COȘMAR după coșmar: nou bilanț negru!

Bilanţul victimelor exploziilor la biserici și hoteluri din Sri Lanka care au avut loc în ziua Paștelui Catolic a ajuns la 310 morți, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei, citat de The Guardian. Poliția a arestat 40 de suspecți.

Poliţia din Sri Lanka a reţinut și un cetăţean sirian pentru interogatoriu în legătură cu atacurile teroriste de duminică, transmite marţi Reuters, citând trei surse din cadrul guvernului de la Colombo şi al armatei.

„Divizia de anchetă antiteroristă a poliţiei a arestat un cetăţean sirian pentru interogatoriu în urma atacurilor. El a fost arestat după interogarea unor suspecţi locali”, au declarat sursele.

Nicio grupare nu a revendicat atacurile sinucigaşe cu bombă comise duminică, de Paştele catolic, împotriva a trei biserici şi patru hoteluri de lux din Sri Lanka.

Marţi, poliţia a evacuat gara foarte aglomerată din capitala Colombo după găsirea unui pachet abandonat lângă liniile de cale ferată. Ulterior, poliţia a anunţat că pachetul suspect nu conţinea o bombă, iar zona a fost redeschisă pentru public.

Între timp, noi informații au ieșit la iveală despre cum au acționat politicienii din această țară.

Când doi politicieni se bat, iar teroriștii își fac de cap!

O ruptură între preşedintele şi premierul din Sri Lanka, care a declanşat o criză anul trecut, a revenit luni în prim-plan, la o zi după o serie de atentate cu bombă soldate cu sute de morţi şi răniţi, ridicând întrebări asupra modului în care guvernul a gestionat un recent avertisment asupra unui posibil atac, a transmis Reuters.

Premierul a fost ţinut departe de briefingurile serviciilor de informaţii după ce a avut o dispută cu preşedintele, a declarat un ministru din guvern, la o zi după atacurile de Paşte la biserici şi hoteluri.

Poliţia a fost avertizată în această lună privind un posibil atac asupra unor biserici care urma să fie comis de un grup islamist puţin cunoscut, potrivit unui document consultat de Reuters.

Însă prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat despre acest raport, datat 11 aprilie, care menţionează că o agenţie de informaţii externe a avertizat privind posibilitatea unor atacuri asupra bisericilor din partea unei grupări militante interne numite National Thawheed Jama’ut (NTJ), a declarat presei ministrul sănătăţii Rajith Senaratne.

Nu se ştie până în prezent ce acţiuni au fost întreprinse în urma avertismentului sau dacă au fost luate astfel de măsuri, notează Reuters.

„Când am întrebat despre acest raport, prim-ministrul nu ştia despre asta”, a mai spus Senaratne.

Nu se ştie dacă preşedintele, Maithripala Sirisena, ştia despre acest raport, dar principala organizaţie de securitate, Consiliul de Securitate, se află în subordinea sa, în timp ce prim-ministrul nu a mai fost invitat la reuniunile acestui organism din cauza rupturii cu şeful statului, a spus Senaratne.

Preşedintele nu se afla în ţară când au avut loc atentatele, iar biroul său a refuzat să comenteze.

„Ca guvern trebuie să spun că regretăm foarte, foarte mult şi trebuie să ne cerem scuze familiilor pentru acest incident”, a afirmat Senaratne.

Preşedintele l-a demis pe Wickremesinghe în octombrie anul trecut din cauza disputelor politice, însă l-a repus în funcţie câteva săptămâni mai târziu în urma presiunilor din partea Curţii Supreme.

Relaţia lor nu s-a îmbunătăţit însă şi divergenţele lor au întârziat decizii ale guvernului, susţin politicieni din Sri Lanka.

Duminică, în condiţiile în care preşedintele se afla într-o călătorie în străinătate, iar ţara era zguduită de atacuri sinucigaşe, Wickremesinghe a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate, dar membrii săi nu au venit, a spus ministrul Senaratne.

„Este pentru prima dată în istorie când am văzut Consiliul de Securitate să refuze să vină la o întâlnire cu premierul ţării”, a spus el.

Luni, Wickremesinghe a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate convocată după revenirea în ţară a lui Sirisena. A fost prima participare a premierului la o astfel de reuniune după criza politică, a anunţat biroul său.

Senaratne a mai spus că forţele de securitate au efectuat percheziţii în taberele de antrenament ale National Thawheed Jama’ut. De asemenea, guvernul crede că există legături internaţionale cu aceste atacuri.

„Nu credem că o mică organizaţie poate face toate aceste lucruri. Acum investigăm sprijinul internaţional pentru ei şi celelalte legături ale lor – cum au fabricat aceste bombe şi au orchestrat atacurile sinucigaşe”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. sa ia aminte si vremelnicul de la cotroceni. incapatanarea de a comunica cu guvernul, poate duce la lucruri extrem e grave.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.