Conflictul ruso-ucrainean la cumpăna anilor: 2021-2022

Ucraina reprezinta pentru Rusia o mare dilema; Rusia reprezinta pentru Ucraina un mare cosmar. In prezent, in estul Ucrainei se ciocnesc doua tari, dar si doua interese internationale diferite; doua mentalitati opuse si doua lumi incompatibile. Pe de o parte, lumea Occidental-Americana bazata pe interese materiale si profit, dar din ce in ce mai rupta de traditiile moral-crestine ale Europei. Pe de alta, noua Rusie care se intoarce la vechile valori pravo-slavnice si la traditii agresive. Conflictul este agravat de expansiunea chineza la nivel global. Ce vrea fiecare dintre jucatorii geopolitici de pe tabla actuala de sah a lumii?

Federatia Rusa, condusa in prezent in mod autocratic de Vladimir Putin, urmareste in linii mari refacerea Rusiei tariste. In acest scop, noua Rusie se prevaleaza de vechea religie ortodoxa si pe afinitatea de cultura si limba dintre rusi, ucrainieni si belorusi si urmareste sa readuca cele trei natiuni sub tutela ei.

Ca mentalitate, rusii mostenesc tipul razboinic nordic de la vikingi, tipul abuziv oriental de la mongoli, si tipul blajin al slavilor autohtoni. Populatia care a rezultat din aceasta combinatie genetica locueste pe o imensitate spatiala care se intinde de la St. Petersburg pana la Vladivostock si din peninsula Kola pana in muntii Caucaz. Majoritatea locuitorilor federatiei ruse sunt slavi, dar in mijlocul si la periferia lor convituesc mai multe minoritati etnice, rasiale si releigioase. Unele minoritati sunt pe punctual de a fi asimilate, dar altele isi cer independenta. Pentru a stapani imensul ei spatiu cucerit in evul mediu, dar anacronic in lumea de azi, Moscova trebue sa controleze atat minoritatile interne cat si tarile vecine. Si daca Belorusia ii este mica, supusa si aliata, Ucraina ii creiaza probleme.
Rusia nu va accepta ca Ucraina sa fie cooptata in Uniunea Europeana si cu atat mai putin in alianta Nord Atlantica. Pentru Kremlin asa ceva ar fi o provocare la razboi; casus beli. Si totusi Ucraina incearca sa iasa de sub tutela Moscovei si sa se apropie de occident. Si aici incep complicatiile. In estul Ucrainei si in Crimea locuesc foarte multi etnici rusi care prefera probabil Rusia.

In 1991 cand Uniunea Sovietica s-a dezintegrat nimeni nu i-a intrebat pe rusii din Ucraina ce preferinte au si din ce tara vor sa faca parte. In urma protocolului semnat la Minsk, Ucraina a cedat Rusiei aresenalul nuclear aflat pe teritoriul ei si in schimb Moscova a recunoscut official frontierele si integritatea Ucrainiei. In 2014 insa Rusia a anexat Crimea si a instigat regiunile Lugansk si Donetsk din bazinul Dombas sa-si declare autonomia. Cele doua regiuni din estul Ucrainei sunt locuite in mare masura de etnici rusi si sunt foarte importante din punct de vedere economic si strategic. Pierdera Crimeei a declansat ostilitatea Ucrainei si opozitia occidentului. Acum, Ucraina urmareste sa-si recupereze teritoriul, dar Rusia o tine sub amenintarea unei agresiuni care ar putea sa o coste si alte pierderi.

Conflictul actual din estul Ucrainei este deocamdata local, dar se poate extinde oricand. Intre timp, Ucraina a inceput sa primeasca ajutoare si incurajeri din occident, desi America si NATO nu s-au angajat sa intervina militar. Occidentul doreste sa atraga Ucraina de partea sa fara sa riste un razboi care ar putea ameninta echilibrul geopolitic mondial. Rusia intelege jocul occidentului si a iesit la atac. Si are si motive. In circa 20-30 de ani, populatia nerusa si in special cea musulmana din actuala federatie va continua sa se inmulteasca in timp ce etnicii rusi sunt in declin demografic. Cecenia si alte mici natiuni mululmane din Caucaz sunt deja gasa sa-si revendice independenta. Moscova trebue sa actioneze inainte de a fi prea tarziu. In acelasi timp, Ucraina se inarmeaza si in viitor, dupa ce Putin se va retrage, ne stie ce atitudine vor adopta urmatorii lideri din Kremlin.
Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia in 2014 in jurul Ucrainei s-a declansat o atmosfera de neincrede si de conflict iminent sau potential. Statele Unite au trimis nave militare in Marea Neagra in apropierea Crimeei. NATO si-a intarit flancul estic. Rusia considera aceste masuri drept provocari si a trecut la contra masuri. Moscova a remilitarizat Crimea si a conectat-o cu restul Rusiei printr-un pod nou peste stramtoarea Kerch. Si pentru a contracara prezenta Americana in Marea Neagra, Rusia a adus nave de razboi din Marea Caspica prin canalul Volga Don.

Situatia prezenta la granita Ruso-Ucrainiana este incordata si riscanta. Ucraina se poate opune Rusiei in cazul unui conflict major, dar nu are nici o sansa de izbanda. Rusia poate invinge, dar riscurile economice si politice sunt mari si imprevizibile. Se pare ca in conjunctura actuala Rusia stie ce poate, si intr-adevar inca mai poate, dar nu stie exact ce vrea. Sa destabilizeze Ucraina, sa o dezmembreze, ori sa o reanexeze? Ucraina la randul ei stie ce vrea; sa devina membra a Europei, dar nu poate din cauza Rusiei. Personal, cred ca actuala criza va fi depasita fara consecinte grave pentru ca nimeni nu e dispus sa-si asume riscul unui mare razboi. Si totusi, evenimentele pot scapa de sub control. Tensiunea actuala este deasemenea agravata de provocarile Belorusiei la frontiera cu Polonia si de reapropierea politica, economica si militara dintre Rusia si China. In asemenea conditii, un mic conflict local se poate transforma intr-o mare catastrofa. Nu cred ca se va intampla de data aceasta, dar in 10-15 ani va fi probabil inevitabila.

PS: Pentru Romania conflictul Ruso-Ucrainian are o importanta deosebita pentru ca Kievul detine vechile provincii romanesti Bucovina de nord, Herta si Bugeacul de la gurile Dunarii.

Nicholas Dima, Dr. Geograf si fost analist la Vocea Americii, Decembrie 2021

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

27 de Comentarii

  1. Care conflict ruso-ucrainean, unde se joaca meciul ? Sau e o piesa de teatru cu un actor-presedinte ? Ce imi plac gurnalistii platiti sa sperie babele.

  2. invention of lying nato. ucraina lui rothschild baga batul prin gardul Rusiei provocand razboi. supra-inarmarea tarilor vecine Rusiei intru inceperea unui razboi, care va fi devastator pentru noi. nato/onu si elitele vor transformarea Romaniei in teatru de razboi si anarhie. disparitia natiei si dezmembrarea Tarii pentru cei care platesc. adevarul este in fata noastra a tutror. vedem si auzim. stim. minciunile ideologice intru exterminarea vietii continua la pas prin presa aservita altor interese decat ale romanilor. poate nu realizati ce ar inseman repetarea istoriei. de data aceasta razboiul va fi nuclear.

  3. Și România se pregătește de război. Armata Română examinează cu atenție armele, ca la o adică să poată fi întoarse cu ușurință, atunci când amerlocii vor da bir cu fugiții.

  4. Aici avem un articol propagandistic anti-Rusia, nu un articol jurnalistic, este un text care ignoră adevărul istoric. În susținerea ideii că Federația Rusă ar fi „agresivă” așa, de la natură este invocată așa-zisa „anexare” a Crimeei. În realitate, în iarna 2013-2014 în Ucraina a fost organizată o revoluție portocalie, în realitate o lovitură de stat, dar miza implicării SUA, cu costuri uriașe, în destabilizarea politică a Ucrainei, nu a fost cea declarată în vorbe, de „democratizare” a acestei țări, ci cu totul alta. SUA au intenționat atragerea Ucrainei în NATO, sub pretextul unui „pericol rusesc”, pentru ca apoi să ocupe zona de mare importanță strategică a Crimeii și să amplaseze acolo baze militare NATO. Or, Crimeea a fost un teritoriu istoric rusesc, nu ucrainean. În anul 1954, atunci când a transferat către Ucraina Sovietică întinse teritorii rusești inclusiv Crimeea, liderul URSS Nikita Hrusciov nu și a imaginat că într un viitor oarecare Ucraina va încerca să intre în NATO, cu teritoriile istorice rusești cu tot. Hrusciov nu a putut prevedea că Ucraina se va alia cândva cu viitorii dușmani ai Rusiei și că vor încerca împreună să aducă bazele militare ale SUA în Crimeea. În fața acestui pericol, care putea să ducă la declanșarea unui război mondial, populația Crimeii, 77% rusofonă, s-a mobilizat și, la Referendumul organizat pe 16 martie 2014, a votat în majoritate covârșitoare (95%, potrivit unor surse occidentale) pentru revenirea în cadrul Federației Ruse.

  5. Am spus-o și o repet. Rusia va ocupa întâi Turcia. Toată diversiunea cu Ucraina este pentru deturnarea atenției de la preocuparea Rusiei de a ocupa Turcia!

  6. Bogatii americii au fabrici de tancuri si rachete. Acum au lucrat pe stok. Trebuie sa le consume sa nu dea faliment. Americanii ar vrea sa lupte pana la ultimul soldat roman sa scape de stocuri. Presedinte strain german fanariot avem, securistii lui Sorosh infiltrati peste tot in servicii, oameni santajabili peste tot in ministere si partide. Sorosh e cu noi.

  7. Gresesti. Rusia va ocupa intai Pizdraielu. Si va castiga razboiul.Deja a trimis trupe masiv in apropiere. Apoi se va retrage si va lasa Palestina Libera.

  8. Noi am renuntat la teritoriile romanesti Bucovina si Herta ca sa intram in NATO. Noi suntem oricum fraierii Europei nu mai e nicio miza pentru noi. Fraieri si ungurii ca daca cereau Transilvania ca sa intram in UE noi o dadeam. Noi dam orice ca sa intram slugi si sa ne guduram pe langa cei mari.

  9. De ce nu precizați de la început că această analiză îi aparține lui dr. Nicholas Dima,fost analist la Vocea Americii, și că RC, specialistul în Jurma este doar redactorul?

  10. Ne uităm tot mai mult și cu ochi tot mai răi în curțile vecinilor. Doar și ei se uită „la ale noastre.” Fiecare vede câte ceva ce și-ar dori să aibă chiar dacă unele lucruri nu-i sunt pe plac. Mintea dezorientată sau dezechilibrată începe să toarcă gânduri peste idei, planuri peste strategii. De ce se uita astfel, ce o fi văzut, oare ce vrea? Îl știu eu, e un hapsân, nu-i mai ajunge! Un afemeiat, un ticălos , domle cum îi mai sticleau ochii! Nu mai zic de ea. Dacă se mai uită odată…
    Cam astfel se manifestă începuturile complexului Cain. Urmările… anul următor.

  11. Păi nu vezi ?? Rusul e bine mersi, stă calm și iși vede de treabă.. Ukranul are mâncărimi și românu laș mai sparge ceva bani pe fiare vechi americane,.. și importă ceva cioroi carne de tun, căci purdanul român nu e destul de întunecat, Nu are suficientă patină…

  12. Ăsta nu e conflict ruso ucrainean, ci conflict ruso-american care se întâmplă pe teritoriul Ucrainei.
    Americanii au organizat 2 revoluții portocalii in Ucraina si acuma au un guvern si președinte slugi, procurorii se numesc din Washington. Economia Ucrainei este un dezastru. Rusii vor intra cu armata numai daca vor baga Ucraina in NATO, in rest ei trebuie sa aștepte pana se ruineaza difinitiv puterea de la Kiev si economia Ucrainei, care este pe muchie de prapastie. Pentru Occident Ucraina este o colonie, nimeni nu intenționează sa investească acolo.

  13. Vocea Americii sau organul de propagandă al Washingtoului și asta spune tot despre articol.

  14. O adunatura de platitudini si locuri comune care ar fi putut fi recitata oricand mult mai coerent si corect gramatical de oricare din postacii de pe forum, de exemplu.
    Dar noi nu putem sa ascultam voci locale, noi aflam ce se intampla langa curtea noastra, la doi pasi de noi, tocmai de peste ocean! Ei, cand cineva de peste ocean debiteaza doct niste stiri din ziarele de ieri, e altceva! Nu ca nespalatii nostri, ce sa stie romanasii, decat Las Fierbinti si birtul din sat, nu?
    Give me a U, give me an S, give me an A!
    Bine e sa fii in NATO, nici nu mai trebuie sa gandesti…

  15. După scrierile unui jurnalist englez, tocmai intors de la kiew,..se pare că ukranul nu e incântat de ideea apartanenței la NATO,. Recent sunt deranjați că se discută despre ei deasupra capului lor și se iau decizii fără ei,.Iar problema lor priordială este frigul din case, este intreruperile de curent, este pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, (in ciuda amenințării rusești)..Deci au grijile și preocupările cotidiene in care nu sunt mulțumiți de guvernarea existentă.

  16. Fiind un „fost analist” la ce sa ne așteptăm de la acesta!?
    Parole parole parole ..
    Mai face și omu’un buck acolea .
    Doar vine Crăciunul și în State…

  17. Bucovina de Nord& Herta& Bugeacul
    Asta pt ca sa nu uitam ce prieteni avem ….Oare Eminescu ce ar zice azi!?
    Cred că ar vedea negru in fata ochilor instant…
    Și s- ar întoarce drept la Bellu…

  18. Americanii au fost siguri pe ei ca daca organizeaza revolutia maidaneaza din Ucraina, incet, incet vor putea pune mana pe Ucraina si vor introduce si aceasta tara in Nato ca s-o tranforme in baza lor militara de atac a Rusiei. Numai ca rusii au fost mai destepti si s-au luat inapoi Crimeea s-au dezvoltat s-o panoplie de arme moderne cu care poata sa-i forteze ei acum pe amerloci sa se retraga de usa barlogul lor. Si uite asa Putin i-a prins pe marii generali si stategi amerloci cu izmenele-n vine.

  19. Imi pare rau, dar NICAIERI in articol, de altfel interesant, nu se vorbeste (oare voit si interesat ?…) de dorinta si necesitatea, absolut LEGITIME, ale Rusiei de a avea o „zona de siguranta”, neutra, in jurul granitelor sale ! Vrem, nu vrem, este vorba de o mare natiune care isi apara nu numai niste imense bogatii dar si o istorie si o cultura proprii (nu prea mai stiu, practic, cine sint in momentul de fata barbarii care asediaza Roma ? …) iar tarile si popoarele vecine ar trebui sa se obisnuiasca cu gindul asta si sa gaseasca solutii mult mai de compromis si mult mai neutre fata de cele actuale … Cit despre ocuparea Crimeii … ce pot sa spun ? … rusii au fost, cum se spune, „cu 10 minute mai destepti” … altfel, in momentul de fata in dana la Sevastopol erau ancorate portavioane americane …

  20. Interesant cum unii ziariști dau din „gură” și din pix: Război, război: „război la granița României”; „război între Rusia și Ucraina” provocând/inducând panică în populație. Domnilor, cele două țări Rusia și Ucraina sunt legate, ca printr-un „cordon ombilican” în istoria lor. Formarea Statului Rus a început prin secolul 9. Citez „primul stat Rus cu centru la Kiev – Rusia Kieveană -. În prezent, având în vedere arsenalele, tehnica militară, China, Fedrerația Rusă și SUA prin liderii lor sunt obligate să asigure/mențină pacea mondială. Am pus SUA a treia, după ieșirea rușinoasă („cu coada între picioare”) din Afganistan. Întradevăr UE, cu al său NATO, „bagă bota prin gard”. Sper că în viitorul apropiat și mediu să nu avem parte de conflicte militare majore.

  21. U-Kraina nu e o tzara. Kraina=regat, U-Kraina=periferia regatului. Rusia era o tzara mare condusa despotic de dinastia Rurikizilor. La fel ca shi in alte dinastii nu era pace nici la Rurikizi. Fratele mai mare conducea Rusia din capitala ei pe atunci Kiev shi de frica sa nu fie inlocuit ishi trimisese fratzii la periferia regatului ( deci in U-Kraina pe Ruseshte ) mai exact in orashul Vladimir departe de Kiev aflat pe atunci la periferia regatului. De ce i-a fost frica n-a scapat: Fratele mai mic a venit de la Vladimir la Kiev, l-a ucis pe frate-su shi a plecat innapoi la Vladimir. Orashul Kiev nu s-a restabilit nici-o-data dupa razboiul dintre fratzi shi capitala regatului s-a mutat la Vladimir shi apoi la Moscova. Ca sa nu patzeasca la fel Ludovic al 14-lea i-a pus lui frate-su masca de fier.

  22. „Ucraina incearca sa iasa de sub tutela Moscovei si sa se apropie de occident”
    Prostovanii de ucrainieni schimba un stapan cu altul . Abia ii apuca pe noii sclavi mandarinii de la Bruxelles , iar Nuland sa puna mana ( dupa ce tribul lui Biden a pus mana pe intreprinderi importante ucrainiene iar unii bancheri americani detin grosul datoriei statului ucrainean ) SI pe arhiva Ucrainei din al Doilea Razboi Mondial : asa un Holocaust ucrainian o sa avem !

  23. Rusia nu se va opri doar la Estul Ucrainei. Va incerca sa ia totul. America e inca sovaielnica, NATO este foarte slab. A dovedit-o cu prisosinta in Afganistan. Ideea Rusiei in legatura cu cordonul protector in jurul granitelor e doar un pretext. O ameninta cineva? I-a declarat cineva razboi (cum a procedat ea in Transnistria, Georgia, Estul Ucrainei, cu raptul Peninsulei Crimeii etc.?). Stalinistul Putin incearcă marea cu degetul, adica refacerea Imperiului tarist. Dar deocamdata nu stie unde va ajunge. E intr-adevar sprijinit de un popor cu o majoritate acefala, care isi vede in puterea Piticului atomic atenuate marile frustrari ale saraciei endemice, ale lipsei de orizont individual, ale ezitarilor mereu puerile care ii infraneaza libera initiativa. Are nevoie de un tatuc tafnos care sa-i indrepte pasii, copacel, copacel… De aici si pana la a fi folosit ca simpla carne de tun, cum l-a utilizat Invatatorul poporelor la vremea lui nu mai e decat un pas. Iar domnul Putin pare ca a ajuns acolo unde si-a dorit: presedinte pe viata. Iar pana va fi ajutat precum marele Stalin de un Beria al lui sa-si ocupe locul in Mausoleu lumea va trai sub continua tereoare a barbariei si a prostiei scapate de sub control…

  24. „Federatia Rusa, condusa in prezent in mod autocratic de Vladimir Putin”…
    Da’ ce, în Ucraina-i vre-o mare democrație? Ucraina-i o dictatură mascată a unei oligarhii acum pro-Șoroș (la fel ca în Rromînica! singura diferență-i că Rromînica a fost primită – pe motive geo-strategice, nu de alta – în N.A.T.O. și U.E., în timp ce Ucraina nu!) cimentată pe baza corupției impuse de la nivel înalt în Stat!
    Ucraina nu-i unitară. Vestul ei, locuit de greco-catolici (10% din populația totală) vrea N.A.T.O. și UE, NORMAL, fiindcă a fost terorizat de bolșevicii NE-RUȘI de la Moscova pravoslavnikă (apropo, și Rromînika-i tot pravoslavnikă, a renunțat la limba slavonă ca limbă de cult în bisericile ortodoxe la 1860, în urma presiunilor masonilor din Okțident care au creeat statul! …să nu ne mai prefacem că înainte de asta n-a existat nimic, istoricul Lucian Boia și Neagu Djuvara au pus lucrurile la punct, așa cum era normal), în frunte cu Stalin, în timp ce restul de 90% din populație cred că nu vede vre-o deosebire față de ruși, iar jumătate vorbesc chiar rusește (ca să nu mai pomenim că „ucraineana” nu are diferențe semnificative față de limba rusă, oricum chiar și poloneza și sîrba sunt inteligibile pentru ruși!). Ucraina E O PARTE A RUSIEI, de 1300 de ani, orice-ar vrea masonii de la Vașin’ton!

  25. Ukraina v-a ataca prima … 100% ! (rusi deja o faceau pana acum , tiptil, daca aveau ei interesul ! Ei vor altceva …vezi GAZPROM – Germania tamana cum …acum !

    😉

    !

  26. Daca prin absurd Ucraina ar ajunge membru al UE, ar fi tratata ca tara de mana a treia, o colonie la fel ca si reestul tarilor din est. Calitatea aceluiasi produs este diferita in tarile UE din vest fata de cele vandute in est, ceea ce deja a declansat un scandal intre est si vest. Ucrainenii isi fac iluzii desarte, vor fi atrasi doar ca sa fie spoliati fara mila si eventual sa li se dea de lucru repere pe cara tarile vestice refuza sa le fabrice datorita poluarii sau manoperei repetitive care indobitoceste lucratorul. Pe de alta parte, khazarii au pus ochii pe Ucraina in tentativa de a reface statul Khazar, distrus de Rusia. Cum cu Rusia nu se pot masura, incearca sa puna laba pe Ucraina. Planurile sunt publice, dar negate la nivel oficial.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.