Controlul la bănci! Informații din interior

jaf armat bancă

Consiliul Concurenței a anunțat că a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).

Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național.

Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR).

ROBID este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacțiile de pe această piață. ROBID se determină în cadrul aceleiași proceduri de fixing, împreună cu ROBOR.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

„Derulăm de ieri dimineaţă (marți, n.r.) o serie de controale la principalele bănci din ţară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate şi cu siguranţă analiza concluziilor va dura. Deci, vom ieşi şi vom comunica în momentul în care avem mai multe informaţii. Momentan nu pot decât să confirm, înţeleg că a ieşit de la companii, ceea ce ne-a surprins, nu suntem obişnuiţi, companiile să anunţe ele că sunt investigate de Consiliul Concurenţei, nu ştiu de ce au făcut-o. Dar, în orice caz, vă confirm că de ieri dimineaţă se derulează controale pe baza procedurilor noastre legale, cu autorizare judiciară”, a declarat ieri șeful Consiliului Bogdan Chiriţoiu la Parlament.

Semnale că ROBOR-ul ar fi stabilit ciudat de către bănci au apărut în luna august. Atunci, în cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”. În plus, Mugur Isărescu a declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut.
„ROBORul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBORul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Eu personal recunosc că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBORul. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, la dobânzi puternic negative. Care chiar pierd ținând banii în depozite. Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre. Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Mugur Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

3 Comentarii

  1. „Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României”

    Nu le anuleaza cineva autorizatiile de functionare sau e sat fara caini aici ?

  2. Sper ca ancheta sa aibă și concluzi anul acesta, acum arde măsură abuzivă nu peste 2-3 ani, sau 10-12 ani ca în cazul Raiffeisen. Urgent verificat și urgent măsuri si corectii unde este cazul.

  3. Bancile sar calul,dar ele si-au vazut de intelegerea lor frauduloasa, deci Guvernatorul BNR
    le-a tolerat pina la punctul in care nu mai are nici-o autoritate publica,deoarece le-a avertizat public.
    Alta „autoritate”dl.Chritescu anunta tot public ca ancheta va dura 2 ani!
    Adica la „sfintu asteapta”cm isi bat joc de Romania toti neispravitii veniti aici sa se capatuiasca ,mai mult, sa fure ca in codru.Asemenea intelegeri si practici neetice ce vizeaza penalul o fac si mollurile, marind preturile prin intelegeri cat si toti asa zisii manageri „capitalisti”.
    Nu exista tara cu un stufaris de legi si acte normative ,mai neaplicabile,mai incalcate.
    In schimb retributii astronomice si pensii speciale curg fluvii,fluvii spre bucuria securistilor,generalilor,sorosistilor imbuibati ca au gasit un popor blind,prost nu unul care sa-i mature desi ei cred ca sunt pe viata in posturile lor tilharesti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.