Cortina de fier: 200 km de garduri de sârmă ghimpată între Finlanda și Rusia

Poliţiştii de frontieră finlandezi au dezvăluit vineri traseul şantierului viitoarei cortine de fier care va acoperi o parte din imensa sa graniţă de 1.340 de kilometri cu Rusia, o consecinţă a războiului din Ucraina, comentează AFP.

Unitatea militară a oferit presei un tur al şantierului primului tronson pilot de trei kilometri pe frontieră, lângă Imatra, în sud-estul ţării, la câteva zile după aderarea Finlandei la NATO.

În total, vor fi ridicaţi 200 de kilometri de garduri de sârmă ghimpată, de trei metri înălţime şi mărginiţi de un drum, pentru un buget prevăzut de 380 de milioane de euro.

Esenţialul (70%) se va afla pe frontiera de sud-est, cea mai densă a liniei de graniţă cu Rusia, potrivit unui traseu încă incomplet prezentat vineri.

Dar alte garduri vor fi ridicate mai la nord, pe lunga frontieră, în mare parte nelocuită, care urcă spre Laponia şi graniţa norvegiană din Arctica.

„Vor fi câteva zeci de secţiuni pentru gard. Exemplul tipic vor fi punctele de trecere a frontierei şi împrejurimile acestora, drumurile care traversează graniţa, dar şi zonele uşor accesibile oamenilor cu mijloace de transport”, a explicat generalul de brigadă Jari Tolppanen în cursul unui briefing de presă.

În prezent, pe amplasamentul pilot, aflat la şase kilometri de Imatra, excavatoarele sunt ocupate cu defrişarea şi copacii au fost doborâţi, dar gardul în sine nu este încă ridicat.

Şantierul a început la sfârşitul lui februarie, iar ultima fază de ridicare a gardului urmează să se încheie în 2026.

Aproximativ 70 de kilometri urmează să fie finalizaţi până în 2025.

Frontierele finlandeze sunt în prezent securizate în principal de bariere uşoare din lemn, concepute în principal pentru a împiedica animalele să se deplaseze.

Aşa a fost şi în timpul Războiului Rece, când ţara nordică a fost constrânsă la neutralitate de către Moscova, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Frontiera de sud-est a fost trasată în 1940 şi apoi oficializată în 1947 după anexarea unei mari părţi a Careliei finlandeze de către URSS, ceea ce a dus la deplasarea a sute de mii de locuitori. De atunci, ea a rămas foarte slab locuită.

La trei decenii de la încheierea Războiului Rece, Helsinki a luat anul trecut decizia de a ridica un gard după invadarea Ucrainei. Autorităţile l-au prezentat ca pe o modalitate de a evita instrumentarea unor fluxuri migratorii, ca recent în Belarus, dar fără funcţie militară.

„Acesta este singurul mod eficient şi sigur de a controla intrările de mare amploare”, a subliniat generalul Tolppanen. „Trebuie să reducem dependenţa noastră de eficienţa controlul de pe partea rusă a frontierei”, a explicat el.

Această nouă cortină de fier marchează sfârşitul unei perioade în care regiunea de graniţă a Finlandei se baza pe comerţul cu Rusia pentru a-şi asigura prosperitatea.

Majoritatea locuitorilor spun că ţara lor întoarce spatele puternicului său vecin, dar părerile sunt mai împărţite cu privire la utilitatea gardului.

„Cred că este un lucru foarte bun”, a declarat pentru AFP Sinikka Rautsiala, un locuitor din Imatra. „Ar fi trebuit să-l construim cu mult timp în urmă”, a adăugat el.

„Nu cred că este foarte necesar”, judecă la rândul ei Pirjo Pänkäläinen, o altă locuitoare a oraşului cu 25.000 de locuitori. „Dar cu siguranţă, deoarece există multă frică provocată de situaţie, mulţi oameni cred că este important să fie construit”, a adăugat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

26 de Comentarii

  1. Vai si ce scandal era pentru zidul Berlinului si gard de sarma ghimpata intre Est si Vest! Acum se izoleaza Vestul de rusi, sa nu ia ciuma! Huo!!

  2. Pai, nu arata a cine stie ce gard si aia nu pare sarma ghimpata… in fine, jurnalistii or sti mai bine ce/cum tine departe de Finlands imprejmuirea aia debila. Amin

  3. 1. Intox: liniile de frontiera sunt, astazi, delimitate electronic. Fara sârma ghimpata. 2. Finlanda si Rusia au avut conflicte grave înaintea WW2, din cauza relei vointe a primeia în asigurarea unei zone tampon aproape de Leningrad, aflat în vizorul atacurilor Germanizi naziste. Cele doua tari ar fi „negociat” înainte, cu paranteza ca Finlanda juca dublu. Faptul si conducând la Razboiul de iarna, 1939-1940. Al doilea razboi dintre ele (si care se si numeste Razboiul în Continuare) fiind între 1941-1944, cu Finlanda, aliata Germaniei naziste. NATO însusi = al 4 lea Reich INUTIL (si scump : deturnare MASIVA a banului public), dupa autodesfiintarea, si pe cale PASNICA, a Pactului de la Varsovia, cu, deja, zeci de ani în urma. În Europa ar fi, de altminteri, pace, daca nu s-ar afla sub ocupatia militara a SUA (care niciodata nu si-au tinut vreun cuvânt de onoare. Specialiste-n genocide, aer si apa poluate si pamanturi dezertificate).

  4. Propun ca gardul sa nu fie din sarma ghimpata ci din betoane de 4m inaltime ca în evul mediu. Până la urmă tot la bariera fizica s-a ajuns. Să se introducă și ghilotina. Ne-am învârtit pe spirala de am căzut cu 500 de ani mai jos.

  5. Cine a spus ca finlandezii sunt TAMPITI din fire a avut dreptate,cu acest”gard” de frontiera INPENETRABIL !?..de niciu tanc.

  6. Gardurile astea de sirma sint bune pt. iepuri sau alte animalute de padure ,in rest bani aruncati de pomana.

  7. „Mister Gorbachev, take down this wall” … dupa cum e zicala, daca ajungi sa traiesti suficient de mult, ajungi sa vezi ca ai devenit tiran.

  8. arata situatia la zi. De o parte Rusia medievala, de partea cealalta, lumea libera.
    Noi am cunoscut dictatura, vai de poporul rus…

  9. Tuasu mai mare ca porcul, permite-ti sa dau raportul: securistii nu-s liberi pe nicio latura a unui gard !

  10. Rusii o sa trimita ” Boy Scouts” , nu soldati, sa traverseze gardul.

  11. Tuasu Gardu > demonstratia ai avut-o in Germania (Berlin): tuasa Merkel a fugit peste gard din R.F.G. in R.D.G. ca apoi sa fie pretena cu Putin, ala care apara gardul ! Ca peste tot in lume si in Finlandia este inutil, are 1.300 de km cu Rusia), cineva trebuie cheltuie si altcineva sa castige niste bani !!! Iar Coti face stiri din nisip.

  12. Rusia trebuie ingradita total. Altfel nu inteleg ca Evul Mediu a trecut. Rusia a ajuns un imens pustiu cu un nebun de Putin ce a luat tara pe persoana fizica.Dar cred ca se potriveste la acel popor salbatic acest terorist Ortodoxia si islamul sunt cele mai nocive religii.Ambele in numele zeului ucid.

  13. Ghro Da, lumea libera sa delimiteaza de salbatici. Rusia este o imensa gradina zoologica cu orci ucigasi .Trebuie tinuti in custi sa nu mai faca rau.

  14. Rușii folosesc rachete și drone și ăștia fac gard pentru mistreți. Cu un premier LGBT ce sa facă și Finlanda?!

  15. piticul cracanat spune:
    15 aprilie 2023 la 20:41 —-Cind tragi prea mult pe nas ,cam asa gindesti .

  16. Există o firmă pe undeva în vest care face sârmă ghimpată și le-o vinde finlandezilor! Oare lasă porți pentru urși (NU ruși) așa cum se cere la autostrăzi (chiar dacă nu ai urși în zonă!)?

  17. Garduri si garduri. Gardul asta e bun. Sa nu vina eventualii refugiati rusi, pasnici si care si lucreaza in occident. Ptr ca acest gard de sarma evident nu este impotriva armatei ruse.
    Ala ridicat de Ungaria ptr a opri migratia ILEGALA in principal musulmana din Africa si Asia e rau. De si dintre astia prea multi omoara cu Alah in gura si pistol, cutit, topor sau camion in mana.
    Cam multa ticalosie in UE asta a „valorilor”… ticaloase, nu? Dar nu-i asa , interesul politic modifica aceasta grila de „valori”, o face de-a dreptul PENIBILA. Asa se face ca Borell spune ca e greu de colaborat cu China ptr ca nu cauta solutii politice la razobiul din Ucraina de si China a propus o sulite politic… dar UE poate colabora cu SUA/NATO care n-au propus nicio solutie realista IN SCHIMB PROMOVEAZA razboiul si (adica distrugerea si uciderea) in continuare.

  18. Se asteapta curind ,dupa inceperea contraofensivei, un aflux de cetateni ai Rusiei ce vor fugi din propria tara .Gardul este doar simbolic facut spre a delimita ,pentru cel putin o generatie, UE de Rusia .Efectele sanctiunilor devin devastatoare si pe segmentul militar ba chiar si pe cel nuclear .Rusia nu isi mai poate onora angajamentele si cei care au cumparat fel de fel de categorii de armament se uita la el ca la muzeu .Vor cere cu totii pacea si vor obliga Rusia sa plece din Ucraina curind altfel contractele sunt preluate de Franta si Germania .

  19. Gica,a visa frumos e dreptul fiecaruia.Daca cineva are dubii despre inteligenta finlandezilor e suficient sa observam ce primministra au putut sa isi puna.Una de umbla cu blugii rupti si se cotaia prin cluburi.Deo camdata cine sa invinga Rusia ,o generatie care ingroapa Europa in fiecare zi ?

  20. Gardul prostiei.. De ce crezi că vor rușii să o treacă,… sau finlandezii dincolo ??? E doar o comedie mizeră..Au tuns pădurea pentru țăruși, la pus sârma la ruginit.. Și mă intreb ca ”decidentul” de a construi gardul,. chiar crede că la o adică un migrant n-o trece,.? Sau de Doamne ferește o fi piedică la vre-o rachetă ??

  21. Sper ca astia care spuneti ca traiti intr-o lume libera aveti toti in jur de 20-25 de ani, si o sa va aduceti aminte de discutia asta peste vreo 20 de ani… cand o sa traiti in „orasul de 15 minute”, cand o sa ai cota de carbon, cota de carne, cand nu o sa mai postati nimic pe retelele de socializare unde va indoctrineaza acuma, de frica sa nu ramaneti fara servici, daca nu chiar bagati in puscarie. Voi nici nu realizati ce abuzuri se intampla in „tarile civilizate” ca Germanica, Franta, Anglia, de SUA nici nu mai vorbesc.

  22. deocamdata nu am auzit pe nimeni sa se duca in Rusia ca acolo e bine. Ce fac finlandezii e de bun simt. Din Rusia ca si din Belarus se pleaca in masa in putinele tari unde cetatenii respectivi nu au nevoie de viza – sa ne intelegem , acestia nu se gandesc sa emigreze in Republica Centraafricana, Eritrea, India si alti aliati ai lui Putin. Pentru rusul de rand Georgia si Turcia sunt optiunile la indemana. Finlanda pentru aia cu posibilitati, dar legal e complicat. asa ca cu bani si calauze se poate traversa orice frontiera fizica

  23. se face o separatie, pleaca libtarzii rusi, pussyriot fans, cu diplome in filozofie si alte inalte „calificari” si surprinzator pentru voi, chiar exista un flux de migranti catre Federatia Rusa, oameni de afaceri, oameni calificati pe domenii tehnice care vad ca lumea vestica e pe picior de colaps, financiar, legal, social, industrial, religios, cultural, istoric. Voi nu aveti nicio imagine de ansamblu, sa vedeti ce se intampla in „vestul civilizat”, in tari ca SUA, UK… sa vedeti ce se intampla in Chicago, in San Francisco, Porland, Seattle, sa fiti la curent cu decizii imbecile luate de guvernul SUA, cu decizii judecatoresti in SUA care sunt IREALE, cu oameni arestati, condamnati in UK pentru delicte de opinie, cu pedofili care fac indoctrinarea copiilor in scoli, aveti impresia ca nu vine si aici? Anul asta am observat, mai mult ca in alti ani, un declin in a saluta colegii si alti oameni cu „Hristos a inviat”, crezi ca e o intamplare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.