Condițiile puse de Marea Britanie pentru a rămâne în UE

În contextul referendumului pentru părăsirea UE ce ar putea avea loc în iunie 2016, premierul britanic David Cameron a transmis Comisiei Europene ce anume ar dori Londra să modifice în actualul tratat care stă la baza funcționării Uniunii.

În scrisoarea trimisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul britanic vine cu o serie de propuneri deja cunoscute, scrie Financial Times. Dacă li se va da curs vom afla la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie.

Cameron a subliniat patru mari sfere ale modificării tratatelor: protecția pieței interne a Marii Britanii, a celor din afara zonei euro în general, un cuvânt mai greu pentru parlamentele naționale (practic, pentru blocarea legilor europene) și măsuri care să permita Marii Britanii să controleze imigrația din cadrul UE.

Conservatorii de la Londra doresc ”să limiteze ajutoarele de stat pentru imigranți, să acorde o putere mai mare parlamentelor naționale, să îmbunătățească competitivitatea și să garanteze mai eficient drepturile statelor care nu sunt membre euro”, scrie Financial Times.

David Cameron mai dorește ca din tratatele UE să fie eliminată ideea de ”Uniune tot mai strânsă”. ”Poporul britanic vrea să facă parte dintr-o piață comună, nu dintr-un proiect politic”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

Tabăra care se pronunță pentru părăsirea UE a precizat deja că revendicările transmise de Cameron sunt ”insignifiante”. ”Opinia publică vrea să punem capăt supremației legilor europene și să preluăm controlul economiei, a frontierelor noastre și a democrației noastre. Singura cale pentru a face asta este să votăm pentru părăsirea UE”, spune Dominic Cummings, liderul campaniei pentru ”Brexit”.

”Voi face campanie pentru ca Marea Britanie să facă parte în continuare dintr-o Uniune reformată. O voi face din tot sufletul, pentru că este fără echivoc în interesul nostru national”., a spus Cameron. El a subliniat că ”referendumul privește nu numai siguranța locurilor de muncă și comerțul, ci și securitatea, siguranța națiunii noastre”.

Însă, ”dacă propunerile noastre nu vor fi ascultate, va trebui să reflectăm din nou”, a spus premierul britanic.

Conservatorii de la The Telegraph susțin într-un editorial că premierul ”pare să fi abandonat ideea de a pune sub semnul întrebării libera circulație în cadrul UE”, un lucru grav în opinia lor, pentru că ”imigrația și consecințele sale pentru populația britanică reprezinta preocuparea principala a oamenilor”. Prin urmare, ”chiar dacă Cameron va obține ce a cerut, asta nu va da satisfacție țării”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.