Jumătate de secol de țărani în imagini

Clujeanul care a marcat fotografia maghiară

Maghiarul a surprins imagini în toate colţurile lumii, dar seriile dedicate vieţii ţăranilor i-au impus viziunea. Foto Korniss Peter, Varfok Galeria, Budapesta

Imaginile surprinse de unul dintre cei mai importanți fotografi maghiari ajung azi la Muzeul Național de Artă al României. Peter Korniss s-a născut în inima Transilvaniei, cum îi place lui să numească orașul Cluj-Napoca, din care memoria sa a păstrat imaginea centrului istoric și amintirea unei culturi efervescente.

Deținător al premiului Kossuth (primul fotograf care a primit reputata distincție din Ungaria), al titlului de Artist Național și membru al juriului World Press Photo, Peter Korniss este cunoscut pentru faptul că s-a întors cu obstinație spre subiecte legate de viața țăranilor din Ungaria, Slovacia sau România. Văzute prin obiectivul său, secvențe banale ajung să rețină întâlnirea dintre tradiții și elemente ale culturii de consum contemporane, recuperând viața rurală cu vitalitatea unei prezențe pe care timpurile au încercat mereu să-și lase amprenta.

Foto Korniss Peter

Născut în 1937, Korniss a crescut într-o atmosferă marcată de urmările războiului. Cum tatăl său nu s-a mai întors după detenția postbelică, Mama lui Peter a hotărât să se mute cu copiii la Budapesta. Cu toate că era un copil timid, Peter a crescut înconjurat de prieteni și, atunci când era la facultatea de Drept, s-a văzut exmatriculat pentru activitățile pe care le avea în comitetul revoluționar al universității.

Începuturile sale în fotografie sunt legate de numele lui Hemző Károly, un artist al imaginii care era cu un deceniu mai în vârstă decât Korniss, dar cei 10 ani diferență îi dăduseră prilejul să fotografieze echipa de aur a Ungariei în meciurile de fotbal internaționale. Întâlnirea dintre ei, la Nepstadion, a fost momentul în care, povestește Peter Korniss, a învățat cum să pună filmul în aparat.

În jurul lumii rurale

Foto Korniss Peter

Pentru evenimentul de la București a fost realizată „o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate începând din anii 1960 – 1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite: a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice“, arată curatorii. După proiecte care l-au purtat în America de Nord și de Sud și în Yemen sau Siberia, contribuția sa ca artist a fost recunoscută, fiind și primul fotograf în viață găzduit de Galeria Națională Ungară cu o expoziție retrospectivă.

Expoziția „Korniss Péter: Memorie continuă“ este inaugurată azi, cu o întâlnire la care participă artistul, a curatoarei Kovács Krisztina din partea Várfok Galéria, Budapesta și a Kósa András Laszló, directorul Institutului Maghiar Balassi, urmând ca vernisajul să aibă loc diseară, de la ora 18.00. Fotografiile pot fi văzute până pe 10 aprilie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.