CSM: Ponta și Tăriceanu au încălcat independența justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni că s-a încălcat independența justiției în urma declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea, transmite Agerpres. CSM și-a însușit luni raportul Inspecției Judiciare care, în urma verificărilor, a concluzionat că afirmațiile făcute de premierul Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

La începutul lunii iunie, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar în urma declarațiilor făcute de premier în cazul condamnării lui Dragnea.

„Ca urmare a afirmațiilor domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, emise în spațiul public în cadrul emisiunii ‘Ora de vârf’, difuzate pe postul de televiziune România TV în data de 1 iunie 2015, cu începere de la ora 20,31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare”, preciza CSM.

Premierul Victor Ponta a declarat la România TV pe 1 iunie că în PSD există o stare de nemulțumire cauzată de condamnarea „nedreaptă” a lui Liviu Dragnea la un an cu suspendare în dosarul Referendumului, susținând, în acest context, că dacă judecătoarele îl achitau pe acesta „crede” că „erau arestate până acum”.

„Este (tensiune în PSD — n.r.), bineînțeles că este pentru că noi am guvernat și guvernăm și la nivel central, guvernăm și la nivel local. După chestia asta, absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea că am făcut referendum de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toți. Ați văzut ce pățesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu știu ce. Vă dați seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau și arestate acum. Au dat și ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept pentru că nu doar noi, ci și PNL a fost cu noi la suspendare. Toți am fost, mă rog, toți cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulțumire pentru că e o nedreptate care ni se face”, a declarat Ponta, la România Tv.

De asemenea, Victor Ponta a mai declarat la televiziunea citată că nu înţelege de ce procurorii insistă să ceară arestarea preventivă a lui Dan Șova.

„Este vorba de un singur lucru – un om, cum îl cheamă pe el, Şova, cere că să fie judecat. Şi nimeni nu înţelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Şova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică”, a declarat Ponta.

Cu Dragnea și cu Șova „nedreptățiți”, Victor Ponta s-a arătat totodată nemulțumit atunci de raportul puterilor în stat. „Eu cred că în acest moment există o singură putere (referire la puterea judecătorească – nr.), iar noi ceilalți — Parlament, Guvern, Președinte — facem și noi ce putem. Întrebaţi poporul dacă e mulţumit aşa”, a afirmat liderul PSD.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis de asemenea luni că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a încălcat independența Justiției prin afirmațiile și scrisoarea prin care solicita demiterea Liviei Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA.

CSM și-a însușit luni raportul Inspecției Judiciare, care, în urma verificărilor, a concluzionat că afirmațiile și demersurile președintelui Senatului au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat, în luna mai, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru „încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale” ale Marianei Rarinca.

Ulterior, CSM a anunțat că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu demersul președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și ale unei părți din mass-media românească ce tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat CSM, transmis la sfârșitul lunii mai.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.