Jurnalistul român Luca Grigore Culian, redactor-șef New York Magazin, a făcut această dezvăluire

Cu cine s-a întâlnit Kovesi în SUA

Jurnalistul român, Luca Grigore Culian, redactor șef New York Magazin, a vorbit sâmbătă seară la Antena 3 despre o întâlnire secretă pe care a avut-o Laura Codruța Kovesi la New York cu ambasadorul României în SUA, George Maior.

„Kovesi și Maior au ajuns în aceeași zi la New York”, a spus el.  Culian a explicat că a făcut solicitare la Ambasadă, iar de acolo i s-a transmis că George Maior nu are în program o întâlnire cu Kovesi. Cu toate acestea, George Maior și ceilalți oficiali ai Ambasadei și-au anulat participarea la un eveniment, unde ar fi trebuit să țină inclusiv discursuri, pentru a se întâlni cu Laura Codruța Kovesi.

Motivul oficial pentru care Laura Codruța Kovesi a fost în SUA a fost pentru a susține un discurs la ONU despre importanța luptei anticorupție. Vizita venea înaintea deciziei Curții Constituționale, în care s-a dat undă verde pentru revocarea din funcție a procurorului șef DNA.

La ce eveniment participă șefa DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, dezbaterea la care a participat șefa DNA a marcat aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida, semnată şi ratificată de România, alături de alte 182 de state.

La reuniune a participat și preşedintele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precizează sursa citată. Laura Codruţa Kovesi a fost invitată să vorbească în deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulată „15 ani de implementare a Convenţiei – tendinţe, realizări şi provocări”. Reuniunea va găzdui două sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentările făcute de experţii invitaţi, ceilalţi participanţi vor avea posibilitatea să adreseze întrebări şi să împărtăşească aspecte rezultate din experienţa ţărilor pe care le reprezintă, se menţionează în comunicat.

Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a fost adoptată în octombrie 2003 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi a fost semnată la Merida, în Mexic, ca urmare a recunoaşterii caracterului global al ameninţărilor pe care le presupune corupţia, ameninţări ce impun o abordare cuprinzătoare şi multidisciplinară. Convenţia este un instrument anticorupţie care reprezintă o angajare internaţională aproape universală, având în vedere că a fost semnată de 183 de state, iar dispoziţiile Convenţiei sunt obligatorii pentru statele semnatare, se mai arată în comunicatul citat. Convenţia de la Merida a fost ratificată de România în anul 2004.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.