Concurs de pălincă la Sf. Gheorghe

Peste 500 de mostre de băuturi au fost înscrise la cea de-a doua ediţie a concursului de pălincă şi distilate din fructe Transylvanian Spirit, organizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC.

Directoarea asociaţiei, Igyarto Reka, a declarat că scopul competiţiei este de a face cunoscuţi producătorii de pălincă şi distilate din fructe din Ardeal, de a evalua calitatea băuturilor, dar şi de a contribui la îmbunătăţirea acestora.

„Anul acesta au fost înscrise peste 500 de mostre de băuturi, iar jurizarea va avea loc în acest weekend”, a declarat, pentru Agerpres, Igyarto Reka.

Concursul se va desfăşura pe nouă categorii: fructe seminţoase – mere şi pere Williams; fructe sâmburoase (drupe) – caise, prune, vişine; pălincă/distilate din fructele ale arbuştilor şi semiarbuştilor fructiferi sălbatici sau de cultură; struguri şi distilate din struguri; cupaj din mai multe fructe; distilate/pălinci maturate şi pe pat de fructe; distilate/pălinci din fructe exotice – lichioruri; distilate din legume şi alte distilate obţinute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri.

Gala de premiere va avea loc pe 17 noiembrie, iar în cadrul acesteia vor fi acordate premii pentru „Cea mai bună distilerie comercială Transilvania Spirit 2023”, „Cea mai bună distilerie privată Transilvania Spirit 2023”, precum şi pentru „Cea mai bună pălincă Transilvania Spirit 2023”, iar băuturile de excepţie vor primi titlul de campion.

La ediţia de anul trecut au fost înscrise 868 de mostre din 13 judeţe din Transilvania şi una din judeţul Prahova, iar 543 dintre acestea au fost premiate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Decat putin si bun, mai bine mult si prost ! Deviza lui Arpi, probabil.

  2. Cum pana mea au intrat perele alea in sticle ? Pe gatita in nici un caz n-aveau cum sa intre.

  3. Pálinka bre ciumete..E marcă înregistrată, e hungaricum și e cazul să scrii corect..La fel și numele femeii. Se pare că inteligența și cultura românească n-a apucat încă la nivelul de a scrie corect un nume..

  4. Este! Palinca tare si cucoanele focoase-s marile atuuri ale conlocuitorilor descalecati. Da, frate secui, de-aia nu te vrea moldo vlahul dus in pusta. Hai noroc!

  5. Pentru a evita pierderile datorate cresterii neuniforme a fructelor in sticle solutia practicata de unii producatori romani – parca din Maramures – era aceea a sticlelor cu fund detasabil cu filet din sicla si sigilate dupa introducerea fructelor sanatoase si de aceiasi marime.
    In ceea ce priveste palinca, as vrea sa aflu cum putem afla bautura cu cel mai putin continut de alcohol metilic. Asta asa, pentru protectia consumatorilor.

  6. @ csalás..Bre ciumete.. Pentru cultura ta ai de știut că Pálinka se fierbe de două ori, iar metilicul, care iese primul având temperatura de evaporare mai mică, se ia departe și se numește „rezes” . Se folosește la frectia articulațiilor dureroase..Capisci bre ??

  7. Cunosc multi unguri si secui care sint OAMENI ,dar tu mai bine ramineai muuuuuult la est .

  8. @Nicu: acum vreo 15-20 ani a apărut prin ziare şi la tv cum au făcut nişte proşti un concurs de băut țuică. Ideea era să duci sticla la gură şi să bei fără pauze, cât puteai de mult. A câştigat unul care a băut un PET întreg de 2l. După care a murit.

  9. „Vreau un etilotest ?”

    Gasesti la granita cu Austria, pe M1, la paprikacsarda.hu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.