Cristian Preda lovește din nou: „Câte persoane, tot atâtea revoluții”

Când nu e preocupat de asanarea morală a propriului partid sau de soarta lui Adrian Năstase, care a fost achitat de Înalta Curte în dosarul „Mătușa Tamara”, spre nemulțumirea Puterii, europarlamentarul PDL Cristian Preda filozofează pe tema Revoluției Române.

„Mai întâi a fost disputa: revoluție sau lovitură de stat? A venit apoi o alta: cine a jucat rolul decisiv – Timișoara sau Bucureștiul?
A treia dezbatere privește actorii principali: câți revoluționari au fost și cine merită recunoștința comunității?
Niciuna dintre dezbateri nu s-a încheiat. Taberelor care jurau pe revoluția pură și respectiv pe manipularea grosolană li s-a adăugat cea care crede că s-au combinat două logici diferite. Rolul armatei și al securității, ca și responsabilitatea pentru morții de după plecarea lui Ceaușescu au făcut ca o interpretare asumată consensual să fie imposibilă.
În ceea ce privește originea, Iașii au intrat pe hartă, dând naștere chiar zilele astea unei dispute pe care nimeni nu o bănuia acum 10 sau 15 ani. S-au adăugat acestei geografii politice orașe care au avut martiri fără ca locuitorii să plece din fața televizorului.
În sfârșit, tabloul actorilor s-a scindat: statutul urmașilor celor decedați sau al răniților nu a fost pus în discuție. În schimb, participanții s-au împărțit în revoluționari cu și fără certificat, cu și fără privilegii, cu și fără onoare.
Rezumând: câte persoane, tot atâtea revoluții. Unii – cei care i-au citit pe Tocqueville și pe Furet – ar spune că, de fapt, revoluția nu s-a încheiat…”, scrie Preda pe blogul personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.