Cum a ajuns Câciu să-l asculte pe Cîțu

S-a încheiat telenovela taxei pe solidaritate vehiculată cu atâta emfază de președintele PSD după ce partidul său a ajuns la guvernare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, făcea joia trecută un anunț scurt dar curprinzător:„Vom construi bugetul pe 2022 fără noi taxe”. Astfel, susținerile repetate ale lui Cîțu pe această temă s-au confirmat.

Subiectul fusese plimbat prin presă câteva luni. Gândită de PSD pe vremea lui Dragnea, dar anunțată acum, în spațiul public, prin vocea lui Kelemen Hunor, taxa de solidaritate a fost întoarsă pe toate părțile. În cele din urmă s-a dovedit o joacă de copii în curtea școlii. Până, vorba bancului de odinioară, „o venit unul și-o zîs așe și-așe o rămas!”.

Acest Unul se cheamă Camera Americană de Comerț în România, pe scurt, AmCham. E o nuanță în această titulatură. Agenția – să-i zicem astfel – nu se cheamă, după modelul altora, „camera de comerț româno-americană”. Denumirea de „cameră americană de comerț în România” arată ceva mai mult și mai special. E un soi de radar care scanează zona economică, așa cum la Deveselu e unul care scanează spațiul militar.

La verdictul „niet!” s-a ajuns în doi timpi și trei mișcări.
Marți, pe 7 decembrie, Am Cham dă un comunicat prin care „își exprimă îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare de a crește sarcina fiscală pentru marile companii din România”. Apoi, sunt înșirate tot felul de argumente. Dintre acestea lipsește, însă, unul important: ce impozit pe profit plătesc la buget respectivele companii, în raport de cifra lor de afaceri. Ar fi fost interesant de aflat tocmai pentru a dovedi că ele, companiile, sunt contributoare atât de consistente încât n-ar mai trebui „penalizate”, cum spune Cîțu.

Fără a face vreo referire la contribuțiile la buget, concluzia din comunicat cu privire la taxa de solidaritate a fost una laconică: „AmCham România solicită renunțarea la această măsură”.

Se înțelege că o solicitare venită sub antetul partenerului strategic nu este o rugăminte, ci o dispoziție. Agenția Am Cham nu-și bate gura de pomană, ea n-are opinii, ci emite ordine. Așa se și explică schimbarea fulgerătoare de opinie a guvernanților.

Săracul Ciolacu s-a parfumat degeaba

Marți a fost difuzat comunicatul Am Cham. Miercuri liderii politici s-au și conformat. După ședința politică a coaliției, săracu^ Ciolacu a întors-o ca la Ploiești, declarând că „vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu”. Întrebat dacă la anul va exista această taxă, liderul PSD a răspuns: „Nu ştiu. Este posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”.

Premierul Nicolae Ciucă a spus și el că Guvernul aplică programul de guvernare, iar în acest program nu există nicio taxă de solidaritate.

Iar Cîțu, vizibil agent de influență în planul deciziilor economice, și-a râs în barbă văzându-și misiunea îndeplinită: „Nu este un comportament normal din partea statului român să vină să penalizeze aceste companii. Care ar fi destinaţia acestor surse şi de ce ar trebui să facem acest lucru acum?”, declara Cîţu tot miercuri, după ședința coaliției, făcându-se că nu știe de ce ar mai trebui bani la buget, după ce a îndatorat țara cu peste 30 miliarde euro, cât a fost ministru și prim-ministru.

Joi dimineață, președintele Am Cham anunța la o conferință de presă că „Ministrul Finanţelor ne-a invitat astăzi la ora 14:30 pentru a avea un dialog pe teme fiscale. Avem ca temă să discutăm politica fiscală viitoare a României”.

Iar joi după-amiaza, la sfârșitul întîlnirii, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a înclinat steagul, ajungând la vorbele lui Cîțu: „Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri”.

În cadrul întâlnirii, șefii de la AmCham au prezentat și rezultatele unui sondaj propriu privind politica fiscală, de fapt o listă cu ce trebuie să facă și să nu facă guvernul actual în acest domeniu, pe lângă renunțarea la taxa de solidaritate.

Astfel, impozitul pe dividende și sistemul de cotă unică trebuie păstrate, pentru că sunt „printre măsurile de top care fac România atractivă pentru investitori”. Deci adio impozit pe cifra de afaceri și adio impozitare progresivă. Săracu^ Ciolacu s-a parfumat degeaba.

Am Cham mai spune că stimulentele fiscale trebuie trebuie păstrate. Deci IT-iștii vor fi în continuare scutiți de impozite, ei putând să lucreze pentru multinaționale stând în România și fără să plătească nimic statului român.
În sfârșit, este salutat „regimul holding, care permite acum înregistrarea acestor tipuri de firme în România” și care, cum bine știe actualul ministru de la Fonduri Europene, supranumit Facturierul, permite plimbarea facturilor între firme ale aceluiași patronat din țară, nu doar între subsidiarele din România și firmele-mamă din afară, cum se petrece acum.
Este de așteptat, însă, ca această AmCham să prezinte nu doar sondaje despre pretențiile marilor companii pe care cică le reprezintă, ci și o analiză a acelorași companii privind cifra de afaceri coroborată cu impozitul pe profit plătit de ele la bugetul statului.

Când vor dovedi câți bani aduc la buget în raport de cfra de afaceri, vor deveni și mai credibile decât vrea să le arate antetul.

Până atunci, comportamentul AmCham de impune Guvernului politici convenabile unor firme este deficitar exact în privința eticii afacerilor pe care această agenție o proclamă cu atâta sârg. Lipsa predictibilității de care Am Cham acuză Guvernul se manifestă și în sens invers – adică nici statul nu știe la ce încasări să se aștepte din impozitul pe profit al companiior de sub tutela Am Cham, fiind evident că multe își blătuiesc în fel și chip bilanțurile spre a plăti statului impozite cât mai mici.

De altfel, să nu ne amăgim: rostul acestor agenții de tipul AmCham nu este de a aduce „bunăstare poporului”, ci de a proteja interesele financiare și de îmbogățire ale firmelor pe care le păstoresc. De aceea, ele angajează ultraspecialiști nu în finanțe, în general, ci în tehnici de diminua fiscalitatea și de a fenta statul, plătindu-i pentrru asta cu salarii astronomice.

Iar din punct de vedere politic, subiectul acestei taxe de solidaritate și reacția Am Cham au fost un bun prilej pentru a dovedi, dacă mai era nevoie, că alegerile în România au rost doar pentru a vedea cine sunt cei care vor executa nu „voința românilor”, cum nădușesc să clameze politicienii, ci ordinele unora care ghidonează guvernele prin comunicate de presă. Cum s-a ajunss aici și ce s-ar putea face pentru a schimba această stare de lucruri e altă poveste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Octavian Știreanu 194 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. În 1990 Iliescu le oferea americanilor, în patru labe și dând din coadă, cazare pe litoral și apă minerală (!) pentru trupele care se pregăteau să atace Irakul. În 31 de ani nu s-a schimbat nimic.

  2. Subiectul acestei taxe de solidaritate și reacția Am Cham au fost un bun prilej pentru a dovedi, dacă mai era nevoie, că alegerile în România au rost doar pentru a vedea cine sunt cei care vor executa nu „voința românilor”, cum nădușesc să clameze politicienii, ci ordinele unora care ghidonează guvernele prin comunicate de presă.O fraza care spune adevarul gol ,goluț.Clasa politică nu mai are nici o treaba cu interesele romanilor.Ce rost mai au alegerile ,dacă totul rămîne cum am stabilit ….

  3. Bre, asa taxezi multinationalele, mai ales când știi ca ai foarte putina influenta în raport cu acestea? Anunți in gura mare taxa de solidaritate in spatiul public fără o negociere politica inter-partinica și fără o discutie cu reprezentanții mediului de afaceri? Mai ales când știi care e poziția pnl și a altor instituții din statuletzul nostru international fata de chestia asta? E nepricepere aici sau populism? Cred ca amândouă. Chiar trebuie sa te bati cu caramida in piept în spatiul public c-ai taxat multinationalele? Evident ca nu. Afara de cazul în care știi ca Daddy o sa te toace la viitoarele alegeri cu naratiunea asta si-atunci PSD vrea sa se se insereze in populismul neoliberal. Ala cu care s-a jucat Daddy Dragnea, cu ceva succes și de public, și financiar. Pana a venit Orban Ludovic premier, ala care rezista la Mărăști, Mărășești și Oituz, si-a eliminat infimele taxe impuse multinaționalelor de Daddy.

  4. pe butucul UE/multinationalelor, de-ar veni mania din Cer si le-ar scutura pana la ultimul cent atunci s-ar face dreptate intr-o lume imorala. In tara de origine declara profit, in tarile capusate raporteaza zero sau pe minus si se considera cinstiti corecti, educati, civilizati, cand sunt precum aia care umbla la cotetul cu gaini din vecini. Cum se poate acolo unde platiti salarii de mii de euro/angajat aveti profit si acolo unde platiti doi angajati pe o mie de euro sunteti pe pierdere. E un cante:banii nu aduc fericirea” poate iadul va va implini lacomia. Cat despre Ciciu a tot cotcodacit ca sa afle lumea ca poate face un ou si acum l-a calca un cocos galic si se pare ca a cazut closca impreuna cu Ciolacu…tot a spus Ciolos ca si barbatii pot naste. Si eu cred, dar nu pui ci idei si fapte remarcabile. Acum sa se vactineze ca vine gripa aviara peste ei si ramanem fara gaini si implicit oua pt cozonaci.

  5. [1] Si daca Am Cham sta pe post de sperietoare si atat? Daca ea aplica tactica „incercarea marii cu degetul”? Daca tine, tine. Daca nu, asta e. De data asta a tinut! Ce s-ar fi intamplat insa daca „ingrijorarea” ar fi fost „tamponata” de un NU hotarat? Ce-ar fi putut face Am Cheam? Ar fi scos din nou #Rezist-ul un Piata Victoriei? Ar fi organizat manifestatii antiguvernamentale provocate de „ingrijorarile populatiei” fata de „pierderile inacceptabile” provocate micilor venituri realizate cu truda de transnationalele din Romania!? Poate. Dar s-ar fi putut „reactiona” dupa. Asa …. exact cum zice autorul articolului: „o venit unul și-o zîs așe și-așe o rămas!”. De regula, in afaceri, principiul „daca tine, tine, daca nu, sa vedem cum ne descurcam” este fundamental. Ca sa faci bani trebuie sa gasesti niste prosti pe care sa-i faci sa joace cum le canti tu. Altfel …. treci la facut afaceri, adica incepi sa negociezi pana ce se incheaga o formula de cooperare care sa satisfaca toate partile implicate. Deci e clar, nu?! Ca sa ai de a face cu parteneri tip Am Cham ai nevoie de niste adevarati oameni de afaceri, nu de niste fatalai care se fac ca fac (cazul nostru, din pacate!).

  6. [2] Mie mi se pare ca masura nu a fost pregatita cum se cuvine, iar nepriceperea a reprezentat avantajul Am Cham-ului. Oare s-a studiat atent situatia similara din SUA!? Acolo nu cred ca vreo smecherie de tip Am Cham are avea vreun sort de izbanda in fata Departamentului de Stat sau a IRS-ului. Nu-mi pot imagina un „China Cham” in SUA care sa-si expuna public „ingrijorarile” fata de initiativele unor institutii de stat americane privind eventuale taxe aplicate unor comercianti chinezi, „ingrijorari” care sa fie inghitite rapid si cu nodurile de rigoare de cei care au provocat starea de „ingrijorare”. Si, in plus, ce-ar fi facut cei afectati. Si-ar fi facut bagajele si ar fi plecat? Adica ar fi renuntat la castigurile realizate pentru o diminuare a acestora cu un infim procent? (caci nu-mi imaginez ca li s-ar fi aplicat o taxa care sa le altereze semnificativ incasarile). Ar fi pornit un razboi economico-financiar cu Romania? Ar fi trecut la presiuni politico-diplomatice sau chiar militare? Ei, daca s-ar fi intamplat asa ceva, as fi inteles pasul inapoi. Dar asa …. Se vorbeste pe-aici, pe forum, despre un statut de colonie al Romaniei. Daca acest statut exista, daca el este real si concret, atunci a fost creat de noi si nu ne-a fost impus cu forta de cei care au venit sa faca afaceri in si cu Romania.

  7. Cu aceasta opunere la taxarea jefuitorilor străini, Citu și-a achitat furtul din banca americana. Ce jefuitori sunt liberalii sătui care nu-i cred pe flamanzi. Citu preferă ca statul să se împrumute ca sa plătească pensiile de mizerie decât să-i taxeze pe străinii care jefuiesc Romania de 32 de ani! Așa băieți, pregătiți forță de muncă a multinaționalelor pe gratis și o să aveți banii de pensii când o zbura porcul pe sus!

  8. Societatea romaneasca este dirijata de indivizi ca citu , ca ciciu , etc Am mai avut vacaroiu , vacaru ,boureanu ….

  9. Când ai un ANAF decorativ, doar, și baroni de partid care nu știu ce sunt acelea impozite, și dacă mai și prinzi cu o amnistie fiscală firme de partid cu milioane de euro neplătite la buget,e jucărie pentru AmCham să te pună cu botul pe labe in trei secunde.
    Să fim mulțumiți că n-am fost sfătuiți că mai avem nevoie de niște împrumuturi de vreo 40 de miliarde de dolari. Ca să ne mai taie din tupeu.

  10. In tabara militara americana cunoscuta sub numele de Romania, americanii dau ordinele, nu PSD-ul, nu PNL-ul, nu guvernul, nu parlamentul. Si, de buna seama, cu atat mai putin presedintele, care este sustinatorul nr 1 al intereselor americane.

  11. #Constantin – Ori vorbesti despre ce nu stii, ori bati din gura sa te afli-n treaba.

  12. Comentati ceva in colonie ? A fost grea cizma ruseasca ,acum simtim crampoanele bocancilor made in USA ! La mai multe clante linse pe malul Potomacului „dragi „puuliticieni!Cit despre Ficus Prime se pare ca si-a tras portia cea mai mare. C-asai nesatulul .Vae Victis !De v-ar vedea Tepes ,Stefan ,Mihai etc cum dati din coada si va gudurati ….Amar de noi populimea care v-am votat !

  13. Pai au dreptate multinationalele,citez . ” ce mnai vreti ba,nu e destul ca ne-a cocosat Catzu si alti cocotati cu spagile si parandaraturile” ? Ce,credeti ca pe ochi frumosi „ne trec cu vederea” cand ne exportam de ani de zile profiturile,ce nu e ale noastre ?

  14. Urangutanul Suprem al Pentagonului, tovarasul Lloyd Austin a informat-o pe tovarasa Nancy Pelosi ca Iobagii mioritici sint mult mai tembeli si mai supusi decit Rapoartele CIA.
    Romania, in perceptia Urangutanului Lloyd Austin, valoreaza cu putin mai mult decit un Scuipat si trebuie Jefuita Sine Die.
    Tovarasa Nancy e Happy !
    Pe cuvint…

  15. dupa 1989 s-a indeplinit ce a fost planificat :Romania , jefuita la sange de straini cu largul concurs al politicienilor romani, o colonie a tuturor :UE si SUA!!!
    Avem prim ministru un „”ghinaral”” decorat de americani si asta se plateste : miliarde pentru a cumpara din NATO-Norvegia – avioane care mergeau la fier vechi dupa cele cumparate tot de la fier vechi si tot din NATO -de la portughezi !!

  16. Nu numai ca sintem violati, ca natiune (?) de catre toti derbedeii planetei (si in plus, cu perversiuni !), nu numai ca in schimb primim o data la citiva ani o acadea si citeva mingiieri pe crestet, dar ni se mai fura si mobilele din casa de catre acesti golani !

  17. Colonia nu taxeaza companiile stapanilor. Cine indrazneste ajunge ca Liviu Dragnea detinut politic. Dar romanilor le place sa se gudure la stapani, cred ei ca bogatia stapanului mai cade de pe masa si ajunge si pe la ei!

  18. @ciclop Noi cumparam avioane rable de la Portugalia si Norvegia pentru ca ei sa fie ajutati sa le cumpere pe alea noi. Ajutam si noi cum putem pe astia bogati….

  19. Si n-a mai cerut cumva AmCham sa dam mai repede si banii pe motorina furata (timp de 4 ani ,inventie de tot rasul!) de la airport ca au si ei nevoie de niscai firfirici pt cadouri . Nu m-as mira , e in legea firii (nu d-aia l-au bagat si pe mustacios la racoare) si ne arata cine a scos multimea (de fraieri , scuze) in Piata ! Bravos natiune ! P.S. Asta-i taxa de protectie pe care o platim volens-nolens !

  20. AmCham ca si USAid este condusa de „fosti” fbi-sti si cia-isti.

  21. Ci de ale CIA ! Va imprumuta si el fro 100 MLD, nu le mai cauta pe cele 60….
    Daca se supara ii trimite un comando acasa pentru un interviu…

  22. Bine… Dar dumneata, domnule ex-senator, ex-deputat, ex-secretar de stat, ex…etc, dumneata cum ai avut „Grijă de Bunăstarea Poporului”, de-ți băteai joc de angajați și-i rerogadai din invidie și ranchiună… Hai… Hai că-i „de p.o.r.c”… Că, că tot e sezonu’ de îmbuibare pt îmbuibații lacomi, puțin simțiți și grosolani… Hai…..

  23. Te lăbărțezi ca o plăcintă la ziaru’ lui Ion Rațiu „Papion”, ziar ce reprezenta idealurile PNȚ, ale Alianței Civice, ale lui Corneliu Coposu, ale Pieței Universității. Te minți singur… Și mai râdeai de Marius Tucă pe care-l făceai…
    Sucă…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.