau de un elev merituos. Următoarea întâlnire va avea loc joi, 19 septembrie, începând cu ora 17.00, la Şcoala Gimnazială “Ferdinand I” din Bucureşti.

România este, în acest moment, la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Peste jumătate dintre cetăţeni (53,3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol, potrivit Comisiei Europene.

Deşi peste 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat, România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere. Piaţa de carte din România este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuală cheltuită de un român pe cărţi fiind de 5 euro.

“Evident că dificultăţile economice nu vor permite ca noi să ne comparăm cu alte ţări în ceea ce priveşte puterea de a cumpăra, însă aici nu vorbim despre a cumpăra cărţi ce costă sute de euro, ci despre cărţi ce au aproape acelaşi preţ ca pâinea şi care sunt, într-un anume fel, pâinea de care copiii au nevoie pentru a fi atât de puternici şi de mari pe cât ne dorim noi să ajungă”, afirmă ASR Principele Radu al României.

Eforturile “Curtea Veche Publishing” de a schimba statisticile îngrijorătoare cu privire la atenţia acordată lecturii sunt unele pe termen lung, susţinute de Familia Regală a României, şi au început cu un an în urmă, prin lansarea unei colecţii de cărţi speciale şi organizarea de ateliere de lectură în întreaga ţară.

“Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puţine volume ajung în mâinile copiilor şi adolescenţilor, tot mai puţine titluri se aşază în biblioteca de familie a contemporanilor noştri. (…) Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărţii este o vulnerabilitate a naţiunii şi a patriei. Părinţi, aduceţi cartea aproape de copiii voştri! Aşa cum au nevoie de iubire, de soare şi de familie, cei mai mici români au nevoie de cărţi pentru a se întregi, ca oameni”, îndeamnă ASR Principele Radu al României.

Proiectul “Cărţile copilăriei” a început în 2012, prin lansarea colecţiei cu acelaşi nume, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Fiecare dintre volume apare împreună cu un mesaj către părinţi semnat de ASR Principele Radu. Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.

În prima parte a anului 2013, “Curtea Veche Publishing” a organizat o serie de ateliere de lectură pentru copii, numite “Clasicii repovestiţi”, ce s-au desfăşurat timp de patru luni în şapte oraşe, ajungând la peste 650 de copii.

În această toamnă, proiectul “Cărţile copilăriei” continuă prin Campania “Cărţile copilăriei în fiecare şcoală”, al cărui Ambasador este ASR Principele Radu, şi prin Campania de donaţie de carte “Cărţile copilăriei în fiecare casă”.

“Sunetul muzicii” la Castelul Peleş

ICon Arts Percussion Group

Sâmbătă 21 septembrie 2013, Castelul Peleş va găzdui un dublu eveniment. La ora 16.00 va debuta recitalul susţinut de “ICon Arts Percussion Group”, pentru ca de la ora 17.00 să aibă loc vernisajul expoziţiei “Art Nouveau – 110 ani în România”.

Zeci de instrumente, ritm şi energie, acestea sunt ingredientele reprezentaţiei “ICon Arts Percussion Group”, ansamblu care a luat fiinţă în 2009 la iniţiativa maestrului Mircea Ardeleanu, în urma cursurilor de vară din acelaşi an, desfăşurate la Sibiu.

“ICon Arts Percussion Group” a fost prezent în anii următori pe diverse scene româneşti şi europene şi invitat în emisiuni radio pentru recitaluri live. De asemenea, anul trecut, ansamblul a fost invitat de către “Drume Tide Percussion Center” din Beijing să susţină un turneu educativ în Republica Populară Chineză.

Călătoria sonoră realizată cu ajutorul spectaculoaselor instrumente membranofone, melodice şi idiofone ne va purta în universuri imaginate de Theo Lovendine, Keiko Abe, Steve Reich, Mark Glentworth, Constantin Râpă, Peter Szeghö, Eckhard Kopetzki şi Eduardo Soto Milan.

Acest recital de excepţie este inclus în cadrul ediţiei a III-a a Stagiunii “Sunetul Muzicii”, organizată de “ExcesMusic”, Muzeul Naţional Peleş şi Radio România Cultural.

Expoziţie “Art Nouveau” la Castelul Pelişor

În 2013 se împlinesc 110 ani de la inaugurarea reşedinţei princiare şi regale, Castelul Pelişor, şi 20 de ani de când şi-a deschis porţile pentru publicul larg, devenind muzeu.

Anii 1900 au constituit pentru Europa artistică o transformare de mentalitate şi o cotitură importantă prin apariţia unei concepţii stilistice novatoare, stilul “Art Nouveau”, care a definit deopotrivă sfârşitul şi începutul unui secol, conferind personalitate unei epoci şi cuprinzând toate genurile artistice legate de ambientul exterior sau interior.

Regina Elisabeta şi mai ales Regina Maria a României au completat colecţia Casei Regale, constituită iniţial de Regele Carol I, cu achiziţii importante de piese “Art Nouveau”, reunite în mod fericit la Castelul Pelişor din Sinaia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.