Crește valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei

Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorată de la 100 lei la 130 lei, conform unui amendament la proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, care a fost aprobat de Comisia economică a Camerei Deputaţilor.

Amendamentul a fost depus de compania de asigurări PAID.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, care a fost prezent la şedinţa comisiei, a explicat, după reuniune, că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.

„(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Roşu.

Întrebat de ce valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, el a spus că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.

„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (…) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a completat vicepreşedintele ASF.

El a arătat că suma de 20.000 lei este acordată în condiţiile de daună totală, menţionând că „şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”.

Potrivit lui Roşu, „în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă”, dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.

„Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul. De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii”, a adăugat vicepreşedintele ASF.

Întrebat în legătură cu faptul că nu se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a răspuns: „Trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. mai spuna cineva ca firmele de asigurari nu sunt mangle! Patru falimente si nimeni nu a patit nimic. Bulgarii au transferat 150 milioane inainte de faliment sau nu? Vrem sa stim, este adevarat?????????

  2. O scumpire de un nimic doar 30%! Acum, la o inundație și vijelie pe PAD-ul statului de 100 de lei pe an am primit despăgubire 4000 lei, iar pentru Asigurarea facultativă de 400 lei pe an darnicul asigurator austriac m-a despăgubit cu 500 de lei. Nota bene că toate polițele sunt pe Euro, iar despăgubirile în lei!!!

  3. Asta-i românia normală și drogată a președintelui!…cea din imaginea de mai sus…țăranul și șofranul!…

  4. Dovada că acești banii merg în ‘sacul fără fund’ numit buget, foame mare monșer ! Știe cineva valoarea și/sau balanța acestui buget al fondului de asigurări PAID ?!

  5. Trebuie să ne gândim că o masina trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.
    Asigurarea da 10 % din valoarea ca noua. LA MASINI SA DEA LAFEL. Ai masina de 30 mii eura DAUNĂ TOTALA sa dea 3 mii euro firma. Si asigurare 130 lei.

  6. Asigurare obligatorie ! Ce altceva mai sunt romanii obligati sa plateasca fara a primi nimic in schimb. Daca tot vorbim de asigurari , in ultima vreme au dat faliment doua companii , iar „asiguratii” s-au trezit ca trebuie sa faca din nou un dosar cu sina ca sa isi recupereze macar o parte din prima dce asigurare platita. Sa ne imaginam ce se va intampla cand vor da faliment firmele asiguratoare pentru locuinte ? Este un alt mod ca baietii conectati la sistem sa ii mai fure pe romani.

  7. OBLGATORIE ! Asa e legea, sustin multi prosti, fara sa se intrebe nimic cand aud OBLIGATORIU, de parca sunt doar taratoare !

  8. ce draq faci cu 20k Euro…
    ah…zici ca ai asigurare, dar de fapt dai banii la hotzi…
    cu banii aia nu-ti refaci o casa sau apartament deteriorat de un cutremur..
    bani la misto—asigurari la misto…gestionarii banilor sint insa bucalatzi si rumeni la fatza

  9. De 15 ani se incaseaza polita PAD. Unde sunt banii??. In neant!. Situatia este exact ca la pensii. Vor fi despagubiri din banii care vor fi colectati in anul dezastrului. In rest, bani la teschereaua bugetului. Platiti, platiti, platiti..veti fi despagubiti. Cu cat?. Asta-i alta intrebare. Mai NIMIC!!

  10. „A adăugat vicepreşedintele ASF”. De ce mai exista aceasta institutie? Pentru ce mai sunt platiti? Oricum aia dau faliment si o sterg cu banii. Mai intai sa ii oblige pe asiguratori sa fie corecti si sa nu fuga cu banii si apoi sa ii oblige pe ceilalti. Oricum cei care nu au bani nu isi fac asigurare oricum, oricat de obligatorie ar fi „legea”. Nu se poate aplica o lege care le cere oamenilor sa isi dea banii pe „(ne)asigurari” cand acestia sunt muritori de foame, e ca si cum ai face o lege ca de maine toti romanii trebuie sa leviteze, pai ai asigurat conditiile ca toata lumea sa o poata face? Avea dreptate Jacque Fresco: Nu politicienii sunt cei care rezolva problemele. Ei nu au abilitati tehnice. Ei nu stiu cum sa rezolve probleme. Chiar daca ar fi sinceri, ei nu stiu cum sa rezolve probleme. Tehnicienii sunt cei care construiesc centralele de desalinizare. Tehnicienii va dau electricitate. Va dau autovehicule. Va incalzesc casa si o racoresc in timpul verii. Tehnologia este cea care rezolva problemele, nu politica. Politica nu poate rezolva probleme pentru ca politicienii nu au fost pregatiti pentru asta. In loc sa pui un semn care spune: „condu cu atentie, asfalt alunecos cand e ud”, mai bine pune abraziv pe sosea, astfel incat aceasta sa nu fie alunecoasa cand e uda. Cand cineva se urca beat la volan si masina oscileaza tare, poate exista un mic pendul care sa se balanseze inainte si inapoi. Asta va face ca masina sa traga pe dreapta. Nu o lege. O solutie. Pune sonar si radar pe automobile astfel incat sa nu se poata lovi intre ele. Legile facute de oameni sunt incercari de a rezolva problemele care apar, iar acestia, nestiind cum sa le rezolve, fac o lege.”

  11. Acum , fericit, am sa ma duc sa-mi fac PAD, chiar am sa insist cu partea de inundatii, eu stau in varful dealului (hi,hi,hi)! Gheorghe, un amic al meu , are o casa la tara intr-o zona unde , chiar, exista risc de inundatii; om constiincios de felul lui , a umblat pe la toate firmele de asigurari sa-si asigure casa ! Toate l-au refuzat !

  12. …inainte de 89 suma pt asigurarea locuintei era inclusa in impozitul pe proprietate…dar atunci nu se furau banii, statul administra fondurile…acum, firmele de asigurari- toate straine- cauta orice motiv de a diminua sumele necesare repararii unei masini, de ex. …ne putem imagina cum ar reactiona in urma unui cutremur?…insolventa, faliment, banii peste granita, romanii pe strazi, guvernul va cauta solutii ani de zile…

  13. Îți iei mașină.Mașina merge pe drum, plătesti accize la petroale pentru drum.Plătești impozit pe mașina pentru drum.Platești impozit pe venit, pentru drum.Iesi pe drum, gropi.Te muți pe un drum de-i zine”autostradă”, plătești o taxă pentru drum.Deschizi radioul și afli că guvernul face datorii ca sa faca drum.Ca nu poate gratis, că nu poate renunța la speciale.Pe care plătești impozit.Când să treci podul, un cumnat de baron îl vopsește.Podul cade…

  14. Deci avem inflatie doar la pretul asigurarii,nu si la suma asigurata.am inteles.stat esuat,colonie ordinara si institutii care-i protejeaza pe cei pe care ar trebui sa-i verifice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.