Cum ar putea influența justiția supremația în PSD

Conflictul dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, și predecesorul său la șefia partidului, Victor Ponta, pare să nu se mai termine. Unii analiști politici îi creditează în continuare lui Ponta orice manevră politică în sau în afara PSD, grație popularității de care încă se mai bucură. Colportorii îl desființează, pe la colțuri, pe Dragnea, ori de câte ori au ocazia, sub protecția anonimatului. Dar deasupra celor doi pesediști planează o amenințare comună și reală.

Ambii lideri social-democrați au termene în viitorul apropiat în dosarele cu greutate pentru care sunt chemați prin tribunale. Primul vizat și care poate primi o sentință clară este chiar Liviu Dragnea. Termenul din 28 martie al dosarului în care este acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual le dă apă la moară nemulțumiților din partid, dar și frisoane susținătorilor săi.

Ponta și strategiile sale

Dacă pentru unii stabilirea unui verdict pentru Liviu Dragnea de către instanță este o reală oportunitate de fragilizare și de preluare a puterii, alți pesediști nu știu pe unde vor mai scoate cămașa. Această ecuație o are în vedere și fostul premier Victor Ponta, care a recunoscut că nu va avea nicio funcție de conducere în PSD sau în altă formațiune, până când nu are o decizie în privința dosarului său. „Nu voi avea nicio funcție de conducere nici în PSD, nici într-o altă formațiune politică, până la momentul în care am o decizie, eu sunt convins corectă, în ceea ce privește dosarul meu, pentru că de aceea am plecat în 2015. Nu poți să fii președinte de partid și să te duci o dată pe lună la Înalta Curte“, și-a devoalat tactica aluzivă deputatul PSD. Procurorii DNA i-au trimis în judecată, pe 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, pe fostul senatorul Dan Şova, pe Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier postdecembrist trimis în judecată în timpul mandatului. Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“ 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta este judecat pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

„Locotenentul“ Bănicioiu, anchetat la pachet cu Ponta

Unul dintre pesediștii despre care se știe că i-a rămas fidel lui Victor Ponta, Nicu Bănicioiu, deși Dragnea a închis ochii și l-a inclus pe lista electorală pentru Parlament, apare, alături de fostul lider PSD, într-un alt dosar. Fostul ministru al Sănătății a fost citat ca martor la Tribunalul Gorj. Bănicioiu va fi audiat în dosarul în care un om de afaceri este acuzat de mărturie mincinoasă, în legătură cu dosarul „Buldotancul“ al fostului deputat PSD Mugurel Surupăceanu.

În dosarul în care a fost citat ca martor Nicu Bănicioiu, a fost audiat în urmă cu două săptămâni şi fostul premier Victor Ponta, cândva amândoi buni prieteni cu Surupăceanu.

Un nou verdict, o grămadă de variante pentru Dragnea

Cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea, cel în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, îi va destabiliza, treptat, poziția în partid.

Indiferent dacă la sfârșitul lunii se va ajunge sau nu la un verdict clar, Dragnea are la dispoziție toate căile de atac, având în vedere că dosarul său e instrumentat într-o primă instanță.

Altfel spus, în baza unui verdict printr-o condamnare cu cumulare de pedeapsă cu executare, suspendare sau chiar o achitare, acesta l-ar ține pe jar pe președintele PSD pentru următoarele 8-9 luni. Liderul PSD a mai fost cercetat și găsit vinovat într-un dosar. El a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul“, de suspendare a președintelui de atunci, Traian Băsescu.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.