Complotul furnizorilor de energie

Cel mai competent expert al nostru în privința pieței de energie, Iulian Iancu, a prezentat joi, 9 decembrie, schema prin care furnizorii de energie par a se fi cartelizat la nivel global pentru a produce o criză a prețurilor produselor energetice.

Ce urmărește acest complot? O contracarare a politicilor de reducere a emisiilor de carbon? Probabil. Cert este că prețurile în piața de energie au luat-o în sus cu o viteză fără precedent. La noi, spune Iulian Iancu, singura soluție ce a mai rămas disponibilă ar fi ieșirea temporară din piața așa-zis liberă și revenirea la prețuri reglementate. Ceea ce tratatul UE permite pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea prelungirii acestei reglementări încă trei luni.
Situația prezentată de Iulian Iancu arată exploziv și seamănă a război economic. Criza ar deveni paralizantă pentru țările UE (care au o dependență de 60 la sută față de produsele energetice din Rusia) dacă liniile de aprovizionare din Est ar fi perturbate de un război militar între Ucraina și Rusia.

La noi, legiuitorul a permis furnizorilor de energie să lucreze cu un preț foarte ridicat, diferența fiind compensată de la buget pentru consumatorii casnici. Această permisiune a fost numită „plafonare”. OK. Dar de ce plafonul a fost foarte sus?

Ce se va întâmpla după nouă luni, odată cu revenirea la prețurile reglementate? Zeci de mii de firme mici și mijlocii vor fi obligate să-și închidă afacerile.

Deja au ieșit din piață 20.000 din totalul românesc de 600.000.
Ce s-ar putea schimba în intervalul celor nouă luni de prețuri reglementate? Dacă va fi război cald, UE are a intra într-o criză fără precedent din care nu știe nimeni cum ar ieși. Dacă vor fi ajustări majore în politicile decarbonizării, iarăși nu știe nimeni cum va arăta armistițiul dintre ecologiști și magnații care generează emisii de carbon prin consumul produselor lor.

Criza prețurilor din energie poate fi speculată de actori ai puterilor din afara domeniului energetic. Actori politici, cum este Rusia. Sau actori economici, cum sunt producătorii de alimente, care nu vor accepta să-și diminueze profiturile. Iar o criză rezultată din turbulențele de pe piața alimentară ar putea fi catastrofa finală din „logica” acestui război.

Dintre toate consecințele posibile, creșterea gradului de sărăcie a consumatorilor prin diminuarea puterii lor de cumpărare este cea mai previzibilă.

Acești consumatori sărăciți au a fi primii „clienți” ai strategiei davosiene care ne-a spus deja că vom fi mai fericiți dacă vom ceda băncilor toate proprietățile noastre în schimbul unui venit garantat.

Ne aflăm la începutul tranziției spre epoca energetică a hidrogenului. Are a fi ceva de amploarea unei schimbări de paradigmă. Tranziția va dura decenii. S-ar putea ca acești ani să fie dominați de încercările exportatorilor de combustibili fosili de a face tranziția cât mai profitabilă pentru afacerile lor. Cinismul le este comun. De aici și cartelizarea lor. De aici și Marea Resetare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Ati vrut capitalism?
    Inghititi atunci hotiile capitalistilor. Aia cum sa ase imbogateasca altfel decat jecmanind prostii? Sper ca ati vazut ce profituri au facut in 2021 cei din Energie.
    Succesuri!

  2. Energia a fost scumpită de Rusia ca răspuns la atacul UE & SUA & NATO

  3. Capitalismul se bazează pe teoria matematică a jocurilor, adica pe un fel de Las Vegas, numai ca la cazinoul mondial nu toată lumea cîștigă, cei mai multi pierd tot pînă nu mai au ce pierde (situație pe care cei cu economia politică in cap tot incearcă să o amîne defapt) și atunci apare cite o revoluție care zice că ea schimbă regula jocului. Înaine, în socialism, am avut un zeu inventat atotputernicul „plan cincinal”, acum avem alt zeu conducător al destinului PROFITUL, plus valoarea, banul nemuncit, speculat la cazino (bursă), si mulți uită că daca el „cîștigă” altul pierde iar valoare nu s-a creat. Nu e greu de prevăzut ca la un anumit moment jocul rămîne fără lichid și se sparge masa ca la pocher, dar „banca” cîștigă. Avem o societate complect bramburită care in cazul unei provocari externe serioase nu o sa reziste și v-a duce omenirea la pieire.

  4. Piesele de schimb pentru mentenanta actualelor capacitati de producere a energiei au devenit mai scumpe, datorita faptului ca acele fabrici care le produceau se vor inchide odata cu renuntarea la carbune. Ce vom pune in locul actualelor termocentrale, nimeni nu intelege ce.
    Forovoltaicele, eolienele nu se fabrica in cotetele ecologice necesitand tehnologie, industrii extractoare, etc. Daca China se opreste din productia panourilor fotovoltaice sau nu mai exporta, am pus-o fara sa avem construite grupurile 3-5 de la CNE Cernavoda.
    In 32 de ani am distrus toata industria si tot nu este suficient pentru UE, trebuind sa ne incalzim probabil cu coceni.
    Cand timbrele verzi au crescut irational, despre ce scumpiri si carteluri vorbiti?

  5. Eu repet;mai incompetenți,lași,lipsiti de personalitate si corupti decât ai noștri decidenti nu găsești in Europa. Nu au curajul să apere cu argumente interesele României in relațiile cu UE și deloc in relațiile cu SUA și NATO.
    EI adoptă poziția slugii umile si proaste si zic doar Yes,Yes,Yes.
    Pe plan intern e tot un dezastru; băncile , multinaționalele fac ce vor, sifoneaza profiturile si nu dau mai nimic statului român sau raportează an de an pierderi in cel mai nesimțit mod.
    Nu au curaj să pună piciorul in prag și să zică,STOP nesimțirii, evaziunii, furtului. CINE NU SE CONFORMEAZA POATE SA PLECE DE UNDE A VENIT.

    TOATA POVARA CADE PE CEI MULTI, slugile umile și.proaste o duc bine.
    Ps.
    Congresul PNL care a ales pe CÂȚU președinte la presiunea lui Iohannis
    ne-a arătat ce oameni lipsiti de personalitate,curaj si morală sunt in acest partid.Dar cam la fel e si in PSD. Si oameni de această calitate ne conduc. Calități ale decidentilor:
    lașitate,oportunism,incompetența,ipocrizie și CORUPTIE.

  6. Se coloreaza in verde: verde viu sau verde morti, daca nu vad ei verde peste tot. Resetare intre clanurile financiar globale.

  7. Un comentator zice ca Rusia ar fi vinovata de cresterea preturilor la energie electrica! Cred ca e un proamerican ori un simpatizant al AIE(Agentia internationala de Energie). Ei bine,in valtoarea nosensurilor din SUA si din UE, astia cer Rusiei sa mareasca exportul de gaz! Este bine stiut ca unii dintre noi,in euforia sarbatorilor Craciunului si a Anului nou,citesc ziarul cu literele pe dos, asculta noutati media langa ibricul cu tuica fiarta si molfaie sorici,interpretand stirile asa cum le dicteaza spiritul lor incalzit cu cateva grade-n plus. Eu ma intreb care ar fi logica SUA si AIE de a acuza Rusia ca nu exporta mai mult, cand este amenintata de razboi, de sanctiuni”semnificative” etc. Desigur, Daca SUA ar fi facut asa ceva tarilor care depind de gazul si petrolul rus sau norvegian(pentru Ca SUA si AIE ,nu impun Norvegiei sa mareasca exporturile!) proamericanii romani ar fi zis ca e o stare de fapt normala!Vedem ca SUA si UE zangane armele la granitele Rusiei!. Poti fi ,,european si prieten” cu dusmanii tai care iti pun pumnul in gura? Are si Ukraina petrol si gaze,are si carbune dar ,vrand sa intre in NATO si UE, a abandonat carbunele. Ukraina poate ajuta SUA si Europa, nu Rusia!Unii dintre noi, comentatorii, ne hazardam in discutii care depasesc buza ibricului de tuica fiarta!Rusia isi pastreaza rezervele pentru razboi. Si Mos Teaca al nostru ar trebui sa faca la fel!

  8. In Romania a fost oprita constructzia de turbine eoliene pentru ca atunci cand vantul bate tare eolienele deja existente produc atat de multa electricitate incat ea nu poate fi consumata toata atunci shi nici eolienele nu pot fi deconectate atunci caci se supra-tureaza shi se rup. Hidroelectrica stie asta shi are in constructzie mai multe hidrocentrale capabile sa pompeze apa la deal cand vantul bate tare shi sa stocheze astfel electricitatea produsa atunci. Se opun insa afurisitzii de ecologishti shi nu intzeleg de ce caci barajele produc lacuri splendide utilizabile shi pentru recreatzie, pescuit, irigatzii, etc. In plus hidrocentralele o data construite nu emit de loc bioxid de carbon. Pe langa aceasta metoda electricitatea in exces ar trebui folosita shi pentru electroliza apei de mare. Hidrogenul shi oxigenul obtzinute au deja multe utilizari inclusiv pentru producerea electricitatzii iar electricitatea folosita pentru producerea lor era oricum in exces nefolosibila la momentul respectiv.

  9. Rusia primeste pe tava un cadou. Asta pentru ca intr-adevar smekerii din cartelul energiei speculeaza si ii fraieresc pe cetateni. Certificatele de carbon ajuta pe speculanti pentru ca ele bolcheaza multe surse de energie precum termicentrale pe carbuni asadar pretul energiei creste. Vreti sa stiti cine speculeaza? Vedeti atunci cine promoveaza certificatele de carbon.

  10. @MYSEBI – poate ar trebui sa-ti iei informatiile si de prin alte parti, Radio Europa Libera nu mai e ce era pe vremuri. Rusia e asa de a dracu’ de a reusit sa creasca preturile carburantilor in SUA cu 60%? sau sunt americanii condusi de un senil care le-a inchis exploatarile de petrol/gaze, le-a inchis conducte de transport, etc. Aia au o ministra a energiei care habar nu are cati barili consuma SUA zilnic, si a aparut cum e, incompetenta, ca au pus pe piata echivalentul a 3 zile de consum in SUA, si au reusit sa scada preturile cu 1,5 CENTI. Dupa ce stransi cu usa de preturile explodate s-au milogit de OPEC sa creasca productia, aia le-au dat cu flit, dupa care s-au milogit de marile economii sa puna pe piata din rezerva strategica, China le-a dat cu flit…

  11. Mistheaux, a analizat „putin” altfel. N-ar fi fost mai bine să vă consultați între voi, înainte de a posta Distinse Domn? Zic și eu..

  12. e foarte simplu: pretul kw sau a mc care ajunge la populatie trebuei sa fie pretul de productie plus maxim 3%, fara niciun fel de tva. elimnarea tuturor intermediarilor intre producatori si consumatori pentru ca sursele financiare sa fie disponibile la ei este fundamentala. trebuie eliminati privatii din afacerea utilitatilor. productia de gaze din intern ajunge pentru consumatorul casnic. consumatorul privat industrial sa-si asigure, daca are nevoie, resursele din importuri. ceea ce exista in Romania ca si resursa trebuie sa fie la indemina cetateanului. omv si-a facut centrala termica pe gaze unde consuma de rupe si nu zice nimeni nimic de poluare. de ce i s-a permiz omv-ului sa faca aceasta centrala??? pentru ca este producator si vrea sa cistige de 100 de ori pretul? mai toleram mul tmizeria asta nenorocita austriaca imputita numita omv?

  13. @Victor Socolovici,12 dec.2021 la 2:21! Draga ,nu sunt domn distins,sunt un pensionar modest, nu-l cunosc si nu ,,combat” persoana care se ascunde sub pseudonimul Mistheaux. Eu vorbesc despre altfel de comentatori! Iata un exemplu:,,scumpirea gazelor pe piata angro este dirijata de Federatia Rusa,in timp ce, in ceea ce priveste energia electrica,cresterea de pret are drept cauza avansul cotatiilor certificatul emisiilor cu gaz de sera,sustine ministrul energiei, Virgil Popescu”(sursa Profit.ro din 3 sept.2021). Asadar,stimata persoana anomina, un ,,comentator” de talia unui ministru al energiei din Romania(nu am citit in alte gazete internationale o asemenea acuzare din partea ministrilor energiei din alte colturi ale lumii(poate imi recomandati dvs.!) m-a determinat sa imi exprim opinia despre articolul domnului Buduca.Imi pare rau ca am omis,intentionat,sa numesc acest gen de ,,comentator” cum imi pare rau ca opinia mea v-a dus in eroare!. Un proverb persan spune:,,nu afirma nimic cu incapatanare daca ,in curand, vrei sa fii convins de eroare”. Lectura placuta a ,,Cotidianului”!

  14. daca Zeii au hotarat ca sunt mai presus de Creatorul lor si pot defrisa paduri cand vor, pot infesta lumea cand vor, iar daca vor pot inseta omenirea ca sa faca hidrogen pt combustimil eco, dar si elimina o parte din viata de pe Pamant tot pe ideea eco. Filmul din ani ’70-’80 cu Biscuitii verzi va fi implementat ca de fapt toate filmele SF atunci au creat viitorul acum incep sa aplice ceea ce si-au imaginat. 7-8 miliarde de oameni se supun unui snop de minti luminate de intunericul de unde Lumina a plecat. Din nefericire Pamantul este ca un electri dintr-un atom din ocean. Cum am putea sa insemnam ceva fiintele de pe acel electron? Suntem pierduti in ”I” unde unii au inceput sa hotarasca cine traieste si cine moare. In se spune inhttps://www.cotidianul.ro/scenariu-britanic-val-major-de-omicron-in-ianuarie/ 2022 au in ”plan”/simulare cu 25.000-75.000 de decese pana in aprilie. Romania cati a hotarat sa ”…” in 2022 ca sa imite occidentul adica Apusul simbolul mortii in religii si literatura.

  15. Aerul nostru devine pe zi ce trece tot mai irespirabil. Ce vor face romanii plecati in UE sa munceasca pe bani mai multi decat acasa cand nu vor mai fi doriti acolo ? Imi veti zice ca europenii nu vor face niciodata munca pe care o fac azi romanii. Da, dar situatia lor este in schimbare si vor trebui sa accepte slujbele pe care azi le ocupa romanii. Cresterea pretului la energie va duce la schimbarea atitudinii vesticilor fata de munca si mai ales orice munca, daca vor sa supravietuiasca. Calculul la centima a cheltuielilor de productie va afecta – in primul rand – veniturile salariatilor. Daca vrei sa mentii cheltuielile, trebuie sa tai de undeva ca sa poti adaoga in alta parte, nu mai vorbesc de reducerea cheltuielilor.
    O noua societate, in care omul nu mai este in centrul politicilor guvernamentale, se naste.
    Cine vrea sa supravietuiasca, va trebui sa accepte noile conditii.

  16. Pentru ca subiectul acestui articol pare foarte interesant , sa aducem completari :

    – DE CE oare Centrala de la Turceni a fost inchisa inainte de a anunta liberalizarea Energiei si nu inainte ?
    – DE CE acest personaj insalubru impus Pres la PNL si Premier a spulberat Ind Energiei din Romania = Obiectiv de siguranta Nationala , fara ca InstitutiileStatului abilitate sa se autosesizeze ?
    – Exista suspiciunea rezonabila ca intre : Hotarirea Guvernului CITU de liberalizare a Energiei si Scumpirea enorma a gazului anuntata de principalul actor de pe Piata Energiei = GAZPROM = sunt legaturi cel putin . s t r a n i i .

  17. @ MYSEBI Trebuie să știi că ești in romania.. Țara tuturor posibilităților bre..Apropo, am călătorit la un moment dat in valea Jiului,,Sunt locuri chiar frumoase, dar mai ales interesante, pentru că ar fi zonă defavorizată, deci ”taxfree”. Să vezi mișmașuri patriotice săvîrșite de patrioți.. De alfel din discuțiile cu unii ”oficiali”…despre cărbune, poți afla neoficial de cîte munți de cărbune au dispărut, necontabilizat, evident in buzunarele unora care știu tabla impărțirii.. Și faptele se cunosc, evident mai puțin de cei de la SRI sau DNA, care dorm pe leafa nerușinată in cizmele statului…

  18. Mey @ nea Socoloviciule,unde vezi tu ca NATO si UE zangane armele la granitza Rusiei ca NATO si UE au doar o mica granitza abia prin Letonia unde nu si-a adus nimeni sute de mii de calai si tancuri,gata sa navaleasca in Rusia,asa cum au procedat chiar rusii pe care ii vaitzi tu ca saracutzii sunt agresati de NATO,Rusia fiind,de fapt,singurul agresor din zona,acum la granita Ukrainei,cu gealatzii lui Putina pregatiti sa agreseze iar alte popoare,asa cum au agresat si pe aia din Georgia si le-au smuls teritorii,la fel cum au smuls si Crimeea de la ucrainieni si cum vor in continuare sa mai smulga cat se poate de la fraierii fatalai fricosi care fug sa se ascunda sub pat la mandrutze,considerand rusnacii ca le merge treaba pas cu pas,dezmembrand statele cu regimuri separatiste si regiuni secesioniste,si,ca pe vremea lui Hitler,cred ei ca toti le vor da tot ce vor ei pe tava,ca in 1940,ca sa-si faca drum pana la Marea Egee si Marea Balica,sau chiar pana la Atlantic „cu voia dumneavoastra” si ca Ivan nu se rusineaza ca sa se suie pe divan.Dar in Basarabia romanilor cine zangane armele,mey tataie,daca nu rusii inarmati pana in dinti tinuti acolo ilegal pe teritoriul strain ce in totalitate apartine altora care nu-i vor acolo.

  19. Palele eolienelor nu se rup daca vantul se inteteste peste o anumita limita fiindca pasul lor se modifica automat incat sa pastreze o turatie constanta. Hidrocentralele („recuperative”) pot pompa apa in amonte de baraj daca sunt construite sa poata face acest lucru. Dar ale noastre nu sunt!

  20. Deeper(mai profund,adica),calmaza-te tzaca! Subiectul articolului este altul! Eu nu sunt nici prorus, nici proamerican eu sunt un ,,tataie”care iubeste pacea! Si unii si altii ,,zanganesc” armele pentru resursele altor tari! Nu uita ca in istorie,daca esti atat de profund si SUA a procedat si procedeaza precum Rusia. Stii de ce a ,,cazut” Cuba in bratele URSS? Daca nu,citeste despre invazia americanilor ,in 1961,in golful Porcilor! Guantanamo,una dintre cele mai vechi baze militare in afara SUA si puscaria celebra , nu crezi ca si unchiul Sam,,se suie pe divan”?(Cuba sustine ca acest contract nu mai e valabil demult timp, insa SUA insista!). Apoi, daca vrei ca Basarabia(Republica Moldova) sa se reuneasca cu Romania, inscrie-te membru al AUR, prea-profundule! Sa fii iubit si citeste,in ,,Europa Libera Moldova” spusele moldovencei Maia Sandu, americanului Joe Biden, rusului Konstantin Kosaciov,si nu numai, ceea ce cred ei despre ,,pace”.Vei observa ,mai profund(deeper) ca e o ipocrizie prima-ntaia!Cer scuze autorului si cititorilor pentru divagare de la subiectul articolului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.