Conferinţa „Opera Europa” şi „Oedipe” de George Enescu

Opera Naţională Bucureşti găzduieşte, în perioada 18-21 noiembrie, conferinţa de toamnă a reţelei internaţionale Opera Europa, eveniment care îi reuneşte la Bucureşti pe cei mai importanţi directori ai teatrelor lirice şi ai festivalurilor de gen din Europa, tema principală a întâlnirii constituind-o dezvoltarea profesională. Aceasta este întâia dată în care Opera Europa organizează o astfel de conferinţă în sud-estul Europei, discuţiile pentru desfăşurarea acestui eveniment fiind demarate încă din luna mai a anului trecut, la iniţiativa Operei Naţionale Bucureşti.

Printre personalităţile care iau cuvântul în timpul sesiunilor conferinţei se numără: Nicholas Payne, directorul Opera Europa; Bernard Foccroulle, Director General al Festivalului d’Aix-en-Provence; Kasper Holten, Director la Royal Opera House Covent Garden; Ioan Holender, fost Director Artistic al Festivalului „George Enescu” şi fost director al Wiener Staatsoper; Marc Scorca, preşedinte/CEO al Opera America; Christoph Meyer, Director General al Deutsche Oper am Rhein; Cressida Pollock, Director Executiv al English National Opera; Eva Kleinitz, Preşedinte Opera Europa şi Director al Operei din Stuttgart; Susanne Moser, Director General al Komische Oper Berlin; Birgit Meyer, Director al Oper Köln; Alex Reedijk, Director General al Scottish Opera din Glasgow ş.a.

Nicholas Payne la deschiderea conferinţei

Printre cei 247 participanţi din 36 de ţări se mai află: Ignacio García-Belenguer, Director General al Teatro Real Madrid; David Devan, Director General şi Artistic al Opera Philadelphia; Peter de Caluwe, Director General al Teatrului La Monnaie De Munt din Bruxelles; Serge Dorny, Director General al Opéra National de Lyon; Stefano Pace, Director al Teatro Lirico Giuseppe Verdi; Els van der Plas, Director General al Nationale Opera & Ballet Amsterdam etc.

În afara sesiunilor de zi ale conferinţei, rezervate participanţilor înscrişi la eveniment, precum şi a audiţiilor cu tinere talente din ţară, programul manifestărilor care se vor desfăşura cu această ocazie include şi evenimente artistice prezentate de Opera Naţională Bucureşti: premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco (20 noiembrie, ora 18.30), spectacolul-eveniment Falstaff de Giuseppe Verdi (18 noiembrie, ora 19.00), în regia lui Graham Vick, precum şi Gala Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Le Grand Prix de l’Opéra (21 noiembrie, ora 19.00).

Opera Europa este cea mai importantă reţea dedicată instituţiilor şi grupurilor profesioniste de operă, precum şi festivalurilor de profil din Europa şi are misiunea de a promova şi dezvolta genul operei în toate formele sale. Scopul organizaţiei este de a consolida instituţiile de operă din întreaga Europă prin încurajarea şi facilitarea sprijinului reciproc şi acţiunii colective, constituind o platformă de întâlnire şi schimb de opinii şi bune practici. Organizaţia include în prezent 160 de membri din 40 de ţări, sediul său principal fiind în Bruxelles.

Davide Damiani în rolul Oedipe

În afara sistemelor sale de colaborare şi informare online (baze de date actualizate în permanenţă, forum-uri specializate etc.), o componentă de bază a asigurării interacţiunii între membri este reprezentată de conferinţele internaţionale organizate de minimum două ori pe an, alternativ în oraşele de provenienţă ale diferiţilor membri. Programul acestor conferinţe se concentrează pe teme şi evoluţii de interes practic curent, cum ar fi maximizarea veniturilor, dezvoltarea publicului, tehnologii şi noile media, resurse umane, strângere de fonduri şi relaţii publice/ marketing, strategii şi tactici.

De asemenea, aceste evenimente reprezintă un excelent prilej pentru dezvoltarea de contacte în vederea realizării de coproducţii la nivel european, adunând într-un singur loc cei mai reputaţi profesionişti ai domeniului.

,,Oedipe” de George Enescu deschide seria premierelor Operei Naţionale Bucureşti din stagiunea 2015-2016

Nisipul, semn al trecerii timpului şi al destinului în Oedipe

Cu prilejul conferinţei de toamnă a reţelei internaţionale Opera Europa, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc astăzi premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

La fiecare nouă montare, opera Oedipe reprezintă o provocare pentru creatori, care au de îndeplinit misiunea de a reda tragedia lui Sofocle, o poveste cu o vechime de peste două milenii, transpusă în muzică de George Enescu. Totul într-o formă care să comunice publicului contemporan mesajele umaniste pe care această creaţie le poartă.

Pentru noua producţie de la Opera Naţională Bucureşti, regizoarea Valentina Carrasco şi echipa sa încearcă să îmbine atmosfera de tragedie antică pe care o aduce cu sine povestea lui Oedipe, un personaj condamnat la confruntarea cu adevărul, cu ideea că o asemenea poveste se poate petrece indiferent de epocă şi de spaţiu geografic.

Clepsidra, imaginea-simbol pentru noua montare cu Oedipe

Pasionată de tragedia lui Oedipe şi de lucrarea muzicală pe această temă a lui George Enescu, Valentina Carrasco, regizor cu o vastă experienţă în marile teatre lirice din întreaga lume, a montat în premieră opera lui George Enescu la Teatrul La Monnaie din Bruxelles şi la Teatro Colón din Buenos Aires, producţia urmând să fie prezentată în luna mai 2016 şi pe scena Royal Opera House-Covent Garden.

În concepţia regizoarei, personajul principal din operă este într-un exil etern, care îl transportă în spaţii diverse, dominate însă de simbolul propriului său destin, exprimat din punct de vedere vizual prin dune de nisip. În spectacol, nisipul, omniprezent, reprezintă, în fiecare scenă, scurgerea timpului şi, în acelaşi timp, imposibilitatea personajelor de a se opune unei forţe exterioare care le domină existenţa, o forţă negativă care se strecoară prin orice, deranjează, ascunde, dar şi dezvăluie.

,,Am avut sentimentul că Oedipe este de fapt prins în capcana acestei clepsidre a existenţei, în destinul său, din care nu poate scăpa, dar că recunoaşte că nu putem ieşi din propria capcană dacă nu o vedem. Orbirea în care trăieşte toată viaţa, până când îşi scoate ochii, reprezintă faptul că nu a văzut că se află ÎNĂUNTRUL clepsidrei, de unde nu poate scăpa până nu îşi duce la bun sfârşit menirea, până nu experimentează realitatea acestei clepsidre. Până atunci, el va cădea sau se va ridica precum un grăunte de nisip prins în clepsidră şi toată această mişcare, încercarea de a fugi va fi o iluzie, căci destinul îl va aduce înapoi de unde a plecat”, mărturiseşte Valentina Carrasco.

În prima zi a Conferinţei

Decorurile spectacolului sunt semnate de Blanca Añón, artist spaniol care a creat decoruri şi costume pentru numeroase producţii prezentate în Europa şi America de Nord, a lucrat ca asistent de scenografie pentru artişti precum Paul Steinberg, Andrew Lieberman şi Chloe Lamford şi din anul 2014 lucrează ca asistent-scenograf la Festivalul de Artă Lirică de la Aix-en-Provence (Franţa). Costumele poartă semnătura Barbara Del Piano, scenograf cu o vastă experienţă, care a colaborat de-a lungul timpului cu regizori precum Mariame Clément, Waut Koeken, Vincent Broussard, Silviu Purcărete şi Robert Carsen. Echipa internaţională de creaţie a noii producţii de la Opera Naţională Bucureşti este completată de video designerul Esterina Zarillo şi lighting designerul Peter Van Praet. La pupitrul Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti se va afla dirijorul Adrian Morar, iar pe scenă, alături de artiştii instituţiei, va fi prezent în seara premierei baritonul Davide Damiani în rolul titular.

În distribuţie: Tiresias – Horia Sandu, Creon – Dan Indricău, Păstorul – Liviu Indricău. Marele Preot – Marius Boloş, Phorbas – Florin Simionca, Paznicul – Mihnea Lamatic, Tezeu – Vicenţiu Ţăranu, Laios – Lucian Corchiş, Iocasta – Sidonia Nica, Sfinxul – Sorana Negrea (debut), Antigona – Ala Cheptini (debut), Meropa – Antoaneta Bucur (debut), O femeie tebană – Zoica Şohterus.

Cu participarea Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.