CSM a aprobat suplimentarea posturilor la DNA pentru filaj, investigatori sub acoperire

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiției privind suplimentarea cu 50 de posturi la DNA pentru înființarea unor structuri proprii de filaj, investigatori sub acoperire și recuperare a creanțelor, transmite AGERPRES.

Săptămâna trecută, MJ a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA cu 50 de ofițeri și agenți de poliție judiciară.

Ministerul Justiției a precizat că analiza activității DNA a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj și de investigatori sub acoperire, fiind condiții esențiale pentru a crește eficiența activității de urmărire penală.

„Investigațiile în cauze de corupție se desfășoară în cele mai multe situații în mod conspirat, având în vedere că toate persoanele implicate obțin beneficii și evită să colaboreze cu organele judiciare. Acest specific impune folosirea de investigatori acoperiți și proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor în care se consumă activitatea infracțională sau identificarea și localizarea în teren a persoanelor cercetate. (…) Lipsa unor polițiști specializați în DNA impune ca procurorii să delege aceste activități către lucrători din cadrul altor structuri, împrejurare care poate limita eficiența investigațiilor. Dubla subordonare a acestor lucrători poate afecta stabilirea priorităților investigative, îngreunează comunicarea în momentele operative și creează riscuri cu privire la confidențialitatea operațiunilor, în condițiile în care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri”, se arată în Nota de fundamentare care însoțește proiectul.

MJ a subliniat că înființarea unor astfel de structuri ar elimina aceste vulnerabilități și ar pune la dispoziția procurorilor un instrument esențial pentru continuarea progreselor în investigarea faptelor de mare corupție.

În document se arată că cele 50 de posturi sunt repartizate astfel: Serviciul de recuperare a creanțelor — 20 ofițeri de poliție judiciară, Serviciul de filaj — 12 ofițeri de poliție judiciară, constituiți în două echipe complete de supraveghere operativă, Serviciul de investigatori sub acoperire — 18 ofițeri de poliție judiciară.

La stabilirea impactului bugetar au fost avute în vedere cheltuielile de personal suplimentare ale DNA pentru 50 de ofițeri cu gradul de comisar-șef, având în vedere că nu poate fi determinat în avans gradul profesional al persoanelor care vor ocupa efectiv aceste funcții.

În condițiile în care aceste persoane vor fi detașate de la MAI, această din urmă structură va înregistra o economie cu cheltuielile de personal.

La estimarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii au fost avute în vedere dotările pe care le presupune înființarea acestor servicii: un sediu separat pentru serviciul de investigatori sub acoperire; aproximativ 20 de autoturisme; tehnică de înregistrare audio-video; echipamente IT și telefoane mobile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.