Cui și cât servesc bazele militare SUA din Germania

Fostul amabasador al SUA în Germania, Richard Grenell, a vorbit despre acest lucru începând din 2019, apoi The Wall Street Journal a scris despre aceste planuri în urmă cu aproape trei săptămâni, iar ministrul de Externe german Heiko Maas a primit informații detaliate despre planul american. Astfel, puțini germani au fost surprinși de planul SUA de a-și retrage circa 9.500 de militari din totalul de 35.000 staționați în Germania.

Un plan salutat de cercurile conservatoare

Miniștrii germani s-au obișnuit cu nemulțumirile președintelui Trump legate de gazoductul ruso-german Nord Stream 2, la care Berlinul nu a renunțat, cu toată opoziția americană și a țărilor est-europene. S-au obișnuit și cu reproșurile puțin diplomatice ale lui Trump legate de nerespectarea pragului de 2% din PIB destinat Apărării. Prin urmare, retragerea a puțin peste un sfert din contingentul american din Germania nu a fost o surpriză.

Aripa neoconservatoare a Partidului Democrat, a Partidului Republican și a complexului militaro-industrial american va critica, cu siguranță, acest plan de retragere. Un fost oficial al Pentagoului specializat pe Europa și NATO, Jim Townsend, ne arată ca cum ar putea suna atacurile la adresa lui Trump. ”Administrația și-a pierdut mințile. Probabil că Putin este în culmea fericirii când vede cum trupele americane sunt desfășurate pe străzile Americii și, în plus, părăsesc acum Germania”, a comentat Townsend.

Cercurile conservatoare americane au salutat planul președintelui Trump. ”Poate că așa se simte Putin, dar și ce dacă”, sună replica din The American Conservative adresată sus-amintitului Townsend. ”Rusia a anexat Crimeea, o regiunea ucraineană apropiată de Rusia și care a făcut parte din Rusia, iar acest lucru s-a întâmplat cel mai probabil pentru a împiedica ca Ucraina să adere la NATO. Președintele George W. Bush a promis Ucrainei că va intra în alianța ostilă Rusiei și dominată de americani, alianță care înaintează spre granițele Rusiei începând de la finalul Războiului Rece”, scrie The American Conservative.

Conservatorii americani favorabili unei mai mici implicări a SUA pe toate meridianele consideră că Germania nu mai este pe linia frontului cu Rusia. Poziția strategică a Germaniei a fost preluată de Polonia sau de Ucraina, de țările Baltice, de România, de actualul Flanc Estic al NATO. ”Ideea de a ține forțele americane în Germania pentru a servi principiului postbelic al lordului Ismay – «să-i ținem, pe sovietici afară, pe americani înăuntru și pe germani jos» – nu mai este de actualitate, pentru că, de 75 de ani, Germania este o forță stabilizatoare în Europa”.

Bazele hegemoniei SUA

Toate argumentele de mai sus pentru retragerea parțială a trupelor SUA din Germania sunt eronate, consideră Michael John Williams, profesor de relații internaționale la New York University. Decizia se bazează pe ”trei presupuneri false: că armata SUA este în Germania doar în beneficiul Germaniei, că SUA și Germania percep aceleași amenințări, că pragul de 2% din PIB pentru apărare este foarte important”, scrie Williams, pentru Foreign Policy.

Contraargumentele lui Williams sunt următoarele

1. Bazele americane din Europa, nu doar din Germania, nu servesc apărării Europei, cât hegemoniei Statelor Unite. Este o strategie ce a început în anii Războiului Mondial, cu înființarea bazelor SUA din Pacific. Președintele Harry Truman chiar i-a propus lui Iosif Stalin ca SUA să-și stabilească o bază militară în Insulele Kurile. De atunci, bazele militare americane au împânzit întregul glob. Bazele si dreptuirile de tranzit primite de SUA în anii 1940 au devenit esențiale pentru proiectarea forței americane, iar facilitățile din Germania sunt foarte importante. În Germania, la Stuttgart, se află atât comandamentul Armatei SUA pentru Europa, cât și pentru Africa. Baza aeriană Ramstein, din Germania, este centrul logistic al operațiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și chiar Asia de Sud. În Germania se află și cele mai importante spitale militare americane, ultimul fiind o investiție de circa un miliard de dolari.

 

2. După încheierea Războiului Rece, SUA și Germania nu mai percep amenințările în mod identic. ”Germania a început să discute cu Rusia, spre nemulțumirea celor de la Washington”, scrie Williams. ”În ultimii 20 de ani, politicienii germani, indiferent de culoare, au considerat că securitatea europeană nu trebuie definită împotriva Rusiei. Elitele germane nu au crezut niciodată în ideea că Putin vrea să atace țările baltice sau Polonia, deși anexarea Crimeii și relațiile actuale cu Ucraina i-au contrazis într-o oarecare masura”.

Germania a favorizat de mult timp diplomația cu Rusia, nu confruntarea și militarizarea, iar asta nu se va schimba. ”Pentru Germania, NATO nu mai este o descurajare împotriva Rusiei. Dimpotrivă, dacă va fi ca Germania și Rusia să se ciocnească, asta se va întâmpla din cauza angajamentelor NATO ale Germaniei. Elitele germane nu vor să nesocoteasca aceste angajamente, însă se tem să nu fie atrase într-un conflict, pe măsură ce Rusia și SUA abandonează tratatele de control a armaentului. Alianța cu SUA devine pentru Germania mai degrabă o vulnerabilitate decât un sprijin”, scrie Williams, pentru Foreign Policy.

Ținând cont de cele de mai sus, retragerea din Germania cu care amenință administrația Trump va fi o lovitură nu pentru Germania, ci pentru hegemonia SUA. Asta îi reproșează neoconservatorii președintelui Trump, ascunzându-se însă în spatele ”solidarității NATO”, ”angajamentelor față de aliați”. Este vorba despre hegemonia americană postbelică, care este pusă sub semnul întrebării o dată în plus.

Polonia, în cărți pentru o mare bază SUA?

Polonia vine în sprijinul menținerii acestei hegemonii americane în Europa. Președintele Andrzej Duda este dispus chiar să plătească 2 miliarde de dolari pentru o bază militară americană cu prezență permanentă a trupelor în Polonia, nu prin rotație, ca acum. Politico.eu scrie că președintele Duda va efectua în curând o nouă vizită la Casa Albă – este și în interes electoral, căci prezidențialele din Polonia au fost amânate pentru 28 iunie. Vizita ar putea coincide cu momentul în care Donald Trump va face anunțul oficial privind retragerea celor 9.500 de militari americani din Germania.

De ce nu ar fi transferate aceste trupe în Polonia? Polonia nu are acum capacitatea de a găzdui 10.000 de militari străini. Apoi, decizia ar fi una pur politică, fără să fie trecuta prin malaxorul Armatei SUA și al serviciilor de informații. Însă nu acestea sunt argumentele principale împotriva mutării trupelor în Polonia pe care le vehiculează cercurile neoconservatoare. Principalul argument împotriva Poloniei este că țara e condusă de un guvern ”iliberal”.

Cât le pasă germanilor de trupele SUA?

În final, să vedem cât le pasă germanilor simpli de posibila retragere a 9.500 de militari SUA de pe teritoriul național. Un sondaj al Pew Research Center efectuat în septembrie 2019 arăta că 45% dintre germani consideră că bazele militare SUA sunt ”nu atât de importante” sau ”neimportante” pentru securitatea lor. Doar 15% spuneau că bazele SUA sunt importante. Spre deosebire, 56% dintre americani consideră că bazele din Germania sunt importante pentru securitatea SUA.

Aceleași diferențe de percepție între americani și germani și în privința unei intervenții împotriva Rusiei, dacă Moscova ar intra în conflict cu un stat aliat NATO. 60% dintre americani spun că SUA ar trebui să folosească forța pentru a-și apăra aliatul, în timp ce 60% dintre germani consideră că țara lor ar trebui să stea departe de un asemenea conflict.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Ptiu, dracie ! Daca pe zidul din poza nu scria clar pe americaneste „U.S.AIR FORCE”, dupa steaua aia rosie as fi zis ca Ivanii s-au mutat la Ramstein ! Dupa aia mi-am amintit ca de 30 de ani au plecat din Germania …

  2. …”planul de a ține forțele americane în Germania pentru a servi principiului geostrategic postbelic al lordului Ismay – «să-i ținem, pe rusi afară, pe americani înăuntru și pe germani jos» – s-a diluat, nu mai este de actualitate, pentru că, dupa deciziile din 1989, Germania este din nou o forță cu pretentii în Europa, economic si in plan secund de intelligence. Acum SUA incearca sa-i tina pe chinezi in afara …Bazele americane din Europa postbelica, din Germania, nu au servit apărării Europei, cât hegemoniei Statelor Unite, globalismului corporatiilor americane. După încheierea pactului cu URSS in 1989, Germania s-a distantat de SUA de cate ori a avut prilejul, mai putin in cazul Yugoslaviei, unde a platit o parte din polite acumulate postbelic. Germania contemporana are o armata in crestere si in UE nu mai percepe amenințările în mod identic ca USA.
    Germania, de dupa deal-ul reunificarii, a favorizat si mai mult diplomația si afacerile cu Rusia lui Yeltzin si a lui gazPutin. Parteneriatul strategic ruso -german este cosmarul geopolitic al Europei de Est, mai precis al Romaniei…

  3. Bazele americane + soldatii postati peste tot în lume = cheltuieli ENORME, pentru o tara c-o datorie interna uriasa (din care, 2 trilioane de $, detinute de China. Care mai si investeste-n SUA (si nu numai).). Plus c-astazi, cheltuielile militare devin de alta natura (supraveghere electronica, drone…), asa ca soldatii si armele grele sunt de reciclat, primii, si de casat, ultimele. @Jder : partenariatul Rusia-Germania nu-i un cosmar pentru România decât pentru c-a refuzat ca unul din „Stream”-urile rusesti, South, cred, sa treaca si pe teritoriul ei, sa-ncasese dividende. Pe Basescu si Johannis sa-i tragi de urechi, nu pe Putin. Si, privind resaracirea tarii, înstrainarea ei, reajungerea ei la stadiul de lumea a III a (buna numai pentru exploatarea materiilor ei prime pentru altii), învinovateste-i de Isarescu Mugur-Nastase Adrian, cu deflatia primului din anii ’90, si „privatizarile” si „restituirile” fara discernamânt ale ultimului, la-nceputul anilor 2000. Germania-Rusia : nu uita ca tipii-s rude: Ecaterina a II a cea Mare a Rusiei (care era nemtoaica) îndemnându-si compatriotii (saraci, la vremea respectiva), sa vina-n Rusia, în care sa prospere. Tipii si venind în masa. Mare parte din patrimoniul actual al Rusiei datorându-li-se. La St Petersburg (de unde-i Putin) se vorbeste nemteste si pe strada (stau vreo 50 000 de nemti), Putin însusi vorbind nemteste perfect, la nivel de translator oficial, prezidential. Cu Merkel, povestea fiind haioasa : el stie nemteste, si ea, ruseste. Concursul fiind numai în privinta limbii-n care sa-si vorbeasca. Germania investind în Rusia = Germania investind în ea însasi. Numai Johannis, desi neamt, si el, fiind idiotul (dar nu al lui Dostoievski).

  4. Sa fim seriosi!Germanii ii percep pe americani ca pe niste trupe de ocupatie si asa si este. Ei ar zice bogdaproste daca si i-ar retrage pe toti, nu doar 9 500 militari. La fel si italienii ii percep ca trupe de ocupatie si chiar si japonezii, desi zona lor e mai complicata acolo in apropierea Coreei de Nord si Chinei. Totusi si japonezii ar rasufla usurati daca trupele de ocupatie americane ar parasi arhipelagul nipon. Securitatea si-o vor asigura ei insisi, pastrand diplomatia si cu chinezii si cu nord-coreenii, numai sa plece Sam acasa si sa se incheie o data WW2.

  5. N-are Germania 2%. Avioanele lor de luptă nu pot zbura noaptea în misiuni de luptă. Se mai laudă că NATO face și drege, Germania, și nu numai, abia se poate apăra singură. În WW2 Germania a învins și ocupat Polonia. În 2020 Polonia poate Germania, nemții vor spune, da poftiți înăuntru că noi suntem pentru Pace.

  6. Eu vreau sa stiu cui și cât servesc bazele militare SUA din Romania! Aici nu fac decat sa-si rupa turloaiele daca sar cu parasutele, strica porumbul localnicilor cu tancurile ( ca asa le arata GPS-ul ), calaresc ” luize ” si ne apara de muste. Daca ( Doamne fereste! ) vin rusii, americanii isi ” extrag ” tehnica si efectivele din teritoriul ostil si ne bombardeaza in draci. Au mai facut-o, dar lume a uitat.

  7. Imbecililor de pe aici care latra impotriva americanilor, le-as spune ca fara SUA, acum ar vorbi ruseste. Asta daca li s-ar mai permite sa deschida gura….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.