CSAT a decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a abordat, în şedinţa de joi de la Palatul Cotroceni, tema consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive de către tineri şi elevi, ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, membrii CSAT au decis să fie constituit un grup de lucru interinstituţional format din secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi specialişti din instituţiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României. Acest grup de lucru urmează să elaboreze un plan de acţiune care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general şi particular pentru a preveni şi combate eficient riscurile generate de traficul şi consumul drogurilor. Prin urmare, primele măsuri privind traficul şi consumul de droguri vor avea în vedere eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament şi recuperare şi implementarea planului pentru siguranţa şcolară.

„Prima temă analizată în cadrul ședinței Consiliului a constituit-o consumul de droguri și alte substanțe psihoactive de către tineri și elevi, ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale.

Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalități de manifestare, repetabilitatea acțiunilor și cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătății, prin punerea în pericol a vieții sau a calității acesteia, cât și în planul siguranței publice, pe fondul conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor.

Gestionarea fenomenului prevenirii și combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor și al elevilor, inclusiv tratamentul de specialitate, reabilitarea, reintegrarea socială și recuperarea, presupune un efort național conjugat, multidisciplinar, cu implicarea instituțiilor din arcul guvernamental, a serviciilor de informații, a structurilor Ministerului Public, a autorităților locale și a societății civile. Nu în ultimul rând, familia consumatorilor este deosebit de importantă și are un rol esențial în acest proces complex.

Astfel, membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional format din secretari de stat, nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.

Grupul de lucru va elabora un plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective, potrivit competențelor care revin fiecărei instituții participante.

La nivel județean, vor fi constituite grupuri de lucru operaționale, formate din specialiști și experți desemnați de către celelalte instituții responsabile.

Pentru transpunerea în practică a planului de acțiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităților care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracționale grave, printre care și traficul și consumul de droguri:

– analizarea cadrului legislativ care vizează traficul și consumul de droguri și formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea și completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale.

– garantarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul elevilor și al tinerilor.

– implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ, pentru elevi și cadrele didactice, și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. S-au adunat să vorbească discuții!…și a ieșit un Arahat!…un grup se lucru infracțional!…sau pe românește
    interinstituțional!…
    Ce-a ajuns și CSAT-ul!…
    Cu asemenea mediocrii nu-i de mirare că România e acolo unde e!…

  2. BAI ZEVZECILOR NU CRED CA ATI OMIS SA DECIDETI SI MARIREA SALARIULUI DROGHERITEI DE LA ANAF DE LA 15 MII DE EURO/LUNA LA 30 MII DE EURO………………..

  3. In Italia ,Franta ,s.a.m.d.in spatele traficantilor sant Consorteriile Masonice,(Adica Cei care finanteaza,inlesnesc,protejează și câștigă grosul) constituit din elitelr politico financiare,in Romania nu cred Ca e divers!

  4. Vrajeala si prosteala cat cuprinde la intarziatii nostri..Pe unde intra drogurile? Prin vama nu ? Pai de acolo trebuie inceput de pus piedici ,nu incepi ,,lupta,,urmarind consumatorii din scoli si pe strazile oraselor.In vama la Constanta nu sunt scannere nici acum,da astia isi trag ,,grup de lucru interinstitutional,,pe bani grei in loc sa cumpere niste nenorocite de scannere.Sunt buni si caini antidrog,doar asa in trafic pot gasi rapid pe cei care transporta droguri.Cum pisicu masii pe timpul lui Ceasca nu erau droguri ? Azi cica e ,,lupta pierduta,,si alte balarii..Pur si simplu nu se vrea sa se faca ceva incepand de la cel mai mare nivel,nici nu-i greu de imaginat ca doar pentru bani.Niste guoaie.Toti sunt mana in mana.

  5. Romania drogata va fi la fel ca Romania educata. Adica un rahat cu perje. Am o singura intrebare: daca nu era accidentul de la 2 mai, se mai vorbea de droguri?

  6. Citez „…secretari de stat, nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.” Oamenibuni, voi care inca mai aveti creierul functional, e cine reprezinta aceste entitati adunate? Au fost votate de cetateni ca sa reprezinte cetatenii? De ce evita consultarea publica prin institutia legala Referendum Cetatenesc? Ba dementilor care va treziti doar voi proprietari ai natiunii, mizerabilor infractori, cum va permiteti voi sa vorbiti, sa luati hotarari in numele poporului roman? Asta se dovedeste inca odata ca votul cetatenilor e un fals verbal=zero barat, e folosit doar pentru invinuiri cetateni! Pe mine si multi cetateni romani NU NE REPREZINTA ACESTE SCURSURI NUMITE POLITIC IN FUNCTII! Sa va fie clar tuturor! Obligatoriu REFERENDUM CETATENESC! Nu are nimeni voie si nici drept sa ia hotarari in numele cetatenilor romani, sa va fie clar tuturor! Cei care iau hottarari fara acceptul cetatenilor romani nu sunt altceva decat infractori care folosesc functia in scop personal si de grup!

  7. Parazitii astia toti au luat leafa pana acum din banii cui ??? De ce au fost ei la servici …. si de ce mai vin ?

  8. La colonie cine misca, misca-n brisca. Cine conduce in colonie? Pai cine conduce in colonie conduce si mustaria. Asa ca hai sa hai, pentru pelikanezi!

  9. preșul navetist și președinte de tara part time abia acum a auzit,ce a făcut pana scum, a dormit în șosete sau e luat drept glugă de coceni
    „cazat ” la Cotroceni @@ Acum ” ceteste” o fituica și gata se spala peaini apoi di , di ,di maurgule di pan- n la Sibiu n- oi muri .

  10. preșul navetist și președinte de tara part time abia acum a auzit,ce a făcut pana scum, a dormit în șosete sau e luat drept glugă de coceni
    „cazat ” la Cotroceni @@ Acum ” ceteste” o fituica și gata se spala pe maini apoi di , di ,di murgule di pan- n la Sibiu n- oi muri .

  11. in 2020 un raport SRI vorbeste despre faptul ca clasa politica si decidentii au fost informatii asupra riscurilor unor aspecte ce tin de bunul mers dar care au fost, in mod intentionat, ignorate de catre presedintele Romaniei, guvern, parlament… asa ca orice vor spune acesti netoti nu are absolut ninio valoare. toti pot fi acuzati de tradare!

  12. @ past – citeste : GRUP INFRACTIONAL INSTITUONALIZAT …. Ce dreak , am pretentii de la tine.Ce crezi ca plavanoficusul misca-n front ? Daca misca il asteapta soarta lui Noriega…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.