Cum a câştigat PDL în Neamţ, de ce nu a ratat USL în Maramureş

Cine susţinea că la alegerile parţiale scorul va fi USL – PDL 2-0 s-a bazat doar pe calculele hârtiei. În Neamţ, deşi candidatul USL a depăşit voturile PSD+PNL din 2008, PDL a câştigat în urma unuia dintre cele mai ciudate scrutine postdecembriste.

Matematic, USL a depăşit planul, dar…

Duminică 21 august, la parţialele din Colegiul 6 Neamţ, candidatul PDL, Adrian Rădulescu, a obţinut 17.186 de voturi, iar candidatul USL, Liviu Harbuz, 14.089 voturi.

În 2008, în Colegiul 6 Neamţ, candidatul PSD (+PC), Victor Surdu, a obţinut 8.155 de voturi, candidatul PDL, Vasile Panait (primarul în funcţie al comunei Dragomireşti), 7.554 voturi, şi Şerban Strătilă (PNL) – 5.040 voturi.

Din punct de vedere strict matematic, se poate spune că electoratul liberal şi social-democrat din acest colegiu au votat candidatul USL. Adunând voturile PSD şi PNL din 2008, vedem că sunt în total 13.195. Practic, putem chiar spune că USL „a depăşit planul”, obţinând cu 890 de voturi mai multe decât PSD şi PNL separate în 2008.

… PDL a scos aproape 10.000 mai multe voturi ca în 2008

Ţinând cont de faptul că USL a obţinut mai multe voturi decât PSD + PNL în 2008, ar fi fost normal ca reprezentantul PDL fie să-şi menţină linia de vot din 2008, fie să o depăşească, cu sufragiile primite acum trei ani de candidaţii PNG, PRM şi chiar a minorităţilor. În acest caz, Adrian Rădulescu ar fi trebuit să obţină un plus de 2.900 de voturi faţă de predecesorul său din 2008. Matematic, candidatul PDL ar fi trebuit să strângă în jur de 10.500 de voturi. De unde au venit restul de voturi? Exact de la cei aproape 6.500 de alegători care au venit în 2011 în plus la urne faţă de 2008.

La parţiale, în general mai puţini votanţi decât în 2008

Faptul că la parţialele din Neamţ au venit mai mulţi alegători decât în 2008 reprezintă o ciudăţenie şi o surpriză de proporţii. La toate celelalte alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor, prezenţa la urne a fost mai slabă decât la alegerile din 2008:

Colegiul 1 Bucureşti (ian. 2010): 11.006 alegători – 2008: 14.679 alegători

Colegiul 19 Bucureşti (apr. 2010): 15.319 alegători – 2008: 27.215 alegători

Colegiul 3 Hunedoara (dec. 2010): 25.763 alegători – 2008: 27.725 alegători

Colegiul 2 Maramureş (aug. 2011): 22478 alegători – 2008: 29.594 alegători

Se poate spune că există în general o diferenţă (în ceea ce priveşte prezenţa alegătorilor la „repetarea” alegerilor) între electoratul urban şi cel rural. Dar, dacă privim la structura Colegiului 3 Hunedoara, observăm că aici avem două orăşele şi 22 de comune. Chiar şi în Colegiul 2 Maramureş, chiar dacă avem o mare parte din capitala de judeţ, întâlnim şi şapte comune.

Numele candidaţilor nu justificau creşterea numărului de alegători

În mod normal, numărul mai mare de alegători nu se justifica. Nici unul dintre cei doi candidaţi nu prea avea legături cu zona colegiului 6. Dacă în 2008, principalii competitori, Victor Surdu, Vasile Panait şi Şerban Strătilă, erau „oamenii locului”, acum, Adrian Rădulescu nu avea nicio legătură cu întreg judeţul Neamţ, iar pe Liviu Harbuz doar naşterea şi copilăria îl leagă de Neamţ, culmea, el fiind din ianuarie 2011 membru al PSD Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă este secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi are în CV 8 ani de moderare a emisiunii „Viaţa satului” la TVR, Rădulescu este un anonim, iar Harbuz este autorul unui detestabil act normativ de acum 10 ani, prin care au fost eutanasiaţi abuziv zeci de mii de câini, şi se ştie, în mediul rural, câinii sunt animale extrem de iubite. Mai mult, Rădulescu este nou-venit în PDL. După un stagiu la UNPR, el a fost transferat la PDL. Deci, amândoi candidaţii aveau mai multe minusuri decât plusuri, învingătorul chiar mai multe decât învinsul.

Cadouri pentru câteva primării

Există însă unele posibile explicaţii privind afluenţa la urne şi votul masiv pentru PDL. Câteva dintre primăriile din Colegiul 6 s-au aflat pe lista HG 649 din 22 iunie 2011 care au primit bani de la fondul de rezervă bugetară pentru cheltuieli curente şi obiective de investiţii. Au primit bani următoarele primării: Boteşti, primar PDL – 50.000 lei, Dragomireşti – PDL – 70.000 lei, Dulceşti – PDL – 50.000 lei, Ruginoasa – PDL – 30.000 lei, Grumăzeşti – PNL – 150.000 lei, Petricani – PNL – 150.000 lei, Războieni – PNL – 30.000 lei şi Tupilaţi – PSD – 30.000 lei. Rămâne de văzut dacă printre primarii USL acuzaţi de non-combat de către liderii de la centru se numără şi cei trei primari PNL şi cel din PSD care s-au aflat pe lista HG 649. Menţionăm că în Colegiul 6 – unul eminamente rural – cele 19 comune componente sunt conduse de 7 primari PDL, 7 din PNL şi 5 din PSD.

Liderii USL susţin că PDL a cheltuit în jur de 2 milioane de euro pentru a-l duce pe Adrian Rădulescu în Camera Deputaţilor. Este adevărat, în Colegiul 6, „omul orchestră” au fost şeful PDL-ului judeţean, Gheorghe Ştefan „Pinalti”, şi staff-ul său – există casete filmate cu autocare pline cu alegători care au fost plimbaţi cu telegondola din Piatra Neamţ, care au fost duşi să viziteze mănăstirile din zonă, iar clasica sacoşă cu atenţii marca PDL a fost vedetă în ultimele zile. Culmea, luni seara, la RTV, Adrian Rădulescu a declarat că nu ştia cât s-a cheltuit pentru campania sa electorală, susţinând că de problemele financiare s-a ocupat Gheorghe Ştefan. O explicaţie penibilă, deoarece se ştie fiecare candidat trebuie să declare provenienţa şi cuantumul sumelor de bani utilizaţi în campanie. Mai mult, Rădulescu a afirmat că, dacă ar fi candidat ca independent, ar fi câştigat colegiul cu 90%. Altfel suna însă o declaraţie a lui Gheorghe Ştefan: „Practic, el nu putea câştiga fără noi, dar nici noi nu puteam câştiga fără el”.

În Maramureş, banii Guvernului n-au adus fericirea

În Colegiul 2 Maramureş, calculele hârtiei au fost confirmate la urne. A câştigat candidatul USL, Florin Tătaru, cu 9.433 de voturi, urmat de Mariana Pop (PDL) – 7.845 voturi – şi „iepurele” ecologist Mircea Dolha (ex-PSD, aruncat în luptă, conform surselor locale, pentru a rupe din voturile USL) – 4.338 voturi.

Pe 21 august s-au înregistrat cu 5.000 de alegători mai puţini decât la alegerile din 2008, iar candidatul USL a obţinut cu 8.426 mai puţine voturi decât au luat separate candidaţii PSD şi PNL în 2008. Şi aici candidatul PDL a ieşit mai bine decât în 2008, cu 1.473 de voturi.

Explicaţia pierderilor USL este simplă: alături de plusul înregistrat de PDL, 4.338 de voturi au mers la ex-PSD-istul Dolha, iar restul de peste 2.000 de voturi pierdute pot fi contorizate la cei absenţi (În 2008, candidatul UDMR a obţinut 2.500 de voturi, iar acum, mai mult ca sigur, etnicii maghiari nu au ieşit la vot – n.a.)

Pierderile USL şi plusul PDL mai au o explicaţie: prin HG 649/22 iunie 2011, cinci din cele şase comune din colegiu cu primari PNL au fost pe lista „premianţilor”: Coaş – 30.000 lei, Copalnic-Mănăştur – 150.000 lei, Dumbrăviţa – 70.000 lei, Groşi – 70.000 lei, Remetea Chioarului – 70.000 lei. Nu trebuie omise nici declaraţiile ambigue ale primarului USL (PNL) al municipiului Baia Mare referitoare la Florin Tătaru şi nici faptul că, pe 18 august, Elena Udrea a semnat la Baia Mare contracte în valoare de 23 milioane de euro din fonduri europene cu primarul municipiului. Iar momentul semnării a fost „teleportat” electoral, Elena Udrea susţinând în faţa ziariştilor prezenţi că primarul USL o va susţine pe candidate PDL, aflată întâmplător la faţa locului. (Încă de pe 8 iulie, liderul PSD, Victor Ponta declara presei: „Mi se pare profund incorect şi toxic faptul că toate proiectele municipiului Baia Mare de finanţare europeană sunt blocate la semnătura doamnei Udrea şi mi s-ar părea cu totul şi cu totul anormal ca semnătura doamnei Udrea să fie condiţionată de susţinerea candidatului PDL la colegiu” – n.a.) Totuşi, banii nu aduc întotdeauna fericirea – după semnarea contractului, primarul Cătălin Cherecheş a făcut o piruetă de 180 de grade şi a anunţat o susţinere puternică pentru Tătaru – şi cu toate „investiţiile” făcute în comune şi în capitala de judeţ (inclusiv pe unele străzi din Baia Mare prin metoda „suveica”), PDL a trebuit să se mulţumească cu locul 2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.