Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, discuţii pe tema migraţiei şi a vizelor

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene (UE) se reuneşte pe 9-10 iunie, la Luxemburg, pentru a discuta, printre altele, despre evoluţiile privind migraţia şi despre liberalizarea vizelor pentru Kosovo, Turcia, Georgia şi Ucraina.

Tema migraţiei va fi abordată de către miniştrii de Interne ai UE, mâine urmând să aibă loc un schimb de opinii privind punerea în aplicare a declaraţiei UE-Turcia, adoptată de Consiliul European pe 18 martie.

Turcia a obţinut de la UE promisiunea accelerării procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci şi deschiderea capitolului 33 de aderare la UE referitor la finanţe şi buget, în schimbul cooperării cu UE în ceea ce priveşte oprirea fluxurilor migratorii.

De asemenea, miniştrii de Interne ai statelor membre UE vor lua în discuţie propunerile Comisiei privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo, Turcia, Georgia şi Ucraina, mai precizează sursele.

Potrivit Declaraţiei UE-Turcia din 18 martie 2016, eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci ar urma să fie aplicată până cel târziu la sfârşitul lunii iunie 2016.

În martie 2016 Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului vizelor şi pentru cetăţenii Georgiei care călătoresc în UE, exprimându-şi speranţa că măsura s-ar putea aplica în cursul anului 2016. Dacă ridicarea vizelor s-ar pune în practică, Georgia ar fi a doua ţară după Republica Moldova care ar beneficia de regimul de liberalizare dintre cele şase foste state sovietice care participă la Parteneriatul Estic.

După ce în aprilie 2016, Comisia Europeană a propus Consiliului UE şi Parlamentului UE, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Ucraina, la 4 mai 2016, executivul comunitar a propus eliminarea obligativităţii vizelor şi pentru resortisanţii din Kosovo.

Pentru toate cele patru state, eliminarea vizelor se va aplica pentru şederi care au o durată de maximum 90 de zile în toate statele membre ale UE, cu excepţia Irlandei şi a Marii Britanii, care au derogări la capitolul privind migraţia, precum şi în cele patru ţări care sunt în spaţiul Schengen, dar nu sunt membre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Dialogul cu privire liberalizarea vizelor dintre UE, pe de o parte şi Kosovo, Georgia şi Ucraina, pe de altă parte, a început în 2012. Pentru ca propunerile Comisiei să poată fi aplicate, acestea trebuie aprobate de statele membre UE, în cadrul consiliilor JAI, dar şi de Parlamentul European.

Alte teme şi acte normative discutate la reuniunea JAI a UE din aceste zile sunt: regulamentul de instituire a unui Parchet European, justiţia penală în spaţiul cibernetic, Directiva privind furnizarea de conţinut digital, Directiva privind revizuirea Sistemului european de informaţii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum şi cele mai recente evoluţii privind Paza europeană de frontieră şi de coastă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.