Cu cât a putut să scadă turismul în Deltă! Niciun leu compensaţie pentru pierderi

Numărul turiştilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu cel puţin 40% faţă de cel din anul precedent, pe fondul războiului din Ucraina, însă operatorii turistici sunt optimişti în ceea ce priveşte previziunile pentru acest an.

Cea mai mare scădere a numărului turiştilor, de 65%, au înregistrat-o pensiunile de pe braţul Chilia al Dunării, graniţa româno-ucraineană, iar cel mai mic declin a fost observat în zona de uscat a rezervaţiei, în locuri în care se ajunge cu autoturismul.

„Din nefericire, gestionarea zic eu greşită de către Guvern a mesajelor transmise (privind războiul din Ucraina, n.red.) a afectat grav turismul din Deltă şi pot vorbi despre o scădere a nopţilor de cazare pe judeţ în medie cu 40%. Mai mult au fost afectaţi operatorii de pe braţul Chilia, 65%, iar mai puţin afectaţi au fost cei din zona cu acces auto, Mahmudia, Murighiol, Dunavăţ, Sarichioi Jurilovca”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă.

El a menţionat că operatorii din Deltă nu au primit niciun leu compensaţie pentru pierderile suferite pe fondul războiului din ţara vecină.

Unii operatori din municipiul Tulcea susţin că în 2023 numărul turiştilor a scăzut cu 30% faţă de anul precedent.

„Scăderea a fost cu 30% faţă de anul 2022. A scăzut şi suma cheltuită pe cap de turist. Observăm inclusiv la hotel, dar şi la restaurant o scădere a sumei pe care o cheltuie pe cap de membru de familie. Se vede că au grijă pe ce cheltuie banii, că împart o porţie de mâncare la două persoane”, a afirmat administratorul unui hotel din municipiu, Raluca Cacencu, iniţiatoare a unei organizaţii de management al destinaţiei turistice la nivelul judeţului Tulcea.

Ea şi-a exprimat însă încrederea că anul acesta situaţia se va schimba.

„Oamenii s-au mai obişnuit cu ideea de război şi sunt şanse să-şi dea seama că, dacă doi ani nu a fost niciun pericol, judeţul Tulcea este totuşi o destinaţie sigură”, a menţionat Raluca Cacencu.

De altfel, şi preşedintele APTDD s-a arătat optimist.

„Sunt pozitiv că gradul de ocupare va creşte şi implicit veniturile şi încasările vor creşte pentru faptul că e un an electoral. Fiind an electoral, Guvernul este mai darnic şi automat va promova mai mult zonele, lucru cu rezultate concrete pozitive”, a spus Daniel Iluşcă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Dati suptventii mici, sa ajunga la toata lumea. Unde socialismul meu ati invatat sa suptventionati pierderile si nestiinta ? Ti-a dat Inexistentul o delta unica in lume, langa Europa, imediat si tu iesi pe pierdere, aveti preturi de dumping ?

  2. Pare că se folosesc procentele și nu cifrele reale că sa nu vadă cetățenii adevărul! Procentul fin câți cetățeni că număr turiști în 2022? Toti care merg in excursii pe o perioadă scurta sau lungă de 2 săptămâni, sunt înregistrați online și pot da cifrele reale!

  3. sa dam subventii si un carton de oua la toata lumea sa ajunga :transportatori,agricultori,HORECA,pescari,etc
    suntem socialism cu fata umana ori nu mai suntem

  4. Ce să facă in deltă un cocalar?…Păi unde să-și arate locomotiva!… BMW-ul!…
    Centuristele nu pot să-și arate mușchii inghinali!…

  5. Turismul din Delta a scazut ca cauza principala a fost secarea Deltei datorita canalului Bistroie care a furat toata apa incompresibila a Dunarii prin efectul vaselor comunicante.
    Unde apa in Delta nu e, turism nu e.

  6. Dați bani la Urcaci, buey !
    Că doar Jale’nSky i-a mulțumit Dulapului !
    Că pune interesele Urcacilor înaintea intereselor Romănilor…măRog…🤮
    [● RomBorKaK-UrKaK BuimaK- RomBorKaK ●]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.