Concert extraordinar de jazz

Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român îşi propune o cât mai mare diversitate de programe camerale în interpretări de referinţă. Alături de muzica clasică, jazz-ul îşi găseşte aici locul binemeritat mai ales când repertoriul abordat este ales din exemplele „clasice” ale genului.

Marţi, 21 februarie, la ora 19.00, în Sala Mică, sunteţi invitaţi la seara de jazz „Doi oameni simpli”, cu Luiza Zan (voce) şi Sorin Romanescu (chitară).

În program: „Mongo Santamaria” de Nina Pastori, „Afro Blue” de Cai, Matt Dennis/ Earl Brent, Angel Eyes, Sonny Burke / Paul Francis Webster, „Black Coffee”, Herbie Hancock / Davina, Chameleon/ „My Cryin’ Blues”, „Roxanne” de Sting, „Chega de saudade” de Antonio Carlos Jobim / Vinicius de Moraes, „Adiratyi” de Luiza Zan / Sorin Romanescu, „You Don’t Know What Love Is” de Don Raye / Gene de Paul, „Body and Soul” de Edward Heyman / Robert Sour / Frank Eyton / Johnny Green, „I’m a Foul to Want You” de Wolf / Herron / Frank Sinatra, „Like Someone in Love” de Jimmy Van Heusen / Johnny Burke, „Omul meu” de Luiza Zan / Sorin Romanescu, „My Man’s Gone Now” de George Gershwin / DuBose Heyward.

Programul concertului intitulat „Doi oameni simpli” pune accentul pe simplitatea duetului voce-chitară şi emoţia transmisă între artist şi public, reducând la minimum artificiile estetice specifice unui show. Tema serii este dragostea simţită de doi oameni simpli, reprezentanţi ai femininului şi masculinului universal, cântată pe ritmuri jazz, soul, blues sau bossa nova. Cei doi muzicieni propun un repertoriu al trăirilor celor mai intense. Publicul va putea asculta atât piese cunoscute de jazz aranjate de Zan şi Romanescu, coveruri după piese celebre din alte zone muzicale, precum pop sau rock, cât şi compoziţii noi gândite special pentru conceptul acestui concert. Cu tot ansamblul de sunete elaborate şi emoţii profunde, Sorin şi Luiza dau o formă nouă cuvântului „simplu”.

Desemnat „Muzicianul anului 2008 în Jazzul Românesc” şi deţinator al aceleiaşi distincţii şi în 2010, Sorin Romanescu (care şi-a descoperit pasiunea pentru chitară în clasa a unsprezecea) şi-a încântat publicul în 2009 cu un proiect solo de improvizaţie pe cinci chitare cu timbre diferite, sub titulatura „Poveşti şi chitarisiri”, un concert cum în România mai rar se întâlneşte – un concert-concept, creaţie întreagă a unui singur muzician. Un concert în care muzica experimentală se îmbină cu prezenţa scenică, umorul şi, nu în ultimul rând, tehnologia. De asemenea, muzicianul român este posesorul unor chitare deosebite realizate de renumitul lutier italian Domenico Moffa special pentru el.

Luiza Zan, o fiinţă plăpândă, se transformă pe scenă, cântă cu forţă, făcând salturi spectaculoase de la sunete joase la înalte. Nu mai rosteşte doar gândurile ei, ci şi pe ale instrumentiştilor care o acompaniază, ale jazzmanilor ale căror piese le cântă şi ale spectatorilor care o privesc. Fanii iubesc vocea ei caldă, elaborată, care i-a vindecat de insomnii şi vor mai multe concerte şi CD-uri. Are o activitate intensă, susţinând concerte importante în ţară şi în străinătate, organizând turnee româno-americane, un festival de funk şi fiind colaborator activ în festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.