Lege disputată. Cristian Păun: E absolut normal să nu bagi în pușcărie pentru pătrunjel

Mult disputata lege privind „amnistia” evazioniștilor nu rezolvă mare lucru în viziunea unor specialiști. Cheia e alta, arată profesorul de economie Cristian Păun într-o postare pe Facebook.
„Totuși, statul (ANAF mai exact) are probleme mari cu PRINDEREA evazioniștilor și mai puțin cu ce pățesc ei după ce sunt prinși de către stat.
Am văzut propunerea ca mica evaziune să nu mai fie incriminată semnificativ, să se utilizeze o procedură simplicată de recunoaștere a faptei (evitându-se contestațiile interminabile în instanță) și să se recupereze ușor și rapid banii datorați bugetului de către cei PRINȘI cu mâța în sac. Mulți interpretează acest articol de lege ca o invitație la a face evaziune. Eu zic însă că merită o discuție pe acest subiect.
Deoarece:
1. Cei care își plătesc taxele la timp și corect, o vor face și până acum. Indiferent de ce le face sau nu le mai face statul dacă îi prind. Căci ei nu aveau în gând să facă evaziune niciodată. Alegeau să fie corecți și vor alege și în continuare, indiferent de procedura de recuperare a pagubei (simplificată sau nu);
2. Cei care fac evaziune fiscală vor face în continuare evaziune. Pentru că NU SUNT PRINȘI cu mâța în sac. Cei care fac contrabandă, vor face în continuare contrabandă pentru că NU SUNT PRINȘI cu mâța în sac. Fie pentru că vorbim de incompetența ANAF, fie că vorbim de corupția ANAF (închide ochii contra unor plăți informale sau privilegii), fie că vorbim de o comandă politică de la centru.
Această lege nu va lovi cu nimic în evaziunea fiscală. Nu va crește, nu va mări evaziunea fiscală. Va da bătaie de cap mai puțină micilor evazioniști și contrabandiști, DACĂ SUNT PRINȘI.
Deci, cheia în lupta contra evaziunii fiscale nu este procedura mai mult sau mai puțin simplifcată pentru micii evazioniști PRINȘI cu mâța în sac. Cheia rămâne profesionalismul, moralitatea (să nu fie coruptibili) și depolitizarea funcționarilor care se ocupă de așa ceva. Adică, acea capacitate de A-I PRINDE pe evazioniști și contrabandiști.
Și, da, este absolut normal să nu bagi în pușcărie pe cineva că nu a plătit taxe aferente pătrunjelului sau cepei vândute la colț de stradă. Și oricum statul, după ce prinde mici evazioniști, nu prea mai recuperează mare lucru de la ei. Dimpotrivă, pierde bani…”, a scris Păun.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

20 de Comentarii

  1. pentru pătrunjel
    vine tziganneta de la Politia Locala,
    comite abuz, „confisca” fara act
    ca trebuie si gura lu copiii lui să mănâncă!

  2. domnule, mica evaziune pana la un milion de euro. Si chiar asa, ce mai este milionul in ziua de azi. Mie mi-a cazut aseara din halat, nici nu mai stiam de el…

  3. Bă, omul (în majoritatea lui) e corupt, hoț, criminal, impostor. Cât timp resursele sunt limitate, cât timp mandatul omului pe pământ e limitat, cât timp omul visează, cât timp omul merge la wc, e imposibil să-i impui limite morale. Normele, legile mai modelează din comportamentul nostru, dar cam atât. Tradiția, cultura mai pot influența comportamentul, dar tot limitat. Iluzie e totul. Ce e adevărul? O convenție.

  4. & Bă înțelegeți și voi că e frig afară și ,deși păunul nu este la împerechere, ca perioadă, a ieșit profesorul să vă explice , probabil mai gros îmbrăcat, cum este cu evaziunea la pătrunjel , iarna că la vară sunt concedii,?

  5. In schimb este normal sa bagi in puscarie ptr:
    -ca a chemat lumea la vot (Dragnea)
    -ca a influentat martorii prin telepatie si a fost condamnat de o judecatoare exclusa apoi de doua ori din magistratura (Dan Voiculescu)
    -ca a facut schimb de terenuri cu Armata (Becali)
    -ca a salvat de la faliment Inst de Cercertari pt Ind Alimentara (Dan Voiculescu)
    -ca a primit sacose cu bani pe care nu le-a vazut nimeni niciodata (Elena Udrea)
    -ca nasa controloare de bilete a luat spaga de 6 lei si s-a ales cu 3 ani la Tarsor
    Daca stai sa treci astfel de ,,normalitati”, nu mai termini……[Rumburak]

  6. Taxarea este extortiune.EXTORSIÚNE s.f. Extorcare, stoarcere, luare de bani prin amenințări sau prin forță.

  7. @Normalitati mioritice
    Ai dreptate, dupa cum e normal sa ajungi presedinte fara sa poti justifica averea dobandita, cu case confiscate pentru fals in acte, si culmea normalitatii, reales.

  8. @ Deci, un articol elocvent despre ceea ce ”instruiește” domnul profesor Păun , ,,libertarian” despre, ,,mâță în sac” , ?

  9. @ Păun – mâță, probabil o relație de ”concurență” sau ”inamică” , funcții plătite ,?

  10. & Probabil că îngrijitorul de la grădina zoologică nu obține la salariu, cât specialistul profesor de economie, ?

  11. @ Exprimă ”aprecieri” de ,,stat”, prin ”formulare” și are repetări cu ,,mâțe în sac”, care atribuie anumită valoarea mâțelor, că ar fi de furat , ?

  12. & După Șercan (Shere Khan), cu ”Cartea Junglei”, ieși și profesorul Păun , cu ,,sfaturi despre mâțe”și ,,pătrunjel” ?

  13. @Subiectiv,”Bă, omul (în majoritatea lui) e corupt, hoț, criminal, impostor.”
    -si nu vrea SA PUNA IN COMUN,
    cu asta suntem de acord!

    (doar atomii pun in comun-electroni,
    slbz la tava!)

  14. Acest păun fără coadă ne-a explicat acum câțiva ani ce mare prostie este salariul minim pe economie! El fiind un mare „specialist”! Și toate guvernele occidentale niște adunături de fraieri! Mai nou chiar la Bruxelles se bat câmpii cu salariul minim pe economie. Dacă nu-l ascultă pe marele g(c)uru liberal de mare clasă!😋😛😜🤪😝

  15. Statul neo feudal si neo marxist are obesesia de a hartui pe cei mai marunti oameni. In loc sa zica merci ca intr-o tara in care statul nu e in stare sa produca nimic niste oameni au gasit niste cai de supravietuire fie ca vand zece kile de rosii fie ca mai fac un bacsis la o cursa cu masina statul feudal cersetor agresiv vrea sa ii prinda! Daca amaratul face 20 lei vrea si statul 5 lei. Lasa’i mai nene si pe acesti „evazionisti” sa traiasca si du-te dupa aia mari, banci care fac sute de milioane si la sfarsit declara ca au facut 5000 lei profit la marea batjocura.

  16. Asta este o lege data cu dedicatie borfasilor din politic,prietenilor,rudelor,amantele lor,din contra trebuia inchisoare de la 10 000 euro,exact cum e si cand treci granita trebui sa declari ce este peste 10 000 $,euro,deci este considerat o suma mare !

  17. Mă ciumete borfaș.. Păi primii și cei mai mari evazioniști sunt tocmai cei de la ANAF..Ia verifică un pic averile celora pe care acu cu circul aferent șatrei romînești tocmai i-ai schimbat, cu alții flămînzi..De und edin puii ei au ei de palate , de terenuri și luxul in care se beșesc in pijamale ?? Ai incercat măcar să vezi de cine cum și ce datorii are,. sau ești interesat doar de pătrunjel..

  18. Musai să dăm.Altcum face dulapul Akuna Matata la Congo? Unde mai pui specialele și salarii la judecătorii cu ochii pe bani?Mai e și puzderia de directori și învârtiți pe la stat care nu mai pot fi plătiți numai din împrumuturi.O fi și asta o cauză a evaziunii? Se-nchid firmele la rupere, face ceva statul pentru ele?Altceva înafară să le încalțe cu datorii până le dărâmă? Alea străine nu se impozitează decăt pe la 2-3% că le pică greu la stomah.Javra tot javră, intră la rupere, nu contează, să curgă banii.Răspjndere zero, viitor pe măsură

  19. M-am speriat, eu mai am si acum patrunjel in gradina, nu a inghetat. Contine vitamina C, e buna pentru creier. Le-o recomand marilor specialisti in politici economice care ne dau sfaturi la gazeta cum se fac banii si cum sa ii cheltuim, ei fiind mai toti bugetari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.