Primul satelit românesc în spațiu

Compania britanică Alba Orbital, lider mondial în lansarea sateliților de mici dimensiuni, a anunțat oficial că în primul trimestru al anului 2023 va trimite în spațiu un satelit românesc, botezat Space Sparrow, construit de RomSpace, un grup de elevi din București cu vîrste între 15 și 18 ani.

Satelitul va călători spre orbită cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX care va decola de la Cape Canaveral. Space Sparrow e un cub cu latura de cinci centimetri și încorporează tehnologie proiectată să transmită din spațiu informații despre evoluția încălzirii globale.

 

Misiunea pusă la punct de copii se numește Romanian Orbital Mission 2 și face parte dintr-un program cu zece etape care își propune să urmărească fenomenul distrugerii pădurilor, al incendiilor poluante și să transmită date legate de magnetismul terestru.

„Să-i vezi pe acești copii la vîrsta de 15 ani avînd forța și inițiativa de a-și trimite în spațiu propriul satelit e un lucru care te inspiră”, a declarat Tom Walkinshaw, CEO-ul și fondatorul Alba Orbital.„Cînd am început să mă interesez de nano și picosateliții, acum mai bine de trei ani, am știut că trebuie să trimit și eu unul în viitorul apropiat. Am fost cucerit de cantitatea de tehnologie pe care o poți pune în aceste cuburi minuscule”, a spus la rîndul lui Filip Bușcu, liderul echipei RomSpace.

Space Sparrow urmează să fie testat în Spania, apoi echipa îl va transporta la Glasgow, unde va fi instalat, alături de alți picosateliți din misiunea Alba Cluster 7, în deployerul Albapod (dispozitivul de lansare). De acolo, va porni spre SUA la bordul unei aeronave speciale.

Romanian Orbital Mission 2 (ROM-2) face parte dintr-un program în trepte, care cuprinde mai multe lansări de pico și nanosateliți. Misiunea anterioară, ROM-1, a fost avut în centru un tubesat, un satelit cilindric, cu înălțimea de 13 centimetri și raza de 8,5 centimetri, construit în 2021. ROM-1 a fost suspendată temporar, urmînd să fie reluată la mijlocul anului 2023.

Elevii au lucrat pe cont propriu, într-un spațiu amenajat într-un demisol. Au folosit la început banii părinților și apoi au primit ajutorul unor sponsori ale căror nume vor fi dezvăluite în septembrie. Finanțările s-au derulat prin asociația Quantum Robotics.

Cei nouă elevi fac parte din elita Liceului Internațional de Informatică București. Între ei sunt medaliați la olimpiadele naționale și internaționale de Matematică, Informatică, Fizică, Astronomie și Astrofizică, și la numeroase alte competiții internaționale de științe și de robotică.

Echipa RomSpace este formată din Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, David Constantinescu, Eliza Constantinescu, Vlad Erceanu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula și Andra Palada.

Anunțul oficial Alba Orbital

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Primul satelit romanesc (?) trimis in spatiu ar fi meritat sa fie Iohannis, pe care romanii ar fi trebuit sa-l trimita, cu un zdravan sut in koor si asta de ani de zile, pe orbita Pamintului ! De fiecare data cind survoleaza Sibiul sa faca „Bip ! bip !” si sa se intilneasca cu catelusa Laika, cu care sa-si petreaca urmatorii 100 de ani in Spatiu !

  2. unde este multa inteligenta este si multa prostie. se numeste echilibru. aceasta este dovada. sa duci in „spatiu” un cub care sa transmita date privind „incalzirea globala”…wow. de rasu’-plansu’.

  3. Am doua idei (intrebari)
    1. Oare cati dintre acesti copii extraordinari vor mai fi in tara nu peste mult timp?
    2. Recent, am urmarit la TV un reportaj in care erau prezentati un grup de tineri cecetatori romani, care construisera un satelit (unul adevarat!!), inclusiv racheta cre urma sa-l lanseze in spatiu (ambele construite in Romania). Pana la urma, nu au reusit sa-l lanseze. De ce? Tineti-va bine!! „Nu ne lasa UE”!!!!! Cred ca este inutil sa va descriu tristetea de pe chipurile lor, in momentul in care vorbeau despre realizarea lor. las comentariile la latitudinea dv.

    • Ca sa priceapa tot „ciobanu” ca e satelit din Gradina Maicii Domnului?

  4. Din cite mai tin eu minte in urma cu niste ani, la fel citeam in presa ca Romania va lansa o racheta spatiala fabricata la noi in tara ,despre care nu se mai aude nimic.La fel si cu aceasta stire despre care cu siguranta nu vom mai stii nimic in urmatorul timp.

  5. Și unde va transmite datele cubul zburător?..la cotroceni, casa albă sau kiev?.

  6. Fa o cerere sa-ti trimita tie datele, ca pari destept!!!

  7. @ „grig”, 17 august 2022 la 11:18
    Îți mulțumim că lasi comentariile la longitudinea noastră! …că, altfel, nu știam ce să fuckem, oltene…
    Am un singur răspuns:
    Acel „grup de tineri cecetatori romani, care construisera un satelit (unul adevarat!!), inclusiv racheta cre urma sa-l lanseze in spatiu (ambele construite in Romania)”, ereau di la Rîmnicu’-Vîlcii, di la „ASTRA” (nume FURAT!), ȘÎ FUCKEAU ‘CATU’ PRAF!
    Au făcut desene animate timp de mulți ani, au prostit aghiențîia șpațială ioropenisă și au obținut un contract pentru o rachetă, iar satelitul EUROPEAN ce a fost lansat cu ea A CĂZUT PUȚIN ÎN NAS, șî S-A DISTRUS! Dobitocii ăia di la Rîmnicu’-Vîlcii (oare cum de șî cîțul dobitoc a apărut dîn spuma mării tot de-acolo?), oltenii mincinoși ca Conadă, au făcut U.E. o pagubă dă cam 31 dă meleoane dă euroi (costul satelitului) și au dat-‘napoi programu’ șpațial ioropenis cu cîțiva ani! Trăiască Coandă….[Rumburak]

  8. Ardelene se vede ca esti „plecat” rau. stai acolo :)) pe bune. daca cu atata „inteligenta” si „educatie” tot ce puteti este sa trimiteti „cuburi” in spatiu, in loc sa faceti ceva cu adevarat util pentru Tara, sunteti degeaba bai… asta apropos ca s-au trezit toti ca „nu mai avem” ingineri hahahha! iti doresc sa fii „urmarit” de „cub” forever :)))

  9. Te afli in neputintau de a apreicia munca si inteligenta unor tineri romani. Daca nu intelegi, intreaba; daca nu sti studiaza dar nu da u pietre, marine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.