Despre cota unică vs. cota progresivă, noul subiect mestecat în politică

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a readus în discuție reintroducerea cotei progresive și în cele câteva zile de la declarație spațiul public a fost inflamat de păreri pro și contra. PNL, cel care a introdus cota unică, ține de opera sa. Analiștii economici sunt mai degrabă împotriva cotei progresive, iar politicienii își manifestă opțiunea în funcție de partidul din care fac parte: pesediștii sunt pro, iar peneliștii și useriștii sunt contra. Un singur politician nu și-a exprimat însă părerea și acela este însuși premierul Nicolae Ciucă, care este în același timp și șeful PNL.

Ce spun politicienii

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică” a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă ținută la începutul acestei săptămâni. Ministrul Muncii, Marius Budăi l-a completat ulterior. „Noi în România nu mai avem impozitare unică. (…) Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie (…) societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a declarat Budăi la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă e de părere că Guvernul va menține cota unică, dar că se poate negocia pe acest subiect.
”Nu cred că vom renunța la cota unică de impozitare, dar niciodată nu se știe ceea ce se poate discuta la nivelul Ministerului de Finanțe și la ceea ce înseamnă sistemele de impozitare cumulate, atunci când vorbim de impozitul pe proprietate, impozitul pe venit, impozitul pe circulația mărfurilor, pentru că sunt cele trei mari impozite globale, mai ales că avem obligația să facem prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, adică prin planurile naționale de redresare și reziliență reforma administrației, reforma salarizării și reforma pensiilor” a spus Falcă. Șeful său de partid, Nicolae Ciucă, a fost foarte evaziv. Acest a spus că Ministerul Finanţelor face o analiză pentru o „optimizare fiscală”. El evită să spună dacă este de acord cu introducerea impozitării progresive în locul cotei unice: „Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi”.

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat la Parlament, despre intenţia PSD de a introduce impozitul progresiv, de la 1 ianuarie 2023, că el nu a asistat la nicio discuție cu reprezentanții PSD şi că PNL ţine foarte mult la cota unică. În plus, ministrul a amintit că Guvernul României şi-a asumat să nu crească taxele.

Dan Barna de la USR susține că Ciolacu încearcă să pună pe agendă introducerea impozitării progresive. ”Știm bine care e capacitatea de colectare a statului român. Dacă acum nu colectează cât ar trebui, cum o să reușească atunci când va avea de-a face cu un sistem complicat, care stimulează evaziunea și întoarcerea la economia gri? Asta nu ne mai spune dl Ciolacu când ne anunță creșterea taxelor. Schimbarea regimului de impozitare nu ar face decât să ne întoarcă cu 20 de ani în urmă. Ar avea de suferit atât cetățenii, suprataxați pentru un moft al PSD, cât și statul care se va trezi cu vistieria goală. Trecem printr-o criză gravă pe care actuala coaliție face eforturi majore să o facă și mai gravă. De ce? Asta numai președintele Iohannis știe”, a spus Barna.

Păreri din interiorul PSD

Dacă Ciolacu și Budăi nu au intrat foarte mult în amănunt, preferând doar să readucă în discuție tema impozitării progresive, dinspre PSD au apărut mai multe informații și puncte de vedere. Un astfel de exemplu îl reprezintă postarea de pe pagina de Facebook ”Susținem PSD”: ”A ????? ???????? ??̆ ?? ??̂???? ?? ??????? ??? ???????????̆ ? ????̆?̦??? ?̦? ? ???????! Este o dezbatere legitimă care se poartă pretutindeni în Europa și în lume. Realitatea imposibil de negat este că pandemia a adâncit inegalitatea socială. În primul an al crizei, oamenii cu venituri reduse au fost în primejdie să-şi piardă locul de muncă şi salariul. În cel de-al doilea an, ei văd cum – cu veniturile practic înghețate – sunt obligați să reziste în fața unui uragan devastator al scumpirilor. Cei bogaţi, în schimb, au trebuit să se restrângă mult mai puţin. Majoritatea și-au recuperat în 2021 pierderile din anul precedent – iar dacă încă nu s-a întâmplat asta, cu siguranță nu s-au gândit să renunțe la a-și încălzi apa piscinei de teama facturii la energie. Și nici să renunțe la cel mai nou bolid de lux din pricina scumpirii carburantului. O creștere progresivă a impozitului pentru a doua sau a treia casă ori mașină ar fi, în cazul lor, o cheltuială insesizabilă.
De aceea, am enunțat înaintea începerii negocierilor pentru formarea noului guvern un principiu simplu: taxe mai mari pentru bogați și beneficii pentru cei cu venituri reduse si medii. Cine deține vile impresionante cu piscină, cine își permite să aibă iaht și schimbă an de an limuzinele de lux nu va suferi prea tare din pricina creșterii cu câteva procente a impozitului. În schimb, în cazul salariaților cu venituri mici din companiile private, creșterea veniturilor – nu doar prin majorarea salariului minim, care este obligatorie – inclusiv printr-un sistem de mărire a deducerilor pentru familiile cu copii ar putea aduce un plus de 3-400 de lei lunar. Iar pentru familii în care fiecare dintre părinți câștigă în jur de 2500 de lei net, acești bani în plus chiar contează! Am putea genera, doar prin acest sistem simplu de deduceri, creșterea veniturilor a 85% dintre salariați cu un impact bugetar marginal ce nu depășește 0,2% din PIB”.

Ce spun analiștii

Cristian Păun, profesor de economie, a făcut un calcul încercând să arate ce înseamnă cota progresivă și ce înseamnă cea unică.
Iată-l mai jos:

– La o cotă unică de 10%, impozitul plătit crește progresiv cu venitul: la un venit de 100 lei, plătești 10 lei; la unul de 1000 lei, plătești 100 lei și la unul de 10000 lei, plătești 1000 lei. Progresivitatea există și la cota unică și e una liniară. Adică, impozitul în cotă unică este deja progresiv.
– La o cotă progresivă, progresivitatea liniară este înlocuită de una exponențialiă. Stabilită arbitrar, fără legătură cu sursa veniturilor, mai ales cele mari. Cu împărțire arbitrară pe clase (de venit) și cu luptă de clasă. Aplicarea cotei progresive e complicată, greu de gestionat și cu mare stres pentru contribuabil. Mai ales cu sistemul fiscal de la noi, complet nereformat și anacronic. Inutil cu contribuabili care obțin venituri doar din salarii, majoritatea dintre ei.

Trecerea de la progresivitatea liniară la cea exponențială înseamnă creșteri de taxe. O măsură pro-ciclică ce ne va afunda în necaz și mai tare, în condițiile inflației aflată la un maxim istoric. E clar că deficitul e atât de mare încât inflația și taxele actuale nu îl mai pot acoperi. E clar că cei din guvernul dominat copios de socialiști nu vor renunța ușor la pomenile lor populiste”.

Avocatul Gabriel Biriș, fost ministru de Finanțe, explică de ce nu e bună cota progresivă. ”În primul rând, impozite mai mari și deci bani mai puțini în buzunarele unei părți importante dintre noi, cetățenii României… Nu pentru toți, ci doar pentru cei care nu beneficiem de scutiri sau de modalități de a ocoli plata impozitului pe venit/salarii. În al doilea rând, costuri suplimentare uriașe de administrare, atât pentru cetățeni (câteva milioane în plus vor trebui să depună declarația anuală de venit), cât și pentru ANAF, care va trebui să proceseze aceste milioane de declarații, care astăzi nu trebuiesc depuse.
Nu este clar pe ce venituri suplimentare mizează cei care propun măsură (așa cum nu este deloc clar la ce fel de cote progresive sunt vizate), nu avem niciun fel de fundamentare, doar câteva declarații politice.
Un lucru este însă clar pentru (unii dintre) noi: veniturile bugetare trebuiesc crescute! Este în interesul nostru, pentru a evita o criză majoră precum cea care a dus la măsurile din 2010, măsuri care par a fi fost uitate de vreme ce chiar azi a fost publicată o lege (135/2022) prin care sunt scutiți de impozit pe salariu și CASS încă vreo 300.000 de angajați din agricultură și producția alimentară…”

Omul de afaceri Dragoș Petrescu spune că eliminarea cotei unice poate duce la dezechilibre economice, prin pierderea atractivității țării pentru viitoare investiții, creșterea costului muncii și emigrarea specialiștilor. ”Antreprenorii români încearcă să înţeleagă care e direcţia în care se îndreaptă România cu noii căpitani aflaţi la cârma ei. De câteva luni pendulăm între speranţa ieşirii din criză şi reîntoarcerea în plină criză pandemică. Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare şi rezilienţă de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate şi impredictibilitate fiscală”, a spus Petrescu.

Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, se arată de acord cu reintroducerea cotei progresive. ”Categoric DA, dar NU înainte de a rezolva două mari inechități ale sistemului nostru fiscal.
– Prima inechitate e legată de povara fiscală disproporționată dintre muncă și capital. În România, taxele apasă greu pe umerii angajaților, în timp ce pentru companii suntem un semi paradis fiscal. În perioada 2004 – 2016, impozitele pe capital și proprietate au reprezentat între 10 și 12,5 la sută din PIB, în timp ce impozitele pe venitul corporațiilor, în aceeași perioadă, au reprezentat între 2 și 3,2 la sută din PIB. Așadar, în condițiile în care capitalul zburdă neîmporvărat de taxe, a aplica cote progersive angajaților nu face decât să adâncească și mai mult o inechitate deja strigătoare la cer.
– Cea de-a doua inechitate e legată de facilitățile fiscale acordate diverselor categorii. Nu toți angajații sunt egali în fața fiscului, unele sectoare, cum ar fi IT-ul sau construcțiile fiind scutite de impozit și contribuții. Același lucru e valabil și în cazul companiilor, unde avem tot felul de excepții și scutiri – cum ar fi hotelurile și restaurantele, tranzacțiile imobiliare etc. Cumulat, toate excepțiile astea văduvesc bugetul public de încasări echivalente a 5% din PIB, adică o cifră enormă.
Așadar, înainte de a introduce cota progersivă trebuie rezolvate aceste inechități, altfel e ca și cum am da cu parfum pe cineva care nu s-a spălat de 3 ani.
Last, but not least, impozitul progresiv nu e ceea ce sugerează PSD, adică o serie de deductibilități acordate celor cu venituri mici. Impozitarea progresivă presupune aplicarea unor cote diferentiate in functie de venituri, cu praguri de taxare mai mari pentru cei cu venituri mai mari. Ce înseamnă venituri mari și care ar trebui să fie pragurile de taxare e o discuție care trebuia începută demult. Mi-e teamă însă că nici acum nu va începe și declarațiile petarde sunt tot cu ce ne vom alege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Aha, uite că despre discuția impozitului pe venit se discută mai mult decât despre legea off-shore și aproape nimeni nu bagă de seamă că motorina a ajuns la 9 lei/ l, că avem printre cele mai mari prețuri la energie electrică, că inflația a depășit 15% , subiecte de astea neimportante. Scamatorii din poltica românească.

  2. Impozit cu cota progresiva este discriminatoriu si are nevoie de o infrastructura de urmarit. Avantajate partidele care se bucura la sinecurile create si bogatii care platesc mai putin !!!

  3. Trebuie intretinuta aristocratia bugetara parazita, supradimensionata, posturi calde pentru neamuri, neveste, beizadele, fine, nasi, etc, diplome de la taraba. Salarii imense, pensionari speciali. Trebuie sclavi sa munceasca pentru parazitii nesatui.

  4. iti este frica sa nu pierzi la salariul de peste 10.000 lei net nici un banut? ce are dom patron atractivitatea pt inestitori bugetul de salariu este acelasi nea cutare, doar ca omul platit cu minim pe economie are sansa sa castige un banut in plus daca legea se va aplica de la 2000 lei in sus, iar ”pierderile” se vor recupera din salariul celor nesatui care s-ar putea sa piarda cateva sute de lei…poate ne spune dom profesor cat castiga pe luna de s-a apucat sa ne vorbeasca de pierderi? ajunge cumva la 20.000 de lei/luna?

  5. Înainte de a vorbi despre cotă unică sau ne-unică ar trebui stabilit cum stăm cu colectarea la buget. Ani de zile famenul de la Cluj împeună cu secătura Guşă şi leprele de la Realitatea au fentat statul cu taxele. Până la urmă au închis Realitatea şi au deschis Realitatea! Famenul de la Cluj e deontolog cu batistă, Guşă e deontolog fără batistă iar leprele de la Realitatea nici maro n-au mâncat nici gura nu le pute. Deci? Despre ce vorbim?

  6. Cota progresiva , inseamna IMPOZITAREA NESIMTITILOR care au salarii babane, si nu o sa fie aplicata niciodata in Ro ( ce , suntenti nebuni???).
    In alta ordine de idei ,
    Sa le uram „la multi ani” , poponarilor (usr)din Ro .Fiind ziua lor.
    Ikeea Baneasa , a arborat steagul curcubeu ……….

  7. Lista cu avantajele unei impozit unic:
    Elimină confuzia. …
    Reduce costurile de calculare
    Elimina taxele suplimentare. …
    Incuraja creșterea economică. …
    .Un impozit proporțional aplică aceeași cotă de impozitare tuturor persoanelor fizice, indiferent de venit. O taxă progresivă impune un procent mai mare de impozitare pe niveluri mai ridicate de venit, funcționând pe teoria comunista că cei cu venituri mari își pot permite să plătească mai mult, adica redistribuirea politica a veniturilor

    Sistemul social -politic romanesc e putred datorita favorizarii prin pensii speciale si alte favoruri a justitiei, armatei,politicului ,internelor si serviciilor,cresterii fara limita a angajatilor statului, in detrimentul celor care muncesc cu adevarat
    Zici Ciolacu,zici comunism,zici PSD,zici cleptocratie
    Va dau un exemplu :MAN ascos la „examen”:)) cca 900 posturi de ‘rezervisti”adica tocatori de frunze la caini öbligatii ale familiilor celor din MAN
    Numar ridicol,arata clar hotia,900 de oameni mor zilnic in Ucraina atacata de Rusia , deci vax”rezervisti”e vorba de copii,nepoti,obligatii fara capatai a celor din MAN
    Un analist militar rus spunea acum 2-3 zile la TV Moskva ,printre altele,ceva ce i-a socat pe propagandistii Kremlinului: „Ucraina poate inarma 1 milion de oameni pregatiti sa moara. Lucrurile se vor inrautati pentru Rusia, trebuie sa iesim din situatia asta”
    Sper ca MAN va studia zicerile d-lui Mihail Hodarionok,asta inseamna „rezerva”,cateva sute de mii de oameni la nivelul Romaniei,nu 900 de „obligatii” MAN

    • @Ministerul adevarului bati campii. Cota progresiva exista in tari dezvoltate din Europa. Cum nu va convine ceva cum acuzati de comunism.Pe vremea comunismului nici nu stia ce salariu brut ai. Ti se spunea numai cel NET. Cand iti crestea salariul, iti crestea netul si habar nu aveai cat era brutul, ca nu aparea pe staul de plata. Intreaba-i pe frnacezi, pe danezi, pe elvetieni etc…cum e cu cota unica. In danemarca se poate ajunge sila 90% impozitare ve venit. Cota unica se aplica numai in vreo 7 sau 8 state din UE, toate foste COMUNISTE. Restul tarilor UE au cota progresiva pe veniturile persoanelor fizice. Deci nu mai bate campii!!!

      Vad ca nu scapi ocazia si sa faci propaganda de razboi. Ce dreak are cota progresiva cu razboiul din Ukraina?

  8. Viorica Dancila e mai Desteapta decat Ciolacul ! Viorica Dancila se gandeste sa dea Bani la oameni ! Ciolacul se gandeste sa ia Bani de la oameni , ca in Germania ! Dar in Germania Pensiile si Salariile sunt de 3000 de Euro ! Bai ,, Desteptule ! ” .

  9. Sistemul de taxare în cotă unică a veniturilor se practică acum în şapte state membre ale Uniunii Europene, toate fiind ţări cu economii emergente: România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi cele trei state baltice-Estonia, Letonia şi Lituania. Toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene au sistemul progresiv de impozitare a veniturilor persoanelor fizice. Nu mai vreti o tara ca afara?!

  10. Statul nu reușește să se țină din TVA și din marile afaceri care le are si jumătate din câștigurile populației poate că au sărăcit prea mult să facă ce fac toți patronii să dea afară și sa micșoreze salariile la stat …de unde să le dau din 30000 de lei lor mai mult „că le-aș da mai ales lu Ciolacu și lu Ciucă ” le-aș da ca la copii mei dar nu este…cred că ieșim la furat pe câmp culturi sunt dar nu știu de ce nu avem …..

  11. Noii feudali birocrati si paraziti traiesc doar din jupuit populatiile. Sigur, saracii probabil se bucura sau nu sunt interesati de subiect, insa sa nu creada ca pe ei nu-i afecteaza orice taxa sau impozit, care in final se regaseste in valoarea oricarui produs!

  12. S-a căscat prea mult prapastia între bugetarii de la stat cu salarii de 3.000 lei și cei cu 30.000 de lei de parcă unii ar fi Dumnezei pe pământ și de neînlocuit. Niste hoți la drumul mare! Huuo! Singura soluție: de la fiecare după posibilitati, fiecăruia după nevoi. Unii au nevoii in Dubai și alții la Cuca-Macaii! Huuo jefuitorilor ai bugetului de stat! Pe vremea lui Ceaușescu raportul era de 5,5 / 1. Acum, 120/1!

  13. Cota unică este aplicată în colonii, unde exploatarea este crâncenă, cota de impozitare progresivă se aplică doar în centru imperiului unde exploatarea este rațională sau de către statele independente, deci nu este cazul coloniei periferice România , la noi nu va exista un astfel de impozit progresiv, inechitatea accentuată este o caracteristică specifică coloniilor, din care rezulta maximizarea profitului și pauperizarea generală a populației. Problema României este suprataxarea și supraimpozitarea muncii și obstrucționarea capitalurilor românești, în schimb ce capitalul străin externalizează profitul ne plătind taxe și impozite pe profit, la care se adaugă redevențele mizere plătite de către acesta. Mai degrabă sub masca ” impozitării progresive” vom asista în fapt la creșterea impozitelor și taxelor, tot pe muncă și nu pe profitul realizat pe capital. Ușor ușor, înapoi la nivelul de trai din anii 90, salarizare mizeră, inflație, șomaj cronic, pierderea încrederii populației în autorități și o diluare a statului cu pericolul dispariției statale a României.

  14. Impozitul ar trebui calculat dupa formula: Impozitul=(venitul-venitul mediu)X(venitul-venitul mediu)X0,9/venitul Cine cashtiga sub venitul mediu nu plateshte nimic ceilaltzi conform formulei.

  15. …politicienii astia habar nu au ce spun, citesc de pe fituici sau „memoreaza” cateva fraze pe care le reproduc „perfect”.Partea proasta este ca aia care gandesc strategiile de punere la pamant a tot ce a mai ramas prin biata noastra tarisoara isi fac treaba linistiti, fiindca intr-o tara in care poporul atinge cote ale indolentei absolute, poti „lucra” in liniste.

  16. Cei cu salarii mari nu o sa vrea niciodată impozitarea progresiva.

  17. Argumentul lui Marcelica saracul este ca el doreste sa ne conduca spre lumea civilizata, nu pentru ce ii trebuie lui bani! Si uite cum a preluat el sloganul neomarxistilor „vrem o tara ca afara” ! De ce nu incepe cu venitul pe cap de vita furajata ? Nu mai au de unde fura de a venit cu prostia asta !?

  18. Cota unica o mai pastreaza vreo cateva tari precum Bolivia,Madagascar Arabia Saudita,Kirghi-Turmeni-Kazah-si toti stanii,plus noi,ungurii si bulgarii.Si in rest toti aia „comunisti”,dupa mintea si interesul imbuibatilor romani de dreapta,precum tari precum Anglia,Franta, Germania,chiar si Rusia,au impozitare progresiva.Iar ai nostri super imbuibati le este frica sa nu fie saraciti de renuntarea la cota unica, dar tot astia fac cea mai mare galagie ca Romania nu are autostrazi, sosele si altele,plus ca nu are armata,tehnica militara si cumpara avioane la mana a paispea.Pai atunci sa fie bani si impozitare pe tot venitul lor global si nu numai pe pensiile si salariile lor uriase,ca la salariu si pensia speciala sa se adune si veniturile uriase care le au ei si din zecile lor de dividente si chirii ca sa se stie o treaba.Si ia sa vezi cum se fac lucruri si se trece si la alte masuri,ca de la aia saraci nu mai este de unde ca sa le maresti impozite pe bordeie dupa 17 ani de cota unica din care nu s-a realizat mare lucru pentru tara in afara de viloace,conturi si averi uriase doar pentru unii.

  19. Toți profesorii, toți bogații se opun! Bogatul nu-l crede pe sărac! Satul nu-l crede pe flamand! Toți jurnaliștii cer părerea bogaților! Huuo îmbuibaților!

  20. @MIR, chiar vrem o tara ca afara, unde legile pentru evaziune fiscala sunt drastice si chiar se aplica, unde nu exista speciali, favorizati si scutelnici, unde impozitul se aplica pe VENIT nu pe SALARIU! Deci sa vedem tot, nu numai ce ne place! De ce nu cer toti astia care sustin pe aici impozitare progresiva ca si asistenta medicala sa fie conform cu valoarea asigurarilor platite! La 5000 salariu se plateste CASS de doua ori mai mult decat la salariul minim si restul in mana! De ce sa nu beneficiez de drepturi medicale in plus? Asa ca idee sau ca afara cum vor unii!

  21. Se plateste TVA la salarii ??? Hai sa vedem raspunsul si nu vorbim de parazitoza de la Stat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.