Cu jalba la CSM, după controlul la DNA

Update Consiliul Superior al Magistraturii a primit mai multe note și memorii pe tema controlului efectuat de Inspecția Judiciară la DNA, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Ștefan Lucaciuc.

Conform acestuia, o notă a fost trimisă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, o alta de către ea și două colege din echipa de control care îi susțin punctul de vedere, iar o a treia de ceilalți membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA.

„Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control”, a precizat Ștefan Lucaciuc.

La CSM a fost înregistrat, în cursul săptămânii trecute, un memoriu transmis de DNA, care se referă la aceeași acțiune de control. Există, de asemenea, și un punct de vedere al inspectorului șef al Inspecției Judiciare pe marginea procesului verbal ce conține concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

„Toate materialele primite pe această temă au fost grupate și transmise Secției pentru procurori pentru analiză și propuneri. Deocamdată ele sunt în faza de analiză”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CSM.

Una dintre sesizările la CSM a fost făcută de Elena Rădulescu, care a fost coordonaturul echipei ce a făcut controlul la DNA, echipă formată din Monica Pleșea, Mihaela Hitruc, Sanda Mateș, Mihaela Focică și Cornelia Prisăcariu.

În sesizarea pe care Elena Rădulescu a înaintat-o membrilor CSM, reclamă „lipsa de respect și de tact în timpul verificărilor” efectuate la Secția de Combatere a Infracțiunilor asimilate celor de Corupție. precizând că Monica Pleșea și Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, „nu au fost mulțumite cu fișele, planurile de anchetă” și „au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.

Magistratul susține că „de multe ori s-au pus întrebări pe fondul cauzei și nu pe ritmicitatea actelor de urmărire penală.”

O a doua problemă invocată se referă la „imixiunea conducerii Inspecției Judiciare în efectuarea controlului managerial la Direcția Națională Anticorupție, prin dispoziții date în afara cadrului legal coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea Direcției Naționale Anticorupție”, făcând referire la „efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiții pentru scurgeri de informații în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere și nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din Direcția Națională Anticorupție pe segmentul comunicare)”.

Elena Rădulescu susține că după desemnarea sa în calitate de coordonator al echipei, Pampu Romanescu Adriana, directorul direcției de inspecție judiciară, i-a cerut să verifice”dosarele în materialitatea lor, exminând actele întocmite de procurori”, inclusiv ale celor care au activat în DNA în 2016-2017, dar au plecat, act despre care Rădulescu susține că excede limitelor verificărilor.

În replică, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare (IJ), Alin Alexandru anunță: Conducerea IJ nu a fost sesizată cu privire la eventuale nereguli în derularea verificărilor de la DNA și a aflat din presă despre conținutul unei note transmise Consiliului Superior al Magistraturii de către Elena Rădescu.

„De la începutul controlului și până în prezent, doamna inspector nu a solicitat să poarte vreo discuție cu nicio persoană din conducerea Inspecției Judiciare și nici cu a prezentat vreun punct de vedere cu privire la eventuale nereguli în derularea controlului. Conducerea Inspecției Judiciare a aflat din presă despre conținutul acestei note, până la această oră nefiind comunicată oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt Alin Alexandru pentru agenția de presă citată.

El a adăugat că la nivelul conducerii instituției s-a aflat despre intenția inspectorului Elena Rădescu de a sesiza CSM dintr-o adresă primită de la DNA.

„Inspectorul șef a aflat despre intenția doamnei inspector de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o adresă comunicată de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în data de 28 august. În continuare au fost solicitate doamnei inspector lămuriri cu privire la conținutul sesizării, însă aceasta a indicat conducerii IJ să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii sau chiar Procurorului General al României, căruia i-ar fi fost adresată în vederea sesizării în calitate de titular al acțiunii disciplinare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IJ.

Conform aceleiași surse, un punct de vedere al IJ pe acest subiect ar urma să fie prezentat ulterior, după analiza conținutului sesizării trimise către CSM.

Inspecția Judiciară a finalizat pe 25 august controlul la DNA, cerut de Tudorel Toader, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.