Noua formă a răspunderii magistraţilor

Comisia pentru legile Justiţiei a reglementat, luni, capitolul din proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor referitoare la răspunderea magistraţilor, noile amendamente urmând a fi incluse în Raportul care va fi transmis plenului Senatului, care este Cameră decizională.

Noile amendamente adoptate la propunerea PSD şi ALDE conţin următoarele prevederi:

„Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult 6 luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

În termen de 2 luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin 4), ministerul Finanţelor publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.

După rămânerea definită a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.

Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Secţia corespunzătoare a ÎCCJ.

CSM poate stabili condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua credinţă sau grava neglijenţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

5 Comentarii

  1. Pentru nea Jordache, ” alta intrebare , va rog!”. Dar cand e rea credinta, neglijenta crasa sau lipsa de profesionalism, nu se pune problema si raspunderii profesionale, a ingradirii posibilitatilor de evolutie in cariera, sau daca e cazul de excludere din randul magistraturii sau chiar a raspunderii penale, cum e inca situatia in cazul Rarinca? Caci cu raspunderea materiala ne-am lamurit: Statul se va intoarce contra magistratului… bla, bla, adica statul se va intoarce pe partea cealalta si va continua sa sforaie, caci vor plati tot romanii amaresteni, fie angajati fie angajatori, aceia pe care acelasi stat e gata sa-i bage la puscarie pentru evaziune fiscala daca nu resusesc sa plateasca toate impozitele. Nea Jordache te rog nu
    raspunde cu celebra „… alta intrebare, va rog!… Daca nu poti, consultate cu Tudose, Dragnea sau cine vrei dumneata.

  2. Amendamente imbarligate,nimic clar in raspunderea magistratilor,in sensul ai gresit ,platesti.raspunde tot statul… specific psd-ului,care dupa atata propaganda ca face si drege in privinta magistratilor a facut pana la urma rahat cu apa.Suntem sortiti cu asemenea politicieni sa nu avem nimic clar si concret in aceasta tara,iar pentru potlogariile celor din magistratura raspunde bineinteles statul….halal politica !!!!!!

  3. Bataie de batjocura si de joc ticalosilor la adresa amaratilor din acesata tara?! Pe cine credeti ca amagiti si prostiti voi ma, analfabetilor ! Pai nici in zece vieti excrocii si banditii din procuratura si justitie nu vor plati un leu dupa aceasta „lege si procedura” !. Alo, Iordachie date-n d…..zeii matii si lasa-ne in pace, papagalule si tembelule, nu mai incurca lumea si lucrurile. Domnule Nicolice, ne cunoastem, domnule Serban, doamna Cataniciu, aveam alte pretentii de la voi. Cum lasati asa ceva pe mana analfabetului de Iordache. Astia au pus in opera Restitutio in Integrum prin sentintele date care au nenorocit si distrus Romania. Chiar-ii lasati in continuare sa-si bata joc de acest popor?! Rusine, mare rusine…?!

  4. Bataie de batjocura si de joc ticalosilor la adresa amaratilor din acesata tara?! Pe cine credeti ca amagiti si prostiti voi ma, analfabetilor ! Pai nici in zece vieti excrocii si banditii din procuratura si justitie nu vor plati un leu dupa aceasta „lege si procedura” !. Alo, Iordache, pampalaule, date-n d…..zeii matii si lasa-ne in pace, papagalule si tembelule, nu mai incurca lumea si lucrurile. Domnule Nicolicea, ne cunoastem, domnule Serban, doamna Cataniciu, aveam alte pretentii de la voi. Cum lasati asa ceva pe mana analfabetului de Iordache. Astia au pus in opera Restitutio in Integrum prin sentintele date care au nenorocit si distrus Romania. Chiar-ii lasati in continuare sa-si bata joc de acest popor?! Rusine, mare rusine…?!

  5. Am avut un proces la Suceava , am depus toate actele doveditoare ,dar a cistigat procesul cel pe care l-am reclamat ,numai printr-o declaratie mincinoasa, dovedita cu acte legale . Asi putea trimite dosarul meu pentru revizuire ,eventual LA DL Lazar ,sa vada dumnealui un proces judecat LA Suceava ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.